kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Po czym kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej kawałki kurczaka. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem i oregano. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy, następnie posypujemy nią mięso i odstawiamy je na bok, na krótszą bądź dłuższą chwilę. Ja byłem bardzo głodny, więc(...)sobą. Do składników z parowaru: mięsa, ziemniaków truflowych i pora dodajemy pomidory, rzodkiewkę, ogórki, bazylię i kiełki brokułu. Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaSuper propozycja na pyszny obiadek . Myślę , że można to danie zaliczyc do zdrowych i dla tych co dbają o figurę ;) . Więc jeśli sie odchudzasz ( i nie tylko ;)) i lubisz dobrze zjeśc to zachęcam do wypróbowania tego przepisu :) Składniki na 4 porcje: 60 dag pieczonych filetów z kurczaka 2 kolorowe papryki 1 marchewka 1 średniej wielkości cebula 1 szkl. gęstego
Słodkości i nie tylkorazem z jedną połową mniejszej – powinny lekko na siebie nachodzić i stworzyć jak najbardziej prostokątny kształt ( wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają, klikajcie żeby zobaczyć to dokładnie ). Rozkładamy na kurczaku połowę boczku. Posypujemy połową granulowanego czosnku i oboma rodzajami papryki wędzonej – mocno, nie oszczędzajcie. Na koniec całość posypujemy bardzo delikatnie cieniutką warstwą sproszkowanej żelatyny – najlepiej wziąć jej po prostu odrobinę(...)Posypujemy równomiernie przyprawami i czosnkiem, a na koniec – cieniutką warstwą żelatyny. Zawijamy ciasno, rolujemy w folii, ugniatamy i zawiązujemy bawełnianą nicią. Gotowe batony chłodzimy przez godzinę w lodówce – to da żelatynie czas na związanie soków z mięsa i lekkie sklejenie. Po godzinie wyjmujemy rolady z lodówki i dajemy im się zagrzać do temperatury otoczenia. W sporym garnku, na dnie
Karo in the Kitchenbardziej miło jest mi pisać o daniu-przystawce, która szczerze podbiła serca kilku smakoszy. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia, uwierzcie! Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego
Pichceniomaniapiersi kurczaka z farszem z marchewki oraz żółtej i czerwonej papryki. Do roladek podałam ziemniaki w formie wachlarzyków oraz pieczone warzywa: cukini ę , pomidorki , paprykę i szalotkę . Całość przyprawiłam świeżym rozmarynem, szałwią i oregano. Ca ł e danie przygotowałam(...)origano. L'intera portata e' stata predisposta in una pirofila che riduce ulteriormente il tempo di cottura fondendo meravigliosamente gli odori. Buon appetito :) SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 100 gr pomidork ów 1 kg ziemniak ó w 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku suszone oregano świeży
La grande e la piccola cuocasmakowal. Nowoczesne mole jest potrawa na ktora wplyw mialy kuchnie trzech kontynentow: Polnocnej Ameryki, Europy i Afryki i jest to chyba pierwsze miedzynarodowe danie jakie powstalo w Ameryce. Mimo wielu pozniejszych modyfikacji baza dania, czyli papryczkowy sos pozostaje taka sama. Przygotowanie kazdego mole rozpoczyna sie od uprazenia i zmielenia papryczek z przyprawami na gladka mase. W sklad(...)łyżeczki majeranku puszka krojonych pomidorów 250g przecieru pomidorowego (passata) 2 kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka np. udka upieczone, usmażone lub zgrillowane (jak w moim przypadku). W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i dodac drobno pokrojone
Codzienne Gotowanieletni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna i bardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Niektóre receptury proponują, aby przygotować tabbouleh z kaszą kuskus. Sama tak robiła, gdy kaszę bulgur
Chilli Czosnek i OliwaKiszony czosnek gości na naszym stole przez cały czas a dziś użyłam go do nasmarowania kurczaka w środku i na zewnątrz. Kurczak ma wtedy chrupiącą skórkę
Moje Małe CzarowanieBłyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu. Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com . W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone. Nasz makaron wzbogaciliśmy o warzywa. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem. Wybraliśmy ten drugi zestaw, posiłkując się wskazaniami Rachel
Niedzielny kucharzjest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu. Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com . W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone. Nasz makaron wzbogaciliśmy o warzywa. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem. Wybraliśmy ten drugi zestaw, posiłkując się wskazaniami Rachel
Niedzielny kucharzProsty i pyszny włoski dodatek do dań. Pesto alla genovese to pesto z bazylii, orzeszków, oliwy z oliwek i parmezanu. Najpopularniejsza opcja serwowania to makaron z pesto, jednak smakuje równie dobrze z pieczywem, kurczakiem, rybami lub jako podstawa do sosu sałatkowego! Pesto może stać w lodówce do tygodnia. Możemy je również zamrozić. Składniki na mały
Czarnawisienkawieku. Sałatka jest bardzo zbliżona do naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem
królestwo garówDziś kolejna letnią inspirację na smaczny i lekki obiad. Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem, mango, papryką i czerwoną cebulą. Jako dodatek zaproponowałem dwa rodzaje wyrazistych dipów
kulinarnyJa