należą do moich ulubionych. Przeważnie smakuje mi tylko czekolada w najczystszej nieprzetworzonej postaci. Natomiast krem czekoladowy w tej tarcie nie jest przesłodzony, a granat doskonale go uzupełnia i dodaje świeżości. Po prostu kwaśny owoc i słodki krem tworzą idealny związek z kruchym ciastem. Musicie spróbować tego ciacha, bo ja się po prostu zakochałam i z pewnością go nie raz powtórzę(...)margaryny 2 żółtka Szczypta soli Ok. 0,5 szklanki cukru (dałam ciut mniej niż 0,5) 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella lub kakao 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać
Fabryka pomysłówjogurty greckie ( po 400 g ) 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając(...)kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Murzynek z masa jogurtową. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego życzę
Słodkości i nie tylkolodówki by stężała. Galaretka truskawkowa: ok 1/2 kg mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa aksamitny sernik, budyniowy sernik, ciasto pianka, ciasto z truskawkami, fit sernik, odchudzone ciasto, odchudzony sernik, owsiany spód, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno, sernik z truskawkami, Serniki, truskawki, zdrowszy sernik na zimno, Galaretkę rozpuszczam w szklance wody mieszam z truskawkami, wykładam na masę czekoladową i znów odstawiam
Cynamonowe szczęściełyżki** Mus czekoladowy: * czekolada mleczna- 40 g * kremówka- 75 g Dodatkowo: * banan- 2 szt. * sok z cytryny * kakao doposypania Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Mus czekoladowy: Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać(...)się składników. Przygotowanie: Usmażone naleśniki złożyć a trójkąty, w jedną górną 'kieszonkę' nałożyć mus czekoladowy, a w dolnej ułożyć plastry banana skropione sokiem z cytryny. Posypać kakao. Smacznego! :) * z podanych proporcji wyjdą nam 4 naleśniki wypełnione musem i bananami. ** roztopione masło (lub oliwę) dolać do ciasta, wtedy nie trzeba smarować dna patelni, można również nie dodawać do ciasta
Kraina Miodem PłynącaSzybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą
Karo in the Kitchennich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka, a co z żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne
moj przepis nadodac stopiony tłuszcz. Ciasto (lejące) nalać na blachę i dużą stołową łyżką nakladać nadzienie. Piec w 180 stopniach 50 minut. Na wierzchu polukrować bądz polać polewą czekoladową. Pierwsze zdjęcie przedstawia surowe ciasto, drugie po wyjeciu z pieca. Trzecie i czwarte to to samo ciasto z polewą
Lubczyk i Waniliaprosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki(...)Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę
Walijskie PichcenieKilka razy robiłam już czekoladowe muffinki, jednak za każdym razem to nie było to. W końcu znalazłam przepis, z którego będę często korzystać. Ciasteczka są mocno czekoladowe i miękkie w środku. Pyszne :) Przepis stąd . Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka(...)masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. 8. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia. insertCookd("54912d1377fe7de93f890c9662874f02
Pasja Smakukruche z rabarbarem . Ciasto to nadaje się do wypieku z różnymi owocami, ja korzystając z tego że mamy sezon na rabarbar przygotowałam oto takie ciasto. Przepis zaczerpnięty z internetu. Dekoracje motylki czekoladowe od fimy - SŁODKI ŚWIAT Rabarbarowe z budyniem Składniki: na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl
Kuchnia Danusimoczymy dość krótko, żeby nam się nie rozpuścił w mleku. Herbatnik ma być tylko wilgotny. Ja do wykonania polewy używam gorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka. Możemy wykonywać własne wariacje stefanki, modyfikując warstwy(...)rzędzie. Każdy rządek smarujemy naprzemiennie kremem raz jasnym raz ciemnym i przykrywamy ponownie herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy polewą czekoladową. Polewa Składniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukukułki, które mi osobiście przypominają dzieciństwo. Jeden taki osobnik po spróbowaniu chciał mi ją wyjeść z puszki, ale dzielnie ją obroniłam i znalazła się w cieście. Idealnie skomponowała się z bitą śmietaną, lekkim czekoladowym biszkoptem i mocno pijanymi, kawowymi biszkopcikami. Bardzo eleganckie lekkie, delikatne ciasto ale z charakterem, doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Biszkopt: 5 jajek(...)kukułka od Helio polewa czekoladowa Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kukułkową i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze
Cynamonowe szczęściemasę czekoladową. DODATKOWO słoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDrożdżowe, puszyste, pachnące! Wypiekanie na śniadanie po raz kolejny zainspirowało ciekawym przepisem. Piekliśmy tym razem bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda z książki "Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :) Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem(...)kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować przygotowaną pastą czekoladowo-cynamonową, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z farszem, a kończąc na boku bez nadzienia
Grunt to przepis!Uwielbiam rabarbar za jego kwaśny i cierpki smak.Dzisiejszy przepis to ciasto przełożone rabarbarem,bitą śmietaną i czekoladową polewą.Zdecydowanie moje smaki. Mała ciekawostka dla zainteresowanych-inna nazwa tego warzywa (tak to jest warzywo😁) brzmi rzewień 😏-jednak człowiek uczy się całe życie. CIASTO 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 70 g cukru pudru 120 g mąki tortowej 30 g masła Całe jajka(...)Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy rabarbar,odstawiamy,aż stężeje.Na rabarbar kładziemy krem i przykrywamy drugim blatem.Odstawiamy do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA 125 g margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka żelatyny
Anielskie wypieki