Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej 154Tak przygotowanego kurczaka bardzo często przygotowujemy na obiad, zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy czasu na realizację bardziej skomplikowanych przepisów. Jest naprawdę pyszny, a przy tym tak
Szefowa kuchni
spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym 151Polecam spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym..
Ugotujmy Coś
Zielony kurczak z brokułami 190Kolejny obiad z cyklu: na wynos i na szybko. Wraz z ryżem lub makaronem możemy zabrać go ze sobą do pracy i odgrzać w mikrofalówce. Poza
Szefowa kuchni
Najlepsze pieczone ziemniaczki 205Prosty przepis na pieczone ziemniaczki, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 4-5 ziemniaków 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli
Bazując na smaku
Brukselka jak gołąbki 250Brukselka z pewnością jest moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym
Szefowa kuchni
Tofu z makaronem ryżowym i marchewką 221Od czasu do czasu można pozwolić na małe odstępstwo od popularnej diety, więc tradycyjnego "kurczaka z ryżem" można zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z
Truskawkowa Fiesta
Naleśniki z kremowym serkiem z łososiem i rukolą 209Czasami mam ochotę na szybką, fajną, smaczną, a przede wszystkim zdrową przekąskę. Wszystkie te kryteria spełniają naleśniki przygotowane na mące pełnoziarnistej z kremowym serkiem z łososiem
Kolizje Smaków
Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 256Czy pączki mogą być fit? Uważam, że tak! Nie wszystkie muszą mieć tonę kalorii i być smażone w głębokim tłuszczu. Postanowiłam przerobić swój stary przepis na
Kolizje Smaków
Łosoś w miodowo-musztardowej marynacie 241Połączenie miodu i musztardy to absolutna klasyka, pasująca do każdego rodzaju mięsa. Jak się okazuje, łosoś w takiej marynacie również smakuje doskonale. :-) Dobry smak i prostota
Szefowa kuchni
Kurczak Parmigiana 244Proste danie z kurczaka, bardzo popularne w Stanach, gdzie myślą, że to włoski przysmak. Ale tutaj jest bardziej jak z naszą rybą po grecku, o
Bazując na smaku
Pieczeń wołowa nadziewana owocami z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów 147uwagi w tej kwestii. To my, dzieci i wnuki, powinniśmy dbać aby nasi seniorzy byli z nami jak najdłużej i w możliwie najlepszej kondycji. Poza odpowiednim, pod względem dietetycznym, skomponowaniem dań ważny jest też aspekt finansowy czyli żeby produkty nie były bardzo drogie. Korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych, rodzimych kasz i produktów dobrej jakości bo wtedy mniej się(...)Kawałek dobrej wołowiny po upieczeniu można wykorzystać na więcej niż jeden obiad albo część, po ostudzeniu, pokroić w cienkie plasterki i zjeść jako wędlinę na inny posiłek. Do dzisiejszego dania użyłam ligawy wołowej, wołowiny sprzedawanej przez firmę Sokołów S.A. pod nazwą Uczta Qulinarna . To specjalna linia produktów, świeże mięso bardzo wysokiej jakości. Wołowina jest pozyskiwana ze zwierząt
Smaczna Pyza
Najprostsze ciasteczka maślane - shortbread 231Najprostsze maślane ciasteczka. Trzy, no może cztery składniki i gotowe. Pyszne, rozpływają się w ustach, a co najważniejsze, są zupełnie bezproblemowe. Muszą się chwilkę chłodzić w
Bazując na smaku
Sok z gumijagód 227Coś tak prostego to żaden przepis, można by powiedzieć. Ale gdybym się o takim połączeniu nie dowiedziała, to sama pewnie nigdy nie połączyłabym tych dwóch soków
Bazując na smaku
Bezglutenowe biszkoptowe placuszki śniadaniowe 219Kolejna propozycja na proste placuszki śniadaniowe, które pasują do każdych praktycznie owoców. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 10-15
Bazując na smaku
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 233Bardzo proste danie, które może stanowić podstawę do wielu wariacji na temat. Niewiele składników, mało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u
Bazując na smaku