czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:476/624)

Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 219

Pyszniutkie, mięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy wyznaję zasadę, że moje desery są najmojsze, także musicie je przygotować i sami ocenić ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na rozczyn: 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)pozostałym mlekiem, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy masło i ponownie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy jajeczną masę -w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie mieszając. Całość ugniatamy 10 minut. Ciasto z początku będzie bardzo lepkie, pod koniec ugniatania powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 3. Po godzinie ciasto powinno być co najmniej podwójnie wyrośnięte

My Culinary Art
Ciasteczka z kawałkami czekolady 129

Czy może być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku

Słodkie Przyjemności
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 247

gdzie cena raczej odstrasza) warto zajrzeć do Tesco, Lidla czy Almy. Ostatnio borówki pojawiają się także od czasu do czasu w Biedronce. Polecam Wam je gorąco jako dodatek do czekoladowych babeczek, nie tylko świetnie prezentują się na kremie, ale także idealnie pasują do czekolady i mają dużo witaminy C - w sam raz na zimowy podwieczorek. Składniki: 1 szklanka mąki(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu. Gotowe babeczki warto wyciągnąć

Ciastkozercy
Tam, gdzie rządzi czekolada. 242

Kraków posiada jeszcze wiele miejsc, gdzie nogi same prowadzą.Kiedy tylko zobaczyłam wystawę na jednej z ulic, dokładnie na Szewskiej,wiedziałam, że i tam wejdę. (źródło

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK LAST MINUTE 563

jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :)   SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym(...)garnuszku umieść połamaną na kostki czekoladę, kremówkę oraz masło. Podgrzewaj lekko całość do rozpuszczenia. Ostudzony piernik przekrój wzdłuż na pól i przełóż go powidłami śliwkowymi. Następnie wierzch polej polewą czekoladową. Przechowuj go szczelnie zawiniętego w torebce maksymalnie przez 7 dni. Gotowe!   Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik wiedeński bezglutenowy 346

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)propozycja sernika wiedeńskiego w wersji bezglutenowej. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny, nie kruszy się. Można go wzbogacić dodatkiem bakalii, ale – niekoniecznie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową. Najlepszy smak, moim zdaniem, sernik uzyskuje w połączeniu ekstraktu waniliowego i esencji migdałowej. Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy trzymać się kilku zasad: - twaróg musi być naprawdę dobry

mojewypiekiinietylko
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 172

mięsa. Okruchy przesypujemy do miski. Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dolewamy czekoladę do sucharków i mieszamy, aby utworzyła się gęsta masa. Sucharkowo-czekoladową masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy jej powierzchnię, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Twaróg mieszamy z mlekiem oraz cukrem(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego

MyCookBook.pl
Muffiny czekoladowe z jabłkami 199

Święta co raz bliżej i bliżej, a ja ze swej strony proponuję zamiast tradycyjnej babki włożyć  do koszyka ze święconką małe babeczki, czyli muffiny. Niewielkie

Ciasteczkowy Potwór
NALEŚNIKI TIRAMISU 586

NALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam(...)truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych

Słodko-Słony Świat Ilony
DESER Z KIWI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 203

Ten prosty deser z kiwi stanowi oryginalne i zaskakujące połączenie dwóch różnych smaków: słodyczy białej czekolady z kwaskowatym smakiem kiwi. Zapraszam do spróbowania! Przygotowanie: 15 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 141

składniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych  orzechów  na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego

SMYKWKUCHNI
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 224

niego dużej tortownicy (musi być w miarę niski) i sporo kwaśnego soku cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady(...)szklankę mleka skondensowanego i mieszamy, aż się połączą. Ścieramy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Dodajmy do czekolady z mlekiem. Mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny. Łączymy masę czekoladową z mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinna być słodka i orzeźwiająca. Wyjmujemy z lodówki spód, bardzo cienko smarujemy go masą i wysypujemy większość borówek (część zostawiamy do dekoracji). Wykładamy kilka

Poezja smaku
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 206

tuż, tuż. Zgodnie z powiedzeniem, że „przez żołądek do serca” warto przygotować dla swoich Połówek coś pysznego. Dla wszystkich fanów czekolady, mam właśnie coś takiego: wspaniałe ciasteczka czekoladowo-miętowe. Nas one oczarowały i z zadowoleniem stwierdzam, że dawno już żadne nie smakowały mi tak bardzo. Co prawda tuż po wyjęciu z piekarnika miałam obawy, czy aby nie będą(...)cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara

Smaki Na Talerzu
Marysieńka Siostry Anastazji 171

Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k  II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Nie gotować

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek migdałowy makaronikowy 126

250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny

królestwo garów
Tort kwiat 221

pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony(...)motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej. Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną. Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny

Mix smaku
Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 227

Mam dzisiaj dla Was kolejną ciasteczkową propozycję, bo dawno takich nie było, a mam jeszcze kilka przepisów w zanadrzu. Takie przyjemne, nieco zdrowsze desery i przegryzki

Przepysznik - BLW i nie tylko