dania z kurczakiem - 13702 przepisów (strona:204/914)

Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 173

kurczaka jest przygotowanie ich w sosie. Pomysłów na aromatyczny sos jest całe mnóstwo. Jednym zaś z ciekawszych i bardziej popularnych przepisów jest pierś z kurczaka w sosie tikka masala (prosty przepis na to pyszne danie znajduje się TUTAJ ). Potrawa ta ma długą i dość tajemniczą historię. Sama jej nazwa brzmi egzotycznie, a składniki ją tworzące sprawiają(...)pierwszej połowie XX wieku, inne odsyłają do Glasgow i datują jej wynalezienie na końcówkę lat 60. XX wieku. Faktem jest natomiast, iż kurczak w sosie tikka masala stanowi brytyjską potrawę narodową. I nawet jeżeli danie to rzeczywiście powstało na angielskiej ziemi, nie może dziwić jego orientalny, indyjski akcent. W końcu Indie znajdowały się pod panowaniem Brytyjczyków

CookMag
Makaron z kurczakiem i migdałami 160

Danie jest lekkie, delikatne i chrupiące, niebo w gębie🙂 200 g ulubionego makaronu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 brokułu 50 g płatków migdałowych 1 mały jogurt naturalny (200 … Czytaj dalej Makaron z kurczakiem i migdałami

czarrna od kuchni
Kurczak madras tandoori i "Siostry" 169

Dostałam ostatnio bardzo ciekawą w smaku przyprawę madras tandoori i postanowiłam wykorzystać ją, przygotowując kurczaka. Bardzo zależało mi, by zrobić danie, w którym smak i zapach tej przyprawy będą wiodły prym. Idealnie do tego nadaje się pierś kurczaka i moja ulubiona kasza jaglana :) Bardzo żałuję, że nie znam składu tej przyprawy (dostałam trochę z wielkiej torby przywiezionej z Mauritiusa

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na lunch : kasza gryczana z kurczkiem i szpinakiem 179

gryczana z kurczakiem i szpinakiem  10 dkg kaszy gryczanej ( gotujemy wg przepisu )  1 udko z kurczaka ( bez skóry i kości )  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka oleju  1/2 malutkiej ostrej papryczki chili garść świeżych liści szpinaku  3 pomidory suszone w oliwie  kilka łyżek wody   Udko z kurczaka kroimy w małe(...)cebulą, gdy się lekko podsmażą dodajemy kurczaka i szpinak, przesmażamy całość. Po chwili dodajemy chili oraz pomidory i 2 łyżki wody ( żeby powstał nam lekki sosik ) i całość przesmażamy kilka minut aż kurczak i szpinak będą gotowe.  Podajemy z ugotowaną kaszą.  Powiem Wam w sekrecie, że pyszne to danie jest :)      Przepis na lunch : kasza

Kuchnia na wzgórzu
Udka w sosie 153

blogu..a mianowicie kurczak po papiesku ..był tak smaczny, że musiałam zrobić powtórkę...ale zrobiłam ciut inaczej..tym razem miałam udka i je podsmażyłam , a potem piekłam razem z sosem i pieczarkami...do sosu dodałam ocet koperkowy [ pierwszy raz spotkałam się z takim octem -polecam]..i zamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański ..i wyszło znów pyszne danie... 1,20 kg udek przyprawa do kurczaka Rafex 60 dkg pieczarek  2 cebule  1 papryka 8 łyżek wody  8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem"   1 słoiczek  sosu cygańskiego WSP"Społem "   listek , ziele marchewka cebula  Udka  umyć , natrzeć przyprawą i odstawić. Pieczarki, cebulę i paprykę

Moje domowe kucharzenie
Kurczak tandoori / tandoori chicken 180

piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori.  Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;)  Można oczywiście(...)przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki   proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać na zdjęciu) lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety z kurczaka i ogórków 276

Kotlety z kurczaka i ogórków . W naszym ogrodzie obrodziły ogórki, dwoję i się i troję aby je przerobić, zrobiłam już z nich przetwory na zimę, na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetycznie – Filet z kurczaka z kaszą kuskus 191

Kolejny wpis z cyklu „dietetycznie”, tym razem pokażę Wam w jaki sposób przygotować smaczny, prosty i dietetyczny obiad. Filet z kurczaka z kaszą kuskus to danie, które możemy zjeść zarówno na ciepło, ale równie dobrze będzie smakować na zimno. Taki obiad możecie zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zabrać jako posiłek do pracy. Wykorzystamy tutaj składniki, które(...)niskokaloryczne i bardzo sycące – kaszę kuskus , filet z kurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczeń drobiowa 157

zimno. 1 kg mięsa drobiowego 5 plasterków wędzonej szynki [ nie dałam] 2 jajka 1 szkl. śmietany 30% ½ pęczka zielonej pietruszki [nie dałam] sól, pieprz przyprawa do   gyrosa  zioła prowansalskie Mięso z kurczak a skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka [ ja użyłam robota z nożami tnącymi ] , szynkę pokroić w większa kostkę i dodać do mięsa, następnie

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 257

smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu otrybować. Tak powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii.  Zostawiam Wam pole

Wanilia i Kardamon
Tagliatelle marchewkowe z kurczakiem 173

dodatkiem do kurczaka i właśnie coś takiego postanowiłam stworzyć na moją dietę  ... bo dieta musi być smaczna :) Składniki na 2 porcje: 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 3 duże marchewki kilka różyczek brokuła 1 ząbek czosnku 1/4 czerwonej papryki ser grana padano (lub parmezan) bazylia, pieprz, papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Przygotowanie: Kurczaka umyć(...)następnie wrzucamy makaron z marchwi - smażymy ok. 10 min. na średnim ogniu (marchewka ma być al dente), doprawiamy pieprzem, bazylią i papryką. Teraz dodajemy kurczaka, czosnek i paprykę - smażymy do momentu podgrzania mięska. Gotowe danie przekładamy na talerz, dorzucamy brokuł i posypujemy serem...pycha

Alutka-Gotuje
Kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 716

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim

Kuchenne Wariacje
Kurczak w cieście francuskim 127

Proste i smaczne danie :) Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 200 g świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1 … Czytaj dalej Kurczak w cieście francuskim

czarrna od kuchni
Curry z kurczaka z fasolką szparagową 152

piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy(...)czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) 256

Takie tam dzisiejsze pichcenie na szybko. Czasami tak mam, że nie lubię napracować się w kuchni, ale jednocześnie lubię jak danie jest smaczne, do tego ładnie podane. Taką potrawą jest Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) Kurczaka ( 4 podudzia) luzujemy z kości i skóry, kroimy w paseczki, marynujemy w zagotowanej mieszance sosów i cukru- po 2 łyżki octu balsamicznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię