pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowezrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem
Słodko-Słony Świat Ilonydodawać do niego serek Philadelphia. Kiedy już składniki będą połączone wsypać cukier waniliowy i cukier puder, nie przerywając mieszania. Kiedy już nasze ciasto dobrze wystygnie, masę serową równomiernie rozprowadzić na górze. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową... (fot.4) ale to już zostawiam indywidualnym upodobaniom
Świat Ciastatortownicy z obręczą wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy połowę masy, wykładamy kolejny krążek ciasta i znów smarujemy konfitura, a następnie masą. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą
Słodka Stronajest uzależniona od upodobań :) Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa. Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukru pudru + kolejne 100 g cukru pudru 5 dużych jaj- oddziel białka od żółtek pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa cukier waniliowy jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa Najpierw musimy zrobić kruche ciasto. Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny
Z Kuchni Do Kuchniktóre robię są zaczerpnięte z różnych stron, książek, zeszytów mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony(...)żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi to krem miętowy z bitej śmietany. Idealnie ze sobą współgrają - jeden cięższy, kremowy, bardziej zwięzły, natomiast drugi delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach. Przyznaję, że obawiałam się czy krem na bazie masła
Jedzeniomaniałyżki wody mineralnej olej do smażenia Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie serowe: 250 g twarogu 4 łyżki cukru odrobina mleka Składniki zmiksować na jednolitą masę. Krem czekoladowy wg przepisu tutaj Usmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon. Naleśniki podsmażyć. Na patelnię
kolorowotorcikowomigdały). Można wyróżnić wiele współczesnych wariantów tego wypieku: mazurek razowy, owsiany czy łaciaty. W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset(...)spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką
Ciastka - domowe słodkościMyślę, że gdyby ktoś mi powiedział wcześniej, że deser z makaronem może być równie pyszny jak tort, czy ciasto, to chyba bym go wyśmiała. W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak przyznać się do swojego błędu. Nie wiem dlaczego nigdy wcześniej nie robiłam deserów z makaronem, ale od kiedy spróbowałam, to często będę właśnie takie robić. Ten deser(...)obłędny w smaku! Nie od dziś wiadomo, że czekolada, śmietana i truskawki, to połączenie idealne. A jak się okazuje makaron czekoladowy Lubella nadaje się świetnie. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Jeżeli mój tata, który nie jest zwolennikiem deserów i ciast, wcinał ten z zachwytem, to coś w nim wyjątkowego musi być ;-) SKŁADNIKI 200 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą
Passions hobbies lifeczekoladzie Truskawki w czekoladzie to pyszna, lekka i słodka przekąska, idealna na letnie dni i nie tylko. Ja użyłam swoich czekoladowych truskawek do ozdobienia tortu- ale równie dobrze możecie je wykorzystać do różnych deserów, lodów, ciast…. nie mówiąc o tym, że takie truskawki już same w sobie stanowią pyszny, pięknie się prezentujący deser,który łączy w sobie słodycz(...)zastygniętą czekoladą. Jeżeli nie posiadacie rękawa do zdobienia tortów- możecie po prostu polać truskawki małym strumieniem białej czekolady- do tego wystarczy Wam łyżka! Teraz wystarczy już tylko zaczekać, aż czekoladowe zdobienia dobrze zastygną. Następnie zdejmujemy delikatnie truskawki z patyczków ( chyba, że zdecydujecie się je serwować właśnie w takiej formie)… … i gotowe!!! Smacznego!!! Artykuł Truskawki w czekoladzie pochodzi
Domowe Tortymożemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach. Churros con chocolate Czas przygotowania: 60 minut Składniki na ciasto: 250 ml wody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej esencji
Kulinarne przygody Gatitytylko znaleźć w sobie odrobinę chęci i przygotować ten banalnie prosty deserek! Po wymieszaniu składników można dodać swoje ulubione dodatki takie jak: orzechy, czekoladę, bakalie lub drobne owoce. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło ;) Polecam! Składniki: (na 1 dużą lub dwie mniejsze porcje) 1 jajko 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki pszennej(...)Przygotowanie: Składniki powinny być najlepiej w temperaturze pokojowej. Wszystkie umieścić w misce i wymieszać widelcem do połączenia. Powstałą czekoladową masę przelać do dużego kubka lub dwóch mniejszych filiżanek. Wstawić do mikrofalówki na ok. 2-3 minuty, aż ciasto urośnie. U mnie wystarczyły 2 minutki. Oprószyć cukrem pudrem i zajadać, np. z gałką lodów. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieSernik jagodowy na zimno z musem truskawkowym (przepis TUTAJ ). Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać
Blog z Apetytem