cytryna z imbirem - 500 przepisów (strona:14/34)

Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 160

filetu z dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć(...)cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się

Ugotować
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 175

masła    2 banie    2 l  mleka    3 cebule    1 cytryna    5  goź dzikó w     20 g korzenia  imbir u   szczypta szafranu       Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka doprawiamy sola oraz pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka(...)Podobnie obieramy  skorzonerę  skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia  żaroodpornego  i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180  stopni wraz  ze  skorzonerą .  Rybę tniemy na 4 porcje,  wkładamy  do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

SzczyptaSmaQ
Odchudzające smoothie jarmużowe 105

Dziś coś co przyspiesza przemianę materii i sprzyja odchudzaniu:):):) jest do tego warte spróbowania:) składniki: 3 liście jarmużu 5cm imbiru 1 banan 1 mango sok z połowy cytryny  sok z 3 pomarańczy lub 2 szklanki soku z kartonu 2 łyżki miodu   kostki lodu wykonanie Jarmuż, imbir, banana, mango blendujemy 1 minuta, dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze

Apetyt na Zielone
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 175

wyglądać bardzo interesująco! Składniki: 150 g makaronu Soba 6-8 sztuk małych szalotek 200 g kurek 1 kostka tofu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny  3-4 łyżki sosu sojowego posiekana natka pietruszki do podania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie szalotki obierz, i ewentualnie większe sztuki(...)minut na dużym ogniu. Za pomocą łopatki wyjmij tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki i grzyby, dodając czosnek oraz imbir. Przykryj i smaż całość przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy, dorzuć ugotowany makaron, podgrzej jeszcze przez minutę. Przełóż na talerze posyp hojnie posiekaną pietruszką i od razu podawaj.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Recenzja #.15 - czatni (chutney) czarna porzeczka z morelą (luks pomada) 122

pasuje do potraw duszonych jak pieczeń, wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Skład : czarna porzeczka (45%), morela suszona (25%), rodzynki, mus z jabłek, cukier, imbir, pektyna (substancja zagęszczająca), skórka z cytryn, chili Wartości odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,5g WĘGLOWODANY - 31,0g   BIAŁKO - 2,4g Moja opinia : Czatni jadłam po raz pierwszy i szczerze mówiąc nie wiedziałam(...)jest pyszne! Jako pierwsze poczułam kwaskowatość porzeczek, następnie została wyparta ona przez słodycz suszonych moreli i rodzynek, a na końcu nieco popaliło mnie w język za sprawą chili i imbiru :) Więc jak widać wszystkie produkty zawarte w składzie spełniają swoją rolę idealnie. Czatni nie jest ani specjalnie słodki, ani specjalnie wytrawny więc moim zdaniem wpasowuje się dobrze w oba typy

breakfast of dreams
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 152

dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę(...)wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut.  Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę na talerze i podawaj udekorowaną zieloną pastą. 4 porcje Jeżeli pozostało

Roślinna - blog wegański
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 233

łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego  1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)  1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany  sok z 1/4 cytryny   Mieszanka przypraw:  1/2 łyżeczki suszonego imbiru  1 łyżeczka papryki ostrej  1/2 łyżeczki kurkumy   Składniki na karmel:  2 łyżki cukru  1 łyżka wody  Do podania(...)zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga  MY CULINARY

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 188

pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA(...)zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog  KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY

My Culinary Art
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 380

autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól morska i świeżo mielony pieprzDip z awokado:2 dojrzałe(...)suchej rozgrzanej patelni lub w tosterze. Gorące chlebki rozrywamy na pół i rozchylamy je nożem, tworząc kieszonkę. Do środka wkładamy dip z awokado i kawałki kurczaka. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciskania

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy cydr z polskich antonówek 156

się jego smakiem w domowym zaciszu. Wychodzi naprawdę rewelacyjny! :) 2,5kg winnych jabłek (najlepiej właśnie antonówek) 2,5l źródlanej wody (nie z kranu) 30g świeżego imbiru (należy unikać suszonego, jest bez smaku) połowa sporej cytryny 300g cukru (jeśli chcemy uzyskać napój o średniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi(...)słoika. W zależności od tego, ile soku udało nam się odcisnąć, tyle wody uzupełniamy, by uzyskać 2,5 litra całości. Imbir ścieramy na drobnej tarce. To samo robimy ze skórką cytrynową i wrzucamy do wody z moszczem. Z połowy cytryny wyciskamy sok i również wlewamy do słoika. Wszystko dobrze mieszamy i zamykamy, jednak niezbyt szczelnie pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle 123

Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy cytryny

ale Pysznie
Zupa z czerwonej soczewicy 137

śnieg z deszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś na Goa i żeby zdychał z gorąca oraz

ladykitchen
Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii 1079

poranny zastrzyk energii. Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 ml przegotowanej wody  sok z 1/2 cytryny szczypta soli 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku. Potrząsamy, aby składnik się wymieszały i chowamy na noc do lodówki. Rano jest gotowy do spożycia. Napój możemy

Kulinarne przygody Gatity