Z polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą.Składniki:1 poledwiczka wieprzowa ok
Z Majeczką w kuchnitrzeba nas przekonywać ani namawiać. I choć zazwyczaj powinny być pierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna
Zasmakuj Kuchnijaki dobry bigos z młodej kapusty i papryki. Dodałam do niego wędzony schab bo taki miałam ,ale można dać inną wędlinę. Ja bardzo lubię warzywa aldente dlatego nie rozgotowywałam ich mocno. Podaję z dużą ilością koperku. U mnie bigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 liść naciowy
wesoła kuchniamnie dziś klasyczna surówka z kiszonej kapusty, którą charakteryzuje się kuchnia polska. Surówka świetnie pasuje do gorących dań z ryby, więc przy okazji Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty, gdy katolicy powstrzymują się od jedzenia mięsa, wydaje się być idealnym dodatkiem obiadowym. Składniki (na 2 porcje): ok. 250 g kapusty kiszonej mała marchew lub pół dużej mała cebula lub dwie
Weekendy w domu i ogrodzieNaleśniki są cudownym daniem pod każdą postacią. Na słodko, na słono, jak kto lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak i obiadowej. Dzisiaj wersja obiadowa, z dużą ilością szpinaku i kurczaka! 1,5 h 7 naleśników składniki: naleśniki: TUTAJ farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany (18 %) podwójna pierś
Ania i Marcin gotująochota na odwiedzenie któregoś z tych miejsc. Pisała będę o swoich wrażeniach i wrażeniach moich bliskich. Uchylę się od nadmiernego krytycyzmu – nie chcę bowiem nikomu sprawiać przykrości lub nie daj boże zaszkodzić. Jeśli więc któryś z tych przybytków zdecydowanie mnie rozczaruje – to po prostu nie będę o nim pisała. Na początek – wizyta w restauracji „Jan Olbracht Browar Staromiejski” w Toruniu(...)uliczek, atrakcyjny wystrój od strony ulicy oraz klimatyczne, stylizowane na piwiarnię wnętrze. W porze obiadowej prawie wszystkie miejsca były zajęte, ale z pomocą sympatycznej kelnerki bez trudu znaleźliśmy je na jednej z dwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem
Smaki Ewykilka posiłków, które z termosu zjeść można również poza domem. Aby przygotować w ten sposób danie bardziej treściwe, do garnka dodać warto także mięso, soczewicę, kasze, ryż czy komosę ryżową. W ten sposób łatwo i szybko zrobić można pełnowartościowy i sycący posiłek obiadowy. Aby dodatkowo przyspieszyć robienie zupy, zamiast świeżych warzyw wykorzystać można mrożone. W takim przypadku warto wybrać(...)wyrzucać. Mrożenie to najlepsza metoda przechowywania żywności, która pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych poszczególnych produktów. W ten sposób przetrzymywać można warzywa, owoce, zupy, sosy czy chleb, a także dania gotowe. Mrożenie bardzo dobrze znoszą potrawy z dodatkiem węglowodanowym, np. ryż lub kasza z warzywami. Szybkim sposobem na przygotowanie kolacji lub obiadu jest także korzystanie z gotowych mrożonek
Kulinarne PrzebojeDzisiaj były: kotlety z białej fasoli (fasola, sól, pieprz i mąka kukurydziana), kasze: gryczana i jaglana (ugotowane razem), ogórki kiszone. Smacznie i w niecałe 30 minut
Qlinarnie i QlinarniePierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą to świetne danie na jesienny obiad. Kremowy sos, soczysty kurczak oraz dynia to pyszny i sycący posiłek
Pasja Smakusmak. Jedną z tajemnic tej kuchni są właśnie te ostatnie. Nie tylko sprawiają, że przygotowane dania kuchni włoskiej smakują ponadprzeciętnie, ale także czynią je lekkostrawnymi – szczególnie w połączeniu z lekkim, niskoprocentowym winem. W powyższym paragrafie poruszyliśmy przede wszystkim potrawy obiadowe…nie są one jednakże jedyną kategorią jaka może nas zainteresować. W kuchni włoskiej występują też desery, wyborne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem Prażonki ziemniaczane z patelni to bardzo prościutkie i smaczne danie . Czasami robię je jako dodatek do mięsa lub serwuję
Ogrodnik w podróżySurówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem). Już nie raz wspominałam Wam jak bardzo lubię surówki. Nie tylko jako dodatek do drugiego dania, często jadam je również od tak „solo”. Dzisiejsza propozycja jest nie tylko pyszna, prosta w przygotowaniu, ale też i zdrowa. Do startych warzyw i jabłka dodałam zdrowy olej rzepakowy tłoczony
Słodkie okruszkiPalaczinki, czyli takie ultra cienkie naleśniki, to charakterystyczne danie dla naszych południowych sąsiadów – zarówno Czechów jak i Słowaków. Będąc jeszcze w poprzedniej pracy dołączyła do naszego zespołu Romi ze Słowacji. To od niej dostałam ten rodzinny przepis na naleśniki, które jak sama stwierdziła, jej mama robiła od zawsze. Mąż natomiast stwierdził, że to najpyszniejsze naleśniki jakie kiedykolwiek(...)jadł. A skoro tak mówi i zjadł prawie wszystkie, to pędzę do Was z przepisem. Przetestujcie i dajcie znać czy Wam też smakują. U nas było to cieplutkie, smaczne śniadanie. A jeżeli nie dodacie cukru możecie je przyrządzic w wersji wytrawnej, obiadowej. Składniki (na około 10 naleśników): 220 g mąki pszennej 10 g cukru pudru lub cukru waniliowego szczypta soli
Szybko Tanio SmacznieDziś zapraszam Was na pyszny przepis obiadowy. Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim podbiły serca całej mojej rodziny. Przepis powstał właściwie pod wpływem chwili i
Słodkie okruszki