Mięsny wtorek Dziś postanowiłam zaproponować Wam regionalne danie kuchni łódzkiej. Kuchnia ta jest dość specyficzna i niezbyt wyrafinowana. Łódź była bowiem biednym miastem robotniczym, składającym się głównie z ludności napływowej z obszarów wiejskich. To sprawiło, że jadło się tu prosto i tanio, wykorzystując najbardziej podstawowe składniki. Wśród łódzkich potraw jest jednak kilka "perełek", które smakują wspaniale nawet osobom(...)arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego
Codzienne Gotowanieszkoli się ich chyba w konkretnych dziedzinach by mogli o nich pisać? Mniejsza z tym. Nieważne czy się zna, czy nie. Ważne by artykuł był kontrowersyjny. Nie dajmy się zwieść artykułowi. "Najbardziej trujące jedzenie - tego nie jedz" - dotarłam, "aż" do drugiej strony, bzdur nie czytam dalej. Pozwolę sobie zacytować: "J eśli na jutrzejsze śniadanie zaplanowałeś kanapkę z szynką(...)mięsa zwierząt hodowanych na hormonach i antybiotykach, mocno konserwowane azotanami. Jakby tego było mało, może dodatkowo zawierać chemiczne barwniki. Wybieraj więc zawsze świeże mięsa – jak wołowina, indyk czy kurczak – lub też tuńczyka z naturalnych łowisk." ( http://gotowanie.onet.pl/galerie/najbardziej-trujace-jedzenie-tego-nie-jedz,1353,obraz,2.html). Jako wykształcony zootechnik, a właściwie dyplomowany producent pasz i doradcza żywieniowy nie mogę obok tego przejść obojętnie (choć zazwyczaj przechodzę - takie steki
Słodka sielankaLekko pikantne, mocno doprawione i chrupiące pałki z kurczaka. Wcale nie trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, żeby uzyskać chrupiącą skórkę ani bardzo długo piec, żeby
Karo in the KitchenPapryka faszerowana to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale również kolację, którą możemy zabrać jako obiad na drugi dzień do
KuchniaWeDwoje.plDziś propozycja na pikantnego kurczaka z warzywami, oczywiście na parze :) Miał być jeszcze ryż, ale że to był bardzo, bardzo późny obiad, to sklepy były już
Parowar FacetaNa pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy
Karo in the Kitchenwiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza. Mój pilaw przygotowałem z warzywami, papają i kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy(...)podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane w arzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 5 minut). Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodać jeszcze pół
W SMAKpodczas jedzenia. W tym czasie pokroiłam pierś z kurczaka w paseczki. Otrzymałam ok. 1,5 litry bulionu i do tego wymyśliłam, że potrzebuję 1/2 części piersi z kurczaka. Wrzuciłam paseczki do gotującego się i odcedzonego rosołku. Tak przez 20 minut żył własnym życiem aczkolwiek na wolnym ogniu. Pozostało mi zrobić lane kluseczki. Ale.....przecież jak wleję rozbite jajka(...)pasowały mi do dzisiejszego dania te tradycyjne lane kluski. Chciałam mimo wszystko zachować nastrój niedzielny a nie pędzić do poniedziałku. Wrzuciłam pokrojone do rosołku i poczekałam aż jeszcze raz zagotują się w potrawie. Reakcja mojej córki była fajna: "mamo, ale to dobre!" Cóż mi więcej było potrzeba? Kawałek mięsa z ćwiartki kurczaka z rosołu ląduje jutro
Pieprzyć z FantazjąW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makaron, który podałam w towarzystwie sosu śmietanowego, przyrządzonego na bazie szpinaku, kurczaka i świeżych pomidorów. Makaron dodatkowo wzbogacony
PysiaGotuje.plSoczysta, bardzo aromatyczna, lekko pikantna i wyrazista w smaku. Najlepiej smakuje podana z ryżem. Składniki: ok 500g piersi z kurczaka 10 g przyprawy curry, 1/4 łyżeczki
Lena Gotuje” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami Sakiewki Kościerskie , to nic innego jak filet z piersi z kurczaka , nadziewany pieczarkami z cebulką , lubczykiem i
Ogrodnik w podróżyFilet tak przygotowany jest niesamowicie smaczny, a do tego można go przygotować w niecałe pół godziny. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, suszone chilli i suszony
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZwykła szybka zapiekanka z makaronem i kurczakiem.Danie idealne na obiad lub kolację. SKŁADNIKI ok.300g makaronu 500g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych cebula czerwona sól
Mała w garnku mieszaINDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos
SMYKWKUCHNISzybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki
Z Majeczką w kuchniNo tak... Powrót do przeszłości... Ostatni raz mięso z owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż
Szczęśliwa kuchniaNuggetsy to świetna przekąska, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Szybkie i proste w wykonaniu. Filet z indyka można zastąpić kurczakiem, a do nuggetsów świetnie sprawdzi się
KukuleczkiBotwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z pysznym
Kulinarne Fantazje MarioliW zasadzie mieliśmy mango do dyspozycji...no i, po kilkunastu minutach w sklepie, podjęliśmy decyzję...miały być pierś z kurczaka, ale...w oczy wpadło nam mięso
R'n'G KitchenWitajcie :) na dworze gorąco więc nie chce stać się za długo przy garnkach. Mam dzisiaj dla Was propozycję duszonego kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym
Sama słodycz i szczypta chiliKiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę
Pobite gary BarbaryGdy gotujemy rosół zostają nam czasami udka, wtedy najlepiej zjeść je w panierce, smażone na oleju. Chrupiące udka z kurczaka Składniki: - 2 udka
Kulinarne życiemogę stworzyć na talerzu. Moją propozycją na barwne danie to ratatuja. Wersja na "szybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI(...)Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem. Co lubię w takich daniach, szybkość wykonania, mnóstwo koloru, różnorodność faktur poszczególnych składników. A Wy pod jaką postacią najlepiej lubicie zajadać ratatuję
Basia w kuchniŁazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład
Kuchnia co dniaNo tak... Powrót do przeszłości... Ostatni raz mięso z owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszne skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta. Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8
Kuchnia DanusiCzas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 400 g polędwiczek z kurczaka 3 boczniaki królewskie 1 szalotka 200
kulinarnyJaAromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka smakują najlepiej. 3 - 4 ładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku
Kuchcik gotujePierwszy dzień pracy za mną, niezliczone dni przede mną. Wiele osób pyta co będzie z blogiem, czy będą nowe przepisy, czy dam radę z wszystkim. Odpowiedzi
bistro mamaBoczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował
Kuchnia Łukasza