rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru
Ciastkozercyroku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop
Kulinarne przygody GatityCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka
Słodka Kraina Wypiekówłyżka wody 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę kokosową. Na wierzchu układamy herbatniki i polewamy polewą czekoladową
Słodka Kraina Wypiekówłyżce cukru pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami. Na wierzchu można polać polewą czekoladową. Dodatkowo: dżem truskawkowy
Słodka Kraina WypiekówTort "Spiderman" Tort dla wielbiciela Spidermana :) w całości pokryty masą z pianek marshmallow, przełożony kremem czekoladowym oraz (zamiast owoców) drażetkami mlecznymi
Słodka Kraina Wypiekówmikserem ( nie zrażajcie się jeśli będzie wyglądało na "zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówczekolady, zostawiając niewielką część do dekoracji, ponownie mieszamy (ważne: całość musi być już schłodzona, inaczej czekolada roztopi się w twarogowej masie), układamy na ostatniej warstwie. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny
Miód i pieprzsmakołyki, które dopełnia obecność piwa o słodowo-słodkawym charakterze z karmelowo-orzechowymi nutami. Takie połączenia, wraz z ciekawymi i dowcipnymi opowieściami zawsze sprawdzają się idealnie. Dlatego zapraszam Was na czekoladowo-karmelowe chwile (babeczki) z orzechami, które są wprost idealne do zimnego piwa Brown Ale. Spróbujcie. Składniki: (na 14-16 babeczek) Składniki mokre: 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego 3/4 szklanki
Słodkie okruszkioraz cukru gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch a następnie dodajemy stopniowo budyń oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy wirka czekoladowe i mieszamy. Na paterze układamy krążki naprzemiennie (duży ciemny, średni jasny, mały ciemny), smarujemy warstwą kremu. Następnie układamy krążki (duży jasny, średni ciemny, mały jasny) ponownie smarujemy warstwą kremu
Domowy Smak Jedzeniaszklance wody, gdy wystygnie przelać do jogurtu i wymieszać do połączenia składników. Przelać do pucharków i włożyć do lodówki żeby stężało. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową (bądź według upodobań.) Smacznego
Motylkowa Kuchniamniejszym młynku. Czarna pokrywka pozwala na zabranie koktajlu w butelce do miksowania. Koktajl "orzeźwiający shot"* szklanka zielonej herbaty kawałek arbuza kilka listków świeżej mięty (*przepis pochodzi z warsztatów) Koktajl czekoladowo-orzechowy szklanka mleka sojowego łyżeczka kakao 5 orzechów włoskich Koktajl jagodowo-malinowy szklanka mleka sojowego 1/4 szklanki malin 1/4 szklanki jagód 1 łyżka powideł śliwkowych Blender Russel Hobbs Aura
Moje Qulinariapoczułam się lepiej. Zapraszam Was serdecznie, moim zdaniem taka mrożona herbata jest wprost idealna na upały. A jeśli jesteście jednak zwolennikami kawy, to polecam mrożona kawa z lodami waniliowo-czekoladowymi, przyprawami zwieńczona bitą śmietaną i jagodami. Składniki: 2 saszetki herbaty miętowej z cytryną lub tradycyjna miętowa 1 1/2 szklanki wody do zaparzenia herbaty 1/2 cytryny 3-4 mrożone truskawki
Słodkie okruszkiMoje dzisiejsze menu: Omlet ze smażonymi pomidorami, szpinakiem i jarmużem Shake czekoladowy z bananem błonnik + omega kurczak z brązowym ryżem+ sałata z pomidorami dużo wody i herbatki Emotikon smile Przepis na omlet 2 jajka 6 kolorowych pomidorków dwie garście szpinaku z jarmużem pomidorki kroimy podsmażamy na oleju kokosowym dodajemy szpinak i jarmuż wszystko smażymy chwilę zdejmujemy
Anioły w kuchnikoniec postu - informacji udzieliła Karolina Szaciłło! Składniki: spód: 190 g migdałów, 10 g gorzkich pestek moreli (opcjonalnie - pominęliśmy), 200 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych), szczypta soli kamiennej lub morskiej masa czekoladowo-figowa: 200 g fig (niesiarkowanych - namoczonych na noc w około 3/4 szklanki wody) czubata łyżka oleju kokosowego - u nas olej z pestek dyni, 250 g gorzkiej czekolady (min. 60%) polewa
Plate of Joy