Na dzisiejszy obiad proponuję pyszną faszerowaną cukinię. Potrawę przygotowałam z produktów, które w danej chwili miałam po ręką. Wyszła bardzo smaczna i jeszcze niejednokrotnie zagości w
Tradycyjna kuchnia KasiPotrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki
Symfonia smakowaZnowu Madziunia znalazła dla mnie ciekawą propozycję na obiad. Bardzo proste i pyszne danie. Wszyscy się zachwycają, po prostu pycha Schab lekko rozbić, doprawić slą
Kuchnia PokoleńI mamy kolejny przepis z serii Tata Gotuje. W kociołku można przygotować wiele dań. Tym razem mój mąż robił leczo. Leczo wyszło rewelacyjnie a to
Mama GotujeWcześniej prezentowałam serca indycze w sosie pieczarkowym - dla miłośników podrobów inna wersja tego dania, w sosie koperkowym. Składniki: 700 gram serc indyczych Vegeta Sól
Smaki EwyWielokrotnie pisałam o miłości do szpinaku, więc nie mam się co tego powtarzać. Danie które dzisiaj prezentuję powstało właśnie przez tę ogromną sympatię. Nawet nie
Smaki EwyDuszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały
Mama GotujeMuffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście
Mama GotujeAlternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty
Trzeci talerzSchab trochę inaczej. Bez panierowania , duszenia itp. dzisiaj schab pod pieczarkowo - serową pierzynką. Danie bardzo smaczne. Robiłam dość dawno, dzisiaj odgrzebałam przepis, zrobiłam i
W kuchennym oknie EwySezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.Kurki idealnie komponują się w
kulinarnyJaZ okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest
Słodko-Słony Świat IlonyPieczeń z warzywami Doskonała pieczeń z mięsem mielonym oraz różnymi warzywami. Zawsze jest miękka, soczysta i rumiana. Bardzo proste przygotowanie, układamy wszystko w jednej formie i pieczemy. Możemy podać jak danie obiadowe lub przekąskę. 10 porcji 60 minut czas przygotowania Podłużna forma do pieczenia Składniki(...)miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. 2. 1/3 masy mięsnej układamy na dnie podłużnej formy do pieczenia. 3. Na mięsie układamy jedną pokrojoną w plasterki kulkę mozzarelli. 4. Papryki myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Ogórki również
Kulinarna ChwilaDzisiaj odmieniamy typowe kotlety mielone smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam. Składniki: Mięso mielone z łopatki 500 gram 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula Sól Pieprz Bułka tarta Mleko 2 jajka Olej Wykonanie: Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość(...)stała się wilgotna. Całość wykładamy do mięsa mielonego. Podobnie wykładamy pesto, pietruszkę, drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować
Smaki EwyMięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego. Składniki: 750g mięsa mielonego z udźca kurczaka 300g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki majeranku(...)maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. 3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę
Szalona Kuchnia Eweliny