wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej , pieczoną z jabłkami i pomarańczami , czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowyniepowtarzalny posiłek. Wystarczy kurczak, trochę przypraw, piwo i ziemniaki, w kilka chwil przygotujecie obiad, który za stałe zagości w Waszym menu. Składniki: cały kurczak bez podrobów (około 1,5-2,0 kg) piwo w butelce (0,5 l lub 0,33 l) sól pieprz czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub granulowany słodka papryka olej do posmarowania kurczaka 1 kg ziemniaków(...)Butelkę z piwem zanurzamy na chwilkę we wrzątku, aby pozbyć się etykiety, następnie myjemy ją. Kurczaka nacieramy olejem, nabijamy na butelkę z piwem, oczywiście otwartą butelkę. Gwint butelki musi wyjść nieopodal szyji, tak by wylatujące piwo oblewało skórkę kurczaka a nie środek kurczaka. Kurczaka ustawiamy w blaszce, bądź w brytfance, wsypujemy obgotowane ziemniaki, posypujemy naszymi ulubionymi ziołami, skrapiamy olejem
na moim stole...Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja i danie palce lizać! Mówcie co chcecie, ja bym to curry jadła codziennie! z mięsem lub bez Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula spora garść mrożonego groszku 1 marchew 1 pietruszka ćwiartka selera 2 ząbki czosnku opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka(...)tarce o dużych oczkach. Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam. Danie podaję z ryżem
Zasmakuj Kuchnipomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora(...)pomidorowo - warzywnym. Zapewniam, że taka kolacja może smakować. Jest się czym najeść, ale bez odczucia ciężkości po spożyciu. Pyszności. W sam raz na ciepłą kolację. Przygotowywałam to danie także z kurczakiem wędzonym - równie pyszne. Polecam
Kuchnia po mojemuWaszej kuchni? Jeśli tak, to polecam przyrządzić kurczaka w stylu marokańskim. Słodko-kwaśno-pikantny smak tego dania na pewno mile Was zaskoczy. Jak wiadomo Maroko to królestwo przypraw. Więc i w tym daniu nie mogło zabraknąć podkreślającego delikatny smak piersi kurczaka cynamonu, goździków, czy sumaku. Ta ostatnia przyprawa pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie(...)jednak chcecie go czymś zastąpić to sprawdzi się rozdrobniona skórka z cytryny z odrobiną soli. Przepis na to danie znalazłam na blogu kuchnianadatlantykiem.com. Wprowadziłam kilka zmian: zamiast orzeszków piniowych dałam ziemne, olej arganowy/oliwę zastąpiłam olejem sezamowym. Dodatkiem do kurczaka jest kuskus i sos tzatziki. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 3 łyżki mąki pszennej
MyCookBook.plSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy(...)zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :) "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również
ClauditteMissCookingNiezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka. Składniki:-filet z piersi kurczaka-masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę )-kilka ząbków czosnku-natka pietruszki-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki mleka-sól, pieprz-bułka tarta-olej do smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie
Maminek kulinarnygałązek świeżego majeranku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym, to pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania danie obiadowe. To idealne zestawienie soczystych kawałków kurczaka, miękkich i przyrumienionych ziemniaków i sosu ze śmietanki i musztardy, doskonale smakuje serwowane z dużą ilością surówki np. z sałaty lodowej i marchewki. Umyte i osuszone
Świat Domowej KuchniWęgierski paprykarz z kurczaka z kluskami Paprykarz z kurczaka jest na Węgrzech tradycyjnym daniem , tak jak u nas np. schabowy , je się go na niedzielnym obiedzie i spotkaniach rodzinnych . Węgierska kuchnia obfituje w paprykę , cebulę ,śmietanę i tłuszcz Nam kojarzy się przede wszystkim z papryką , a trzeba wiedzieć ,że w tym rejonie świata uprawiana była ona , na długo przed(...)twierdzą ,że ich potrawy smakują najlepiej w towarzystwie wina .. Koniecznie trzeba to sprawdzić … Polecam , fajna odmiana od naszej rodzimej kuchni . Składniki na 4-5 osób : 1 średniej wielkości kurczak 4 łyżki smalcu 2 małe cebule 2 duże zielone papryki grubościenne 2 duże pomidory lub puszka krojonych 300 ml kwaśnej śmietany , przynajmniej 18 % (pamiętajcie,tradycyjna kuchnia, nie jest
Ogrodnik w podróżyskładniki. Na wierzch wyłóż kawałki kurczaka skórą do góry. Polej po bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Krok 3 Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill. Opiekaj przez około 10 minut. Pilnuj, żeby nie spalić dania. Wyciągnij z pieca(...)podawaj na stół ze świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzstarczyło mi czasu na jego realizację, dlatego też piersi z kurczaka, które nie mogły dłużej czekać w lodówce, musiały zostać spożytkowane :) Zajrzałam więc do szafki w poszukiwaniu inspiracji i dostępnych produktów, rzecz jasna :) Potrzebowałam czegoś co pozwoli mi na przygotowanie prostego i przede wszystkim ekspresowego dania obiadowego. I tak mój wybór padł na produkty, które zawsze(...)koletów z tych piersi tylko z małą różnicą, aby przygotować panierkę w wersji zdrowej, bezglutenowej i bez smażenia? Od pomysł do realizacji nie minęło nawet 10 minut, kiedy to kurczak wjechał do piekarnika :) a po kolejnych 15 minutach obiad był gotowy! Kurczaka podawałam z sałatką z pomidorów, czerwonej cebulki i rukoli z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Pyszny
Book of spellsKurczak po cygańsku jest jednym z ulubionych dań mojego męża. Często znajduje się w moim imprezowym menu. Podsmażone kawałki mięsa zalewa się sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, suszonych śliwek i odrobiną powideł śliwkowych. W takiej formie danie trafia na jakiś czas do piekarnika. Kilka tygodni temu Maciek przedstawił podobną propozycję przyrządzania kurczaka. Były to glazurowane filety z udek(...)Miałam wątpliwości, czy przygotować moje danie. Nie chciałam się powtarzać. Doszłam jednak do wniosku, że warto podzielić się sprawdzonym przepisem. Polecam. Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 cebule 8 szt. suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 3/4 szkl. wody 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól papryka słodka
zadanie-gotowaniewykorzystuje, do zrobienia kotletów, a tak naprawdę ich zastosowanie w kuchni, może być wszelakie. Wystarczy użyć wyobraźni a na Waszych talerzach, może się pojawić super danie z wykorzystaniem filetów drobiowych PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA PIECZARKAMI: 2 piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 100g sera mozzarella przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona, oregano i tymianek Pieczarki
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiTikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu na swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu). Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie(...)kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania). Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą. Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy. Źródło: poezja-smaku.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniKurczak Tikka Masala to jedno z najbardziej znanych dań "kuchni indyjskiej". Co ciekawe - jest to danie brytyjskie a sam przepis powstał gdzieś między 1950 a 1970 najprawdopodobniej w Glasgow. Legenda głosi, że do zbyt suchego wg klienta kurczaka Tikka kucharz zaimprowizował sos z zupy pomidorowej i jogurtu. Danie to zostało nawet uznane z brytyjskie danie(...)swego pochodzenia chicken tikka masala jest podawany w restauracjach na całym świecie. Nie istnieje jeden "poprawny" przepis na to danie - oryginalnych przepisów zidentyfikowano do tej pory około 50 i ich jedynym wspólnym składnikiem jest kurczak. W takim razie mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że tutaj znajdziecie moją wersję na podstawie tej podawanej w rejonie Goa w Indiach
Milion Smaków