piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori. Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;) Można oczywiście(...)przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać na zdjęciu) lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKotlety z kurczaka i ogórków . W naszym ogrodzie obrodziły ogórki, dwoję i się i troję aby je przerobić, zrobiłam już z nich przetwory na zimę, na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny wpis z cyklu „dietetycznie”, tym razem pokażę Wam w jaki sposób przygotować smaczny, prosty i dietetyczny obiad. Filet z kurczaka z kaszą kuskus to danie, które możemy zjeść zarówno na ciepło, ale równie dobrze będzie smakować na zimno. Taki obiad możecie zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zabrać jako posiłek do pracy. Wykorzystamy tutaj składniki, które(...)niskokaloryczne i bardzo sycące – kaszę kuskus , filet z kurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zimno. 1 kg mięsa drobiowego 5 plasterków wędzonej szynki [ nie dałam] 2 jajka 1 szkl. śmietany 30% ½ pęczka zielonej pietruszki [nie dałam] sól, pieprz przyprawa do gyrosa zioła prowansalskie Mięso z kurczak a skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka [ ja użyłam robota z nożami tnącymi ] , szynkę pokroić w większa kostkę i dodać do mięsa, następnie
Moje domowe kucharzeniesmażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu otrybować. Tak powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii. Zostawiam Wam pole
Wanilia i Kardamondodatkiem do kurczaka i właśnie coś takiego postanowiłam stworzyć na moją dietę ... bo dieta musi być smaczna :) Składniki na 2 porcje: 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 3 duże marchewki kilka różyczek brokuła 1 ząbek czosnku 1/4 czerwonej papryki ser grana padano (lub parmezan) bazylia, pieprz, papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Przygotowanie: Kurczaka umyć(...)następnie wrzucamy makaron z marchwi - smażymy ok. 10 min. na średnim ogniu (marchewka ma być al dente), doprawiamy pieprzem, bazylią i papryką. Teraz dodajemy kurczaka, czosnek i paprykę - smażymy do momentu podgrzania mięska. Gotowe danie przekładamy na talerz, dorzucamy brokuł i posypujemy serem...pycha
Alutka-GotujeDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim
Kuchenne WariacjeProste i smaczne danie :) Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 200 g świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1 … Czytaj dalej Kurczak w cieście francuskim
czarrna od kuchnipiersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy(...)czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachTakie tam dzisiejsze pichcenie na szybko. Czasami tak mam, że nie lubię napracować się w kuchni, ale jednocześnie lubię jak danie jest smaczne, do tego ładnie podane. Taką potrawą jest Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) Kurczaka ( 4 podudzia) luzujemy z kości i skóry, kroimy w paseczki, marynujemy w zagotowanej mieszance sosów i cukru- po 2 łyżki octu balsamicznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołączenie smaków i świetna propozycja na pyszny i szybki obiad. Pomysł podrzuciła mi koleżanka, za co jej dziękuję bo bardzo lubię takie szybkie i smaczne dania :) Wam też polecam bo kurczak w takim sosie smakuje wybornie. 4 pojedyncze filety z kurczaka 1 duży lub 2 mniejsze pory 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki
Smakołyki Asikażdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę inaczej i z innych składników. Mixta to połączenie w potrawie mięsa kurczaka i owoców morza. Robi się dłuższą chwilę, ale warto poświęcić jej każdą minutę! Paella to proste, wieśniacze danie. Ryż w Hiszpanii nigdy nie był drogi i stanowił przez to świetną podstawę taniej, szybkiej i co najważniejsze sytej kuchni(...)się spieszyć. Im lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo. Smażąc stale mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy na patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy
Karo in the Kitchentalerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów
Karo in the Kitchenzmieniłem zdanie :) i dania z makaronem pewnie będą często tu gościć. Będąc na zakupach kilka dni temu, przed kasami natknąłem się na makarony Tagliatelle. Były trzy rodzaje: pięciojajeczny, z czosnkiem niedźwiedzim i z dodatkiem papryczki chilli. Wybrałem ostatni i dziś postanowiłem go zrobić. Od wczoraj została mi druga pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać(...)Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy. Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi kurczaka i włączamy go na 20 minut. Makaron w tym czasie wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, tagliatelle zalewamy wrzątkiem i wstawiamy do parowaru. Pieczarki, pomidorki
Parowar Facetawarunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie ciasta i macerowanie mięsa(...)bardzo mocno rozgrzanym piekarniku przez 3-4 minuty. Poradnik jak mrozić jedzenie znajdziecie w tym wpisie . Składniki: Z podanej ilości składników zrobicie 8 kebabów. Danie idealne do mrożenia. 2 piersi z kurczaka, najlepiej z wolnego wybiegu 2 łyżki oleju Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano
Niedzielny kucharz