cytryna z imbirem - 500 przepisów (strona:15/34)

Ryba pod ziołową pierzynką 129

coś naprawdę szybkiego. Składniki: filet z dorsza (może być inna ryba) 1/2 pęczka kolendry 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego pół cytryny 1 łyżeczka oleju Wskazówki: Z samego rana wyjęłam z zamrażalnika dorsza i zrobiłam do niego marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się przegryzło. Metoda

MamaOskarka
Zupa z mleczkiem kokosowym i curry 184

młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz  sok z cytryny oliwa wykonanie Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę curry, pokrojony w słupki imbir, posiekany czosnek i białą część dymki. Po około 2 minutach

Przysmaki Karolki
Szparagowa z zacierkami 171

Składniki:  2 ćwiartki kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 średnie marchewki, skórka z 1 cytryny, pęczek szparagów, 1 łyżka gałki muszkatołowej, 1 łyżka imbiru, 1 płaska łyżka cukru, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany 18%. zacierki: 1 jajko, 15 dag mąki. Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Cytrynę pozbawiamy skórki ucierając ją na tarce. W garnku(...)grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebule i skórkę cytryny. Czekamy aż cebula się zeszkli często mieszając. Dolewamy 1,5 l. wody. Wkładamy ćwiartki z kurczaka, utartą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy mięso i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso

Pobite gary Barbary
Rabarbarowe muffiny z imbirową kruszonką 157

polecam!   RABARBAROWE MUFFINY Z IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Na muffiny skórka otarta z jednej pomarańczy 300g rabarbaru 250ml mleka  1/2 cytryny    350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 225g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru 1 jajko   Na kruszonkę 100g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru łyżka miękkiego masła Piekarnik nagrzewamy(...)naprawdę dużych babeczek. Drobną tarką ocieramy na talerzyk skórkę z jednej pomarańczy. Oba kawałki imbiru obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy- i również drobno kroimy (300g dotyczy masy po odcięciu liści od łodyg). Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do mleka wyciskamy sok z połowy cytryny (uważając na pestki) i odstawiamy na chwilę. W dużej misce łączymy suche składniki na muffiny

les mirabelles
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 132

cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * świeża chili – 1 szt * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej(...)smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę

Ostra na Słodko
Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami 140

cytrusów. Smacznego!  NAPAR IMBIROWY Obieramy i kroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i  skórkę   z cytryny oraz  pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.  Gor ą cy  napar przelewamy do szklanek, dosładzamy  miodem. HERBATA(...)litra wrzącej wody wrzucamy 2  łyżki czarnej liściastej herbaty, kilka plasterków obranego imbiru. Herbat ę  przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy  miodem.  Smacznego :) Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 193

łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony w plasterki i smażymy 1 minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. Wlewamy mleko kokosowe, bulion

Tajskie smaki
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 170

proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki(...)wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę razową, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i 1 łyżeczkę sody. Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 170

proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki(...)wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę razową, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i 1 łyżeczkę sody. Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę

La grande e la piccola cuoca
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 142

cytryny skórka otarta z dużej pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 6 -7 łyżek oleju rzepakowego 2 listki świeżej mięty 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 8 małych (lub 4 duże) zielonych liści klonu szczypta mielonego imbiru 600g  młodej marchewki  pół kostki masła  1 łyżeczka cukru(...)miętę bardzo drobno siekamy, po czym wrzucamy do miseczki. Dosypujemy do nich otarte skórki z owoców, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasteczka korzenne 163

płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 100 g masła 2 jajka lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy(...)się łatwo a dzięki temu, że robię niewielkie jego ilości nie muszę od razu dekorować wszystkich ciastek): Cukier puder przesypać do szklanki lub miseczki, dodawać po trochu sok z cytryny i dokładnie mieszać. Lukier do wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty. Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można również dodać

Mama Gotuje
Piernikowe ciasto marchewkowe 159

Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej   lub czubata łyżeczka cukru z wanilią   1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu   1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir, soda,  proszek do pieczenia, mąka, orzechy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej z cytryną i na małych obrotach, całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Dosypujemy składniki suche i całość mieszamy delikatnie łyżką. Krótko, tylko

Smak mojego domu
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 174

wywar warzywny- 300 ml * listek laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: * zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie- 8 sztuk * dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki* * papryczka chili- kilka krążków * świeży imbir- 1/3 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia Klopsiki: Wołowinę umyć i zmielić razem z cebulą oraz czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną chili, dodać łyżkę płatków owsianych(...)przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktów: * dżem niskosłodzony z cytryn-  Owocowa Rozkosz

Kraina Miodem Płynąca
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 164

innych ulubionych dodatków. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram obranej dyni  10 gram świeżego kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry(...)stopnia dojrzałości). Gdy dynia będzie miękka, ale nie przypalona, wyjmujemy ją i studzimy. Imbir i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach (pamiętajcie o rękawiczkach, bo kurkuma mocno barwi ręce). Następnie blendujemy dynię z ugotowaną quinoą, miodem, sokiem z cytryny, przyprawami i  trzema kumkwatami. Kumkwaty należy wcześniej wyszorować, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Gdy masa jest

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję