macie pomysłu na kiełbasę, to może przygotujcie ją w takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się w jedną, smaczną i ciekawą kombinację(...)patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć o tu- www.sklep.dajar.pl :) * kiełbaska- 3 szt. * pieczarki- 300 g * mrożony groszek zielony- 100 g * kasza gryczana- 50 g * pomidory koktajlowe- 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 400 ml (lub 400 ml wody + 2 łyżki suszonej włoszczyzny) * olej ryżowy- 1 łyżka * ziele angielskie- 5 szt. * owoc jałowca
Kraina Miodem Płynącailość wg uznania, ja dałam niewiele) papryczka chili świeża pietruszka sos: 150 ml jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu surówka: 3 małe marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku Kaszę wsypujemy do gotującej się wody (zawsze 2 razy więcej wody niż kaszy gryczanej) i na małym ogniu
Mienta blogsumie zamysł był inny, ale wyszło bardzo smaczne danie. Trochę przez przypadek, bo sklep obok nie miał kaszy gryczanej...dzięki temu powstało coś pysznego. No, może jak na makaron (czas przygotowania), to "lata" świetlne...ale warto...nawet bardzo. Składniki 400 g makaronu fusilli 600 g żołądków drobiowych 500 ml bulionu drobiowego 1 liść laurowy woda 1 płaska
R'n'G Kitchennawet 2 kg, a planuję jeszcze, bo co to za ilość, jak ja tak go lubię :) nawet Zuzia mi go wcina, a w tym daniu zjadła wszystko z talerza poniżej ;) Składniki: 100 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 350-400 g młodego bobu 1 duża cebula 2-3 średnie ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 3-4 suszone pomidory
Kolorowy Przepisownikopadamy tak szybko z sił. A nasz żołądek jest zadowolony, że go nie zakwaszamy i nie ochładzamy. Do warzywek z woka idelanie pasuje kasza (jęczmienna, gryczana), ryż, czy też ziemniaki. Jak dla mnie danie idealne :) Warzywa z woka II (dla 4 osób) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy, kroimy w pół
Kuchnia smakówDziś zapraszam na fantastyczne naleśniki , którymi ostatnio zajadała się cała moja rodzinka! Delikatne, maślane naleśniki wypełnione po brzegi przepysznym i sycącym farszem z twarogu i kaszy
Ostra na Słodkoekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella
SzczyptaSmaQZrazy z marchewką i porem Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami Zimowe ragout Zobacz także: Przepisy na dania z ryb Przepisy na dania z drobiu Przepisy na dania z wieprzowiny
Wiem co jemnowość. Ale ja z kaszą robię ją po raz pierwszy i uważam, że jest fantastyczna. Doskonale sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do dania głównego. Papryka faszerowana #1 2 czerwone papryki 100g kaszy gryczanej kilka grzybów suszonych 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 plasterki żółtego sera przyprawy do smaku 1 kostka rosołowa Kaszę
bastalenapokrojone na cienkie plasterki 1 średniej wielkości kalafior (podzielony na różyczki) 2 średniej wielkości ziemniaki sól, pieprz do smaku ewentualnie zioła do smaku np świeży koperek, szczypiorek itp (ja dałam taką małą cebulkę z szczypiorem – trochę do zupy i trochę świeżej na wierzch) Do gorącego bulionu wrzucamy marchew, ziemniaki i kalafior. W tym momencie można dodać np 1/3 pęczku(...)jest potrzeba) i podajemy gorące. Wierzch można posypać dodatkowo świeżymi ziołami. Zamiast ziemniaków możecie wykorzystać ryż albo którąś z kasz. Ja planowałam gryczaną, ale mąż stwierdził, że woli pyrki (znowu te poznańskie geny ; ) ) Tak czy siak życzymy Wam smacznego. Dajcie też znać czy zdecydowaliście się na dodatek kaszy czy kartofli
Szybko Tanio Smacznieprzygotowania. Ta sałatka jest o tyle ciekawa, że wystarczy ugotować jedną torebkę kaszy do obiadu więcej, dodać do niej warzywa i mamy zdrowy posiłek na wynos :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2-5 rzodkiewek w zależności od wielkości Pół większego pomidora Pół ogórka zielonego ¼ pęczka koperku Sól Pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie
Fabryka pomysłówKasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :) Składniki: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 woreczki kaszy gryczanej. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy
Aga w kuchnizarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zdecydowanie wolę go w pierwszej wersji – wtedy feta delikatnie się rozpuszcza nadając całemu daniu ciekawego charakteru. Polecam szczególnie teraz – w sezonie na paprykę :) Składniki na 3: 200g kaszy gryczanej niepalonej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150g pieczarek 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 200 ml passaty pomidorowej (przecieru
Fabryka pomysłówwarzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej(...)pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. • Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie
To co kochamKotlety bez mięsa, bo z kaszy gryczanej, a uwierzcie mi, że smakiem nie odstają od tradycyjnych mielonych kotletów. Smakują na prawdę bardzo dobrze. Kotlety z kaszy
NiePieprz.plSkładniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona
W Mojej Kuchni LubięNa zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha
Qlinarnie i Qlinarnie