Dziś 8 marca, Dzień Kobiet, więc życzę wszystkim kobietom wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń. Gdybym mógł obdarowałbym każdą z Was pysznym ciastem czekoladowym, niestety mogę jedynie podarować Wam przepis. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa kakao 2 łyżki stołowe mąki tortowej 2 łyżki stołowe skórki(...)włożyć do nagrzanego do 130 st C piekarnika. Kiedy ciasto urośnie, zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 st C i piec jeszcze ok. 30 min. Ciasto dekorować wg uznania np. polewą czekoladową
Konrad GotujeObłędnie czekoladowe ciasto, które trochę w smaku przypomina murzynka. Buraczków w środku nie czuć, ani nie widać. Proponuję zrobić podwójną porcję, gdyż szybko znika z talerzy. SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej (o poj. 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¾ szkl. cukru, 200 g buraczków startych na tarce o grubych oczkach, 3 jajka, 150 ml oleju(...)gorzkiej czekolady, ¼ szkl. ciemnego kakao Polewa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka śmietany 18% Dekoracja: liście czekoladowe , wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy nożem. Jajka ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy
słodki bratekkolejny czekoladowy tort. Czekoladowy tort przełożony czekoladowym ganache i dulce de leche. Słodki, kaloryczny (a jakże) znikający w mgnieniu oka. Czekoladowe wypieki są fantastyczne! Mrożona kawa i pyszne , schołodzone czekoladowe ciasto to idealny deser na letnie popołudnia. Co ja mówię! Czekoladowy tort to wypiek na każdą okazję! Czekoladowy tort Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cynamonu 200 g masła(...)lekko zmiksuj z maślanką i solą. Dodaj do masy czekoladowej. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do czekoladowej masy. Delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. przygotuj ganache. Rozpuść czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodaj golden syrop i zamieszaj. Ostudź ganache
codojedzeniaczekolada! Podobne ciasto czekoladowo-czekoladowe niedawno miałam przyjemność zaprezentować już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam upiec trochę inne, acz równie pyszne ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową. Składniki: CIASTO 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu 115 g masła 55 g cukru 2 jaja 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę. Dodawałam po jednym jajku i dalej ubijałam. Następnie wlałam masę czekoladową. Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie
potrawyregionalneZnakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto
Wiem co jemBrownie to chyba najpopularniejsze ciasto czekoladowe, klasyk prosto z USA. Każdy miłośnik czekolady na pewno nie odmówi kawałka tego smakołyku. Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Ja przygotowałam wariację na jego temat , dodając słone orzeszki i karmel. Ciasto dla zwolenników batonika snickers. Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi Składniki(...)ciasta) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 200 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy
Mania Gotowaniapanierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście Słodkości: -szybkie wypieki: Małe wypieki: Czekoladowe babeczki z nutellą Babeczki z kawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami (na maśle orzechowym) Szybkie(...)Większe wypieki: Ciasto orzechowe (szybkie i proste) Delikatnie cytrynowa babka Pyszna i szybka babka bez miksera Ciasto z cynamonowym jabłkiem (bez miksera) Murzynek z serem Ciasto marchewkowo-jabłkowe Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Ciasto marcepanowe Szybkie ciasto pomarańczowe Po więcej przepisów na proste i szybkie ciasta zapraszam tutaj (klik) -słodkości bez pieczenia: Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie Orzechowe kuleczki sylwestrowe
Słodkie okruszkiMasa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc, nie wierzyłam - są tam cuda wydające się być zdecydowanie poza moim zasięgiem). Całość jest bardzo(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru(...)średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu
Mała Cukierenkaczekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku(...)olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku (z uwagi na dodanie bakłażana ciasto będzie bardziej wilgotne niż zwykle). Wyłączamy
Miód i pieprzPrzestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika(...)kilka minut, by polewa szybko zastygła. Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie
Moje domowe kucharzenieTort, ale nie dla mnie, dla jednego sześciolatka mojej koleżanki. Tort miał być dla dzieci, więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu(...)było już całkowicie wystudzone zabrałam się za pokrojenie go na dwa równe blaty. Jak widać na zdjęciu wyżej musiałam ściąć lekko również wierzch ciasta, ale to nawet dobrze, bo wykorzystałam przy deserkach :) DODATKOWO: połamana kora czekoladowa i czekoladowe puzzle to gotowce, które pochodzą ze sklepu Słodki Świat , dokładnie poszłam na łatwiznę :) Mus Truskawkowy ze słoika w tym roku osobiście przygotowywał
Blondynka GotujeCiasto intensywnie czekoladowe i miękkie, 'napakowane' wyjątkowym dodatkiem- jakim jest starta cukinia, która kompletnie nie jest wyczuwalna w smaku, a jedynie sprawia, że ciasto jest wilgotne i treściwe, jak również dłużej zachowuje świeżość. Płatki migdałowe fajnie przełamują miękką strukturę ciasta, dodatek mlecznej czekolady nadaje przyjemną słodycz, zaś szczypta gałki muszkatołowej wyjątkowego charakteru. Do walorów smakowych dochodzi prostota w wykonaniu więc
Kraina Miodem PłynącaNutella Cake - ciasto, które fanom kremu Nutella z pewnością nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wypiek na bazie orzechów laskowych, czekolady oraz oczywiście Nutelli - proste połączenie smaków, a niemalże idealne. Ciasto mocno czekoladowe, w konsystencji przypominające brownies, jednak zdecydowanie delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku. Polecam - smakuje wyjątkowo. Ciasto Nutella (Nutella Cake Nigelli Lawson) - Składniki: Ciasto: 6 jajek (osobno białkai żółtka
Słodka Stronasię czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne mleko, przestudzone mleko czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenia