tylko jeśli ktoś chce, ponieważ po to właśnie dodawany jest ziemniak, aby zastąpił bułkę i „związał” mięsko). Podajemy: tradycyjnie, z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną, ryżem lub na kolację, czy też jako danie na stół podczas przyjęcia… Od lat tak pieczemy kotlety i nie wyobrażam sobie by wrócić do tradycyjnej dawnej formy… (wyobraźcie sobie kobietki kotlety
Tradycyjna kuchnia inaczejboczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to grzyby, które bardzo szybko można przygotować podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI 350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina mielonej
W kuchennym oknie Ewyrazy wspominałam ;D ) Ale takiej wersji jeszcze nie było! Niby wszystkie składniki proste … wszystkie dobrze znane … a w takim połączeniu tworzą danie , którego nie powstydzi się nawet najlepsza restauracja ;) Ps. Biała kasza gryczana – obłęd! Kto jeszcze nie próbował , to niech nawet się nie zastanawia – u mnie nr 1! Do kupienia m.in. w bdsklep.pl Składniki
Ostra na SłodkoSłyszeliście o łupciach? Jeśli nie, to bardzo mocno zachęcam Was do wykonania i spróbowania tych gołąbków na Wigilię. Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej
Pasja Smakubrzoskwinia. Jest niskokaloryczny - 100 g to zaledwie 28 kcal. Przedstawiam danie szybkie, uniwersalne i tanie. Składniki: 1 duży bakłażan 4-6 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku olej sól, pieprz 1/2 łyżeczka cukru słodka papryka w proszku zielona kolendra lub pietruszka kasza gryczana Wykonanie: gdy używasz świeżych pomidorów: pomidory górą naciąć na krzyż, umieścić(...)plastry, następnie w grubą kostkę. Umieścić bakłażana na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posolić go. Bakłażan pod wpływem soli zwilgotnieje i ładnie się przyrumieni w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną lub inny ulubiony dodatek do pomidorów dołożyć obsmażonego bakłażana, dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut podawać z koledrą, zieloną pietruszką lub inną zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proste, łatwe w wykonaniu, zdrowe, a jakby tego było mało to jeszcze pyszne. Jedno z moich ulubionych szybkich dań. Polecam, jeżeli go jeszcze nie znacie spróbujcie koniecznie! 1 szkl. 250 g niepalonej kaszy gryczanej ( ale palona, tez się nadaje ) 200 g soczewicy zielonej lub czarnej 2 szt. ( 220 g ) cebule
Polska ZupaProste, łatwe w wykonaniu, zdrowe, a jakby tego było mało to jeszcze pyszne. Jedno z moich ulubionych szybkich dań. Polecam, jeżeli go jeszcze nie znacie spróbujcie koniecznie! 1 szkl. 250 g niepalonej kaszy gryczanej ( ale palona, tez się nadaje ) 200 g soczewicy zielonej lub czarnej 2 szt. ( 220 g ) cebule
Polska Zupamodyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren
moj przepis naLubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając, na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i szybko wszystko wymieszać na małym ogniu zrazy podać z buraczkami i kaszą gryczaną i sosem...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę(...)pieprz (ja dałam kupne zmielone przyprawy), ząbek czosnku, garść natki pietruszki, olej do smażenia, kilka listków świeżej bazylii do dekoracji - niekoniecznie, to ja dodałam do przepisu. Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu
W kuchni u Monikiłyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę 250 ml bulionu szczypiorek opcjonalnie: chili, sos sojowy Przyznam się szczerze, że na to danie zwróciłam uwagę ze względu na nazwę - jest super! :) Ale później okazało się, że jest również rewelacyjnie proste(...)pokrojonego w plasterki pora. Dodać masło i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty. Następnie rozciąć woreczek z kaszą gryczaną i dodać do pora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać marchewkę z groszkiem (zamrożoną), doprawić wszystko solą, wymieszać i smażyć przez 1 - 2 minuty. Na koniec
Świat Domowej KuchniGulasz wołowy z warzywami podany z kaszą gryczaną. Polecam zamarynować mięso dzień wcześniej, w winie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego.
KukuleczkiJak wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną . To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa. Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki
Ostra na SłodkoJeśli zaglądacie na FB (tutaj), to widzieliście wczorajszą zapowiedź posta. Piękne zdjęcie z buraczkami Tonda di Chioggia, burakiem liściastym i zwykłą, nieprażoną kaszą gryczaną. Wszystko to
Gotuj z Blue Raven