czekolada - 27946 przepisów (strona:1284/1864)

Dżem z jabłek 169

Niestety nie poleżą długo więc postanowiłam zrobić z nich dżem bez sztucznych dodatków. Wyszedł bardzo dobry. Polecam użyć go na kanapki jak również super smakuje z naleśnikami. Zamiast niezdrowej czekolady do naleśników można dodać równie słodki dżem. Zakupy: - 3 kg jabłek - miód wielokwiatowy - dwa słoki z gumką 0,5 l Przygotowanie: Jabłka obieram ze skórki, wycinam środki i kroję

Tanio smacznie i prosto
Bałkański przysmak śledziowy 203

roku , więc można zgrzeszyć . Zresztą ja tam diet nie lubię- są nie dla mnie , a tłusta nie jestem , wystarczy ruch i rozsądek ,a wszystko można jeść , nawet czekoladę ..mniam Składniki : 1 słoik marynowanych płatów śledziowych – najlepiej domowych , ale kupne też oblecą 3 cebule dość spore 1 łyżka koncentratu pomidorowego – gęstego 1 płaska, łyżka słodkiej mielonej papryki – idealne

Ogrodnik w podróży
Nadziewane pierniczki (bez leżakowania) 168

pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie wymagają długiego leżakowania - jak tradycyjne pierniczki. Dodatkowo w środku wypełnione są smaczną marmoladą. Zamiast nadzienia owocowego, możemy zastosować marcepan lub czekoladę. Tak czy inaczej będą smakowały wyśmienicie :) Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierniczków. Składniki: 800-850g mąki pszennej 1 szklanka cukru 400g miodu 3 duże jajka 125g masła

Świat Ciasta
Najprostszy sernik piernikowy 168

Wartość kaloryczna:    360kcal/porcja Składniki: Na spód:       250g ciasteczek owsianych z czekoladą        60 g masła        2 łyżki przyprawy piernikowej Na masę serową:        750g serka śmietankowego        250g mascarpone    100ml rumu        180g kwaśnej śmietany

Bazując na smaku
CIASTECZKA KORZENNE Z MIODEM 104

ponieważ ciasteczka delikatnie urosną Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce, do ostygnięcia. Dekorujemy kolorowym lukrem lub gorzką czekoladą. Cudowny sposób na spędzenie czasu z dziećmi :) Przed pieczeniem, można zrobić otworek w każdym ciastku, a po udekorowaniu przełożyć nitką i zawiesić na choinkę, jako ozdobę

KuchcikoweLove
Puszki i słoiki na święta, czyli kulinarne prezenty last minute 200

które dorwałam na frisco.pl ). Co w puszkach? Tak najczęściej pakowana jest mielona kawa i herbata liściasta. Ale jeśli szukacie prezentu dla kogoś, kto uwielbia słodkości – znajdzie się i pitna czekolada w kilku wariantach smakowych. Każdy z nas używa soli. Jeśli nie dacie rady sami zrobić i ozdobnie zapakować mieszanek na które PRZEPIS już podałam, poszukajcie jakiś ciekawych odmian soli – hawajskiej

Karo in the Kitchen
Czekoladowe ciasto na śniadanie z serka wiejskiego 175

jajko -> 50g mąki pełnoziarnistej -> 10-15-g kakao -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropli ekstraktu z wanilii/ cukier waniliowy -> 50ml mleka -> Pasek czekolady -> Garść orzechów, suszona żurawina Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie do większej miski przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Piernikowa kasza bulgur 199

szybką śniadaniową inspirację. Składniki: 60g kaszy bulgur (+ szklanka wody do ugotowania kaszy) łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka słodzika ze stewią lub miodu pomarańcza trochę surowych ziaren kakaowca lub pokruszonej czekolady Przygotowanie: Do garnka wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. Dodajemy kaszę i gotujemy na sypko około 7 minut. W trakcie dodajemy przyprawę do piernika oraz słodzik. Pomarańczę obieramy i kroimy

Moja Micha
Ciasto czekoladowo-buraczkowe 140

dodajcie do niego więcej cukru. Maje ciasto wyszło dosyć płaskie. Można je upiec w mniejsze formie, wtedy będzie bardziej wysokie. Na blogu znajdziecie też  ciasto buraczkowe , ale bez czekolady. Ciasto czekoladowo-buraczkowe Czas przygotowania: Proporcje na formę o wymiarach 30 x 42 cm Składniki Ciasto: 400 g upieczonych buraków 200 g roztopionego masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka

Kulinarne przygody Gatity
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 162

ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierniki pędzelkiem kuchennym i posypujemy

Smaczne Zdrowe
Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi 164

chrupkami czekoladowymi i granatem   Składniki: 2 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę 3 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka płatków owsianych płatki kukurydziane w białej i ciemnej czekoladzie pestki z granatu Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy mleko, jogurt i dodajemy ananasa z płatkami owsianymi. Całość miksujemy. Przelewamy do szklanki, na wierzchu układamy czekoladowe płatki kukurydziane i pestki

Moja smaczna kuchnia
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 260

zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy

Karo in the Kitchen
Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym 576

oleju, orzeszki bardzo prosto wyjąć z patelni. Orzeszki tuż po wyjęciu z patelni są miękkie, jednak jak ostygną, nabierają kruchości. Jeśli lubicie, można posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą, chociaż ten wariant jest dla mnie zdecydowanie za słodki Przepis na orzeszki jest dokładnie taki, jaki otrzymałam od sprzedawcy razem z patelnią. Nie modyfikuję go, bo jak dla mnie jest

Mieszam w Garnku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 221

owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha) Polewa opcjonalnie:   np. ½ roztopionej gorzkiej czekolady 70% kakao odrobina oleju mleko migdałowe/ryżowe Drożdże zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i pozostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym 145

piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody ULubione bakalie (rodzynki, orzechy) Krem daktylowy: 200 g świeżych daktyli 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Polewa: 75 g czekolady gorzkiej 25 g masła 3 łyżki wody Wykonanie Ciasto Ubijamy białka na sztywno. Do białek dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka, miód i olej, mieszamy. Dodajemy herbatę, mąkę, kakao, sodę

Mieszam w Garnku