Mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i fantastycznej konfitury z płatków róży. Wczorajsze popołudnie z dziećmi połączyłam z robótkami ręcznymi i wszyscy świetnie się bawili. Efekt: trzy słoje w kuchni stoją wypełnione ciasteczkami po brzegi :). Składniki na ok. 40-50 sztuk: 2 białe czekolady, każda po 10 dag 2 ciemne czekolady, każda po 10 dag 15 dag masła
Apetyczna babeczkaoraz z dodatkiem orzechów włoskich. Można pozwolić sobie na wariacje w postaci różnych dodatków i zamiast orzechów dodać suszone owoce czy posiekaną czekoladę, można również pokusić się o polewę czekoladową... Placek jest mięciutki, pożywny, a samo jego wykonanie banalnie proste- ot, wystarczy rozgnieść banany, wymieszać ze zmielonymi płatkami owsianymi, dodać orzechy, wymieszać łyżką i piec przez 15 minut. Doskonałe
Kraina Miodem Płynącamisie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego
Wanilia i Kardamonciastek, jak na pierwszy raz wyszła dobrze i wszystkim w domu smakowało, napewno jeszcze nie raz ją zrobię ;) A oto przepis na to cudo :) Składniki: Spód: 340 g ciastek czekoladowych 150 g masła Wierzch: 500 g truskawek 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy
Motylkowa Kuchniatylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, gdyż ciasto poszło w jednym dniu całe tak smakowało mojej rodzince zrobiłam według tego przepisu tylko, że zamiast czekoladowych ciastek użyłam maślanych http://motylkowakuchnia.blogspot.com/2014/07/tarta-na-ciastkach-czekoladowych-z.html Tak ułożyłam w tortownicy: 1. Spód z ciastek 2. Banany 3. Mascarpone wymieszane ze śmietaną 4. Kiwi
Motylkowa Kuchniabułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem (ale muszę powiedzieć, że bez niczego na wierzchu równie dobrze smakuje
Motylkowa Kuchniakokosowego. Smażymy z obydwu stron po 1 - 2 minuty. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami oczywiście najlepiej sezonowymi. Możecie dodać również inne składniki, np. sok owocowy, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem, bitą śmietanę, jogurt...i wiele wiele innych :) Smacznego
Taste Of My DayCzekoladowe muffiny z bananami! ;-))) Przypominam przepis, który bił rekordy popularności na blogu. Cały czas aktualny! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNIdeseru niestety czasu zabrakło, ale nasi kulinarni mentorzy byli na to przygotowani i zawczasu upiekli dla nas dwa pyszne i zdrowe (bo bez dodatku mąki, nabiału i cukru ciacha): czekoladowe z bananami i kokosowe z truskawkami. Oba na spodzie z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Po warsztatach z Feed My Soul wyszedłem nie tylko najedzony i zdrowo zainspirowany dawką pozytywnej
Food SquareZastanawiacie się co można przygotować z jeżyn? ;-)) Polecam gorąco przepis na iście czekoladową tartę z jeżynami, to coś tak pysznego, że ciężko będzie się Wam oderwać od stołu ;-))) PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNIzależności od stopnia chłodzenia lodówki. 6. Schłodzoną pokroić na mniejsze fragmenty/kosteczki. Smacznego :) Zobacz także: Domowa chałwa czekoladowa Marcepanowe pralinki w kakao
KreatywnePinymąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek, olej i wodę. Ciasto wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Można, tak jak ja to zrobiłam użyć gotowego szablonu, lub wyciąć go z papieru. Powodzenia
Jadło i czytadłoByć szczęśliwą i spełniać swoje marzenia - w tym roku żadnych konkretów sobie nie obiecywałam w Nowy Rok :) 7. Jaka potrawa najlepiej opisuje miłość? Myślę, że fondue czekoladowe, 8. Masz niespodziewanych, bardzo krytycznych gości, co robisz? Przyjmuję i goszczę ich najlepiej jak umiem, 9. Musisz przejść na dietę, gotujesz dalej czy stawiasz na gotowce? Oczywiście, że gotuję dalej - tylko że potrawy
psgotujemywylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód
psgotujemycoś słodkiego. Od kiedy pamiętamy na naszym rodzinnym stole zazwyczaj jako słodka przekąska "lądowała" szarlotka albo sernik :) Dzisiaj skupimy się właśnie na serniku, choć naszym ulubionym jest ten na czekoladowym spodzie (specjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników sera i owoców, prezentujemy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach delikatny
Banana Smiles