dania z drobiu - 994 przepisów (strona:48/67)

sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 123

sznycelki drobiowe w panierce  Proponowane dziś danie nie wymaga od nas zbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet(...)możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki wsypujemy do misy, dodajemy do nich  mąkę, słodką paprykę,  sól selerową, oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Kawałki drobiu wyjmujemy  z marynaty i układamy na ruszcie pozwalając odciec nadmiarowi jogurtu. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie

Miód i pieprz
GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ 175

  W mojej rodzinie kaszę gryczaną jadało się na śniadanie.Każdy wiedział,że jest bardzo zdrowa.Osoby ,które są na diecie mogą z całą pewnością ją spożywać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 349

Tortille to świetny sposób na przekąskę dla gości czy szybki obiad. Robiłam je już na różne sposoby. Ostatnio zainspirowana nowym menu w jednej z restauracji fast

Mania Gotowania
Kawowa marynata do mięsa z grilla 133

Kawa. Jesteśmy nauczeni głównie ją parzyć. Jest dodatkiem przede wszystkim do deserów. Tymczasem popularne na całym świecie ziarna sprawdzają się jako przyprawa do mięs, które można

Kuchennyviral.pl
Kawowa marynata do mięsa z grilla 161

Kawa. Jesteśmy nauczeni głównie ją parzyć. Jest dodatkiem przede wszystkim do deserów. Tymczasem popularne na całym świecie ziarna sprawdzają się jako przyprawa do mięs, które można

Kuchennyviral.pl
Kacza pierś w jabłkach 126

odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska Małego (dziękujemy!) świeży drób, prosto z jej podwórka. Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe. Składniki: pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g 8-10 średniej wielkości jabłek czerwone wino 3/4 szklanki przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, cynamon(...)minut.  W dalszym ciągu podlewamy kaczkę co 15 minut i dodatkowo obracamy, aby ładnie się zarumieniła z każdej strony. Przyjmuje się, że temperatura wewnątrz już upieczonego drobiu powinna wynosić 74 st. C, zachęcam więc do jej zmierzenia pod koniec procesu pieczenia. Po upieczeniu warto zostawić kaczkę w piekarniku jeszcze na 20 minut aby odpoczęła. W odrębnym poście zaproponuję

IzaGotuje
Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem 337

porcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych lub przy grillu. W przepisie podaję połowę awokado, bo tyle teoretycznie wystarczy. Ja jednak jestem uzależniona od tego owocu i tak naprawdę dodaję całe... Sałatka Ale Meksyk(...)Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego

Pełny talerz
Ekstra kremowa zupa pomidorowa z czarnuszką 212

Jedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a

Kuchnia PROzdrowotna
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 178

Danie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej(...)kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu

Czerwień i błękit
Nie żałuj sobie przypraw ! 125

kolorze  * ma bardzo silny, aromatyczny zapach oraz korzenny a zarazem gorzkawy i słodki smak * po zmieleniu nabiera ostrości  * zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie  * można przyprawiać nim dania słodkie ale i urozmaica też smak szynki, kotletów i bitek GAŁKA MUSZKATOŁOWA  * przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego * wykorzystuje się też okalającą je czerwoną(...)większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe  * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone

Magiczne Życie Marty
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 227

pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić(...)Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami do drobiu (lub tasakiem) przeciąć na pół każdą kość. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucić odkrojone mięso z nogi razem z kośćmi. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut do zrumienienia

Moja Delicja
Bigos według Ewy Wachowicz 2985

Ten bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne

Moje domowe kucharzenie
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 184

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się

Karo in the Kitchen
kurczak w przyprawie piwnej... 134

Składniki: 4 porcje kurczaka:piersi i udka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 3 łyżki mieszanki przypraw grill o smaku Royal Brand,1/2 szklanki woda umyte i osuszone

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 196

Pieczony kurczak to u nas zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania