kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie. Dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na obiad. Będzie nie tylko smacznie, ale też i zdrowo. Mięso przygotowałam bez tłuszczu. Wyszło miękkie, soczyste i pełne smaku, który zawdzięcza wspaniałej jogurtowo-miodowej marynacie. Miód, to nie tylko doskonały dodatek do napojów, placuszków, deserów czy owsianek. To również wspaniały składnik wielu innych dań(...)się, jeśli dodacie go do placuszków, owsianek czy nie za gorącej herbaty. W dzisiejszym przepisie miód ma zupełnie inne zadanie Ale o tym przekonacie się sami przygotowując piersi z kurczaka. Ostatnio robiąc zakupy w Bio Natura Trade nabyłam pyszny ekologiczny miód wielokwiatowy w poręcznym opakowaniu. Polecam! Zwłaszcza, jeśli tak jak ja macie dzieci, które uwielbiają same polewać śniadaniowe placuszki
Słodkie okruszkiKrok 1 Kasze wstawiamy w garnuszku i gotujemy tyle ile jest napisane na opakowaniu. Krok 2 Fasolkę myjemy odcinamy końcówki i gotujemy z odrobiną soli Krok 3 Pierś z kurczaka kroimy w poprzek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą,pieprzem i pietruszką ususzoną lub drobno pokrojoną.Papier do pieczenia pociąć w kwadraty,położyć na nich pierś i zakryć papierem(...)smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja
Różowa kuchniachwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i krótko razem podsmażać. Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się(...)grudki), na małym ogniu, przez kilka minut. Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać gorące, z ryżem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieczarki można zastąpić chińskimi grzybami moon (około 5 sztuk) i przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu
Gospodyni Miejskażyciowa pasja. Śniadanie powstaje na naszych oczach, więc nie da się ukryć, że gotowanie sprawia mu ogromną radość. A na dodatek wychodzi mu to doskonałe - śniadanie było wyjątkowe pod każdym względem: smaku, aromatów, połączenia składników i cudnych kolorów na talerzu. Pojawiła się na nim grillowana tortilla z ryżem i kurczakiem, boskie guacamole, puszysty sos majonezowy, domowe kukurydziane tortille, salsa pomidorowa(...)miejsce jest dla Was ! Koniecznie tu zajrzyjcie, na stronie The Plate znajdziecie wszelkie szczegóły organizacyjne. Ja na pewno jeszcze tu wrócę, jestem bardzo ciekawa kolejnych dań przygotowanych przez Sławka, cudnych opowieści Ewy o kulinariach i interesujących historii Ani na temat świata kawy
Kulinarne przygody Gatitymożna z niej przygotować wiele przepysznych, tradycyjnych dań. Dziś proponuję Wam zupę z młodej kapusty, który wyszła przepysznie - tak babcinie. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania wiele naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty? Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek(...)witamin B oraz sporo witaminy A. Spożywając kapustę dostarczamy naszemu organizmowi wapń, magnez oraz potas. Kapusta wpływa również pozytywnie na nasze włosy, skórę oraz paznokcie. Jakie jest Wasze ulubione danie z kapusty? Moje niewątpliwie gołąbki - przepis oraz parę rad jak je zrobić aby było łatwo i szybko już niebawem :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku
Pani domowamusztardy 1 mała cukinia 10 plasterków ogonówki brandenburskiej sok z 1/2 cytryny 1/2 papryki czerwonejPrzyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut.Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie i kroimy na małe kawałki. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki(...)parowaru na 7 minut.Po tym czasie nadziewamy cukinię i ogonówkę wcześniej przygotowanym farszem i układamy na talerz razem z papryką.Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.Adam
Parowar Facetazaczerpnąć inspiracji. Dokładnie studiuję smak interesującej mnie mieszanki, aby później z powodzeniem odtworzyć ją w mojej kuchni. Tak też było z przyprawą Cajun. Potrzebowałam jej bowiem do pieczonego kurczaka. Nie miałam jej. Ale sama ją sobie stworzyłam z naturalnych składników! I bardzo chętnie dzielę się z Wami moim przepisem. Udowadniam tym samym, że szybko możemy sami skomponować taką przyprawę(...)niekoniecznie chcemy mieć chemiczny produkt w swojej bogatej kolekcji przypraw. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN Składniki: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonej cebuli (nie dałam, bo nie miałam) 1 łyżeczka pieprzu Cayene 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżo zmielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1 łyżeczka kurkumy
Naturalna Kuchniapodaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego posiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa(...)szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataswoich daniach łączy ze sobą nowoczesną klasykę z podróży i rodzinną tradycję prosto z Sydney. Troszkę o książce... "Robyn Lawley gotuje" to świetny zbiór przepisów na różnorodne dania, z którymi poradzi sobie każdy - niezależnie od swoich umiejętności w gotowaniu. Książka zawiera 200 stron , które kartkuje się naprawdę z wielką przyjemnością. Podzielona jest na trzy rozdziały : australijski(...)ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie zbiór przepisów na jakieś dietetyczne dania - ze składnikami
Di gotujeKochamy kuchnię indyjską. Chyba tylko tutaj można pozwolić sobie na mieszanie wielu mocno intensywnych przypraw, a efekt jest pozytywnie zaskakujący. Chociaż na pierwszy rzut oka w skład dań wchodzi milion różnych rzeczy, jest to pozór. Ponad połowa to przyprawy, które raz kupione wystarczą na bardzo bardzo długo. Dlatego zachęcamy do poznawania tej kuchni i próbowania, bo to naprawdę(...)średnie cebule ok. 4 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1 duża papryka (u nas 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej) 2 świeże ostre papryczki 500 g filetu z kurczaka 250 g passaty lub krojonych pomidorów z puszki 150 ml bulionu lub rosołu 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżka pasty z tamaryndowca* 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy garam masala
Kuchnia od dwojgaCzerwony jak cegła, rozgrzany jak piec – trzeba go jeść! To tyle parafrazując klasyka Ten kurczak kolor ma iście piekielny i w czasie marynowania, i po upieczeniu
Karo in the KitchenSałatka z kurczakiem przygotowana bez dodatku solu. Sos oraz marynatę do kurczaka przygotowałam na bazie musztardy i miodu, co sprawia że
KuchniaWeDwoje.plTa sałatka jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do serów pleśniowych, nie tyle chodziło tu o
KuchniaWeDwoje.plTo curry jest przyjemnie pikantne, ale nie pali i jego jedzenie nie boli. Jest też niesamowicie kremowe i świeże – mleko kokosowe i sok z limonki to
Karo in the Kitchen