filety z kurczaka przyprawa kebab/gyros tłuszcz do smażenia Sposób Mięso myjemy, usuwamy z niego wszelakie przekrwienia itp. Kroimy w kostkę, bądź cienkie paseczki, wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy przyprawy. Osobiście na tę ilość mięsa dodaję 1,5 opakowania przyprawy kebab/gyros z Prymatu, choć przyznam że zdarza mi się dosypywać jej jeszcze w trakcie smażenia. Możecie dać jej mniej
Kuchenne aromatyOd dłuższego czasu nic nie jadłam z grilla, możliwe to było z niechęci, albo po prostu z lenistwa... W końcu chęci nadeszły i na talerzu pojawiło
Truskawkowa FiestaPyszne drobiowe szaszłyczki z ostrą nutą. Szaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też
Monia miesza i gotujeNiniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku. Przepis
Przepisy AleksandryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie
Marta GotujePopularne danie kuchni azjatyckiej. Mogą być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata
Smakowity Blog KulinarnyDanie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka
głodny alergikdniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego(...)ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa , najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini , jagnięcina i indyk
Chilli Czosnek i OliwaU nas na świątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrugiego dania, czy z sosem czosnkowym. Chyba brakuje mi jakiś witamin a jak wiemy brokuł jest bogaty w witaminy C,A,B i beta karoten. Z soli mineralnych zawierają dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Dlatego by nie traciły swoich wartości, najlepiej tylko krótko je obgotować. I tak powstała szybka zupa brokułowa. Składniki : * udko z kurczaka * brokuł
Magiczne Życie Martyliczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino było fermentowane(...)Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane
królestwo garówCześć, czołem! Ostatnio wraz z Bogusławem i Krzysiem nieco poszaleliśmy w kuchni mieszając smaki i kolory. Z nielubianego przez większość z nas szpinaku stworzyliśmy danie obok którego nie da się przejść obojętnie (nos na to Wam nie pozwoli)! Śmiało możemy stwierdzić, że szpinak od teraz jest jednym z ulubionych zielonych warzyw w naszym ośrodku. Zabawcie się w kuchni(...)efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław pokroił w kostkę, a obrany czosnek starł na tarce. W tym samym czasie Krzysiek kładł kurczaka na łopatki, również krojąc
Sprawni w smakukurczakiem dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę, sól, pieprz do smaku a następnie dodajemy podgotowany ryż i mieszamy całość. 5. Wykładamy do foremki wysmarowanej oliwą/olejem/masłem. Na wierzch kładziemy brokuł. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut. Pod koniec na wierzchu, po miedzy brokułami układamy plastry mozzarelli i zapiekamy do rozpuszczenia się jej. Ps. Danie to wcale
Gotowanie...to proste !aromatyczne danie. Zasmakuje ona nie tylko dorosłym, ale też i dzieciom. Jeśli zależy nam, by zupa doskonale się prezentowała warto wybrać młode pieczarki, w których nie widać blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać. Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. 500 g pieczarek 3 podudzia kurczaka 2 marchewki
Dieta bez mleka