bogu już w środę! Czwartek: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę. Polecamy Wam to super proste danie z repertuaru znanego nowojorskiego blogera Kevina Curry’iego. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut i danie jest gotowe. Przepis na to danie opublikujemy już w czwartek
Niedzielny kucharzmąki pszennej 3 zł 2 opakowania drożdży instant 2 zł Nabiał/jajka 3 jajka 3 zł 1/2 parmezanu 8 zł 6 łyżek cukru 1 zł Przyprawy/dodatki Suszony tymianek Kumin Curry Kolendra mielona Słodka papryka Ostra papryka Pieprz Sól Masło Olej Pieprz Razem około 90 zł Artykuł Plan posiłków na tydzień – 5 obiadów dla dwojga za 90 zł pochodzi
Niedzielny kucharzOstateczny smak kurczaka tak naprawdę w dużej mierze zależy od nas. Smak mięsa drobiowego jest na tyle delikatny, że dobrze przejmuje inne składniki, które do niego dodamy, np. zioła, curry czy czosnek
Proste-przepisy.plKurczak tikka masala jest jedną z najpopularniejszych potraw typu kurczak curry. Teorie na temat jego pochodzenia są różne w zależności od źródeł. Gdzie niegdzie możemy przeczytać, że oryginalna receptura miała ona powstać w Delhi w 1947 rouk. Z kolei inne źródła podają, że pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów
Zielona KuchniaSezon cukiniowy jest u mnie w tym roku dość intensywny – no cóż, cukinia obrodziła nadzwyczaj dorodnie. Były już placki cukiniowe, leczo, ciasto czekoladowe (przepis znajdziecie tutaj ), cukinia z curry – przyszła kolej na ciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki
Fascynacje AniProsta, szybka, wegetariańska zupa z tajskim charakterem. Mleczko kokosowe, makaron, pasta curry, grzyby shitake i to wystarczy by stworzyć małe, azjatyckie arcydzieło na naszym stole. Za tę zupę pokocha was cała rodzina. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgłówka czosnku 2 l wody 2 łyżki soli zalewa : 2 l wody 3 szklanki octu spirytusowego 10 % 3 szklanki cukru 1 łyżka soli , płaska 2 cebule 2 torebki curry ( ja używam Kamis ) 3 łyżeczki chilli ( jeśli nie lubicie ostrego , to lepiej dać ostrą paprykę lub pominąć My lubimy ogień ) Cukinię płuczemy pod zimna woda . Osuszamy papierowym ręcznikiem , skrawamy ostrzynką
Ogrodnik w podróżySkładniki: 400 g mielonej szynki wieprzowej 1 cebula 1 średnia cukinia 1 jajko kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1/2 … Czytaj dalej Pulpety w sosie cukiniowym
czarrna od kuchnimąki pszennej 3 zł 2 opakowania drożdży instant 2 zł Nabiał/jajka 3 jajka 3 zł 1/2 parmezanu 8 zł 6 łyżek cukru 1 zł Przyprawy/dodatki Suszony tymianek Kumin Curry Kolendra mielona Słodka papryka Ostra papryka Pieprz Sól Masło Olej Pieprz Razem około 90 zł Artykuł Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzgrzybów 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół typu koperek, pietruszka, tymianek, bazylia, oregano itp. Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka mielona, chilli, suszone zioła prowansalskie, majeranek *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy przyprawami (po około 1 łyżeczce każdej przyprawy, oprócz pieprzu i chilli
Blog z ApetytemMakaron z boczkiem i kapustą z powodzeniem możecie przygotować na dwa dni. Przepis przygotowuje się bardzo szybko. Smacznego! Zobacz też: Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Kurczak w sosie curry Przepis na makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pół główki średniej kapusty 150 g boczku średnia cebula 5 łyżek
Kuchnia Bazyliiawokado, bo dla części z was nie ma ono wyrazistego smaku lub jest za mdłe. Ale wystarczy wzbogacić je o dodatki takie jak cytryna, suszone pomidory, ostra paprykę, czy curry by uzyskać fajny smak. A zmiksowane da nam pesto, które możemy wykorzystać do makaronu lub jako dodatek na imprezę np do krakersów lub grzanek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpageview'); - 1,5 do 2 kg cukini -4 duże cebule -główka czosnku -100 g koncentratu pomidorowego -1 puszka pomidorów bez skórki -1 ostra papryczka -2 łyżeczki curry -1 łyżeczka pieprzu cytrynowego -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżka słodkiej papryki -1 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżka soli -2 szklanki cukru -1 szklanka octu 10% Umyte cukinie zetrzeć
Kulinarne przemysleniagotowanie . Składniki: (z dodatkami wystarczy na 3-4 osoby) 3 niewielkie, pojedyncze piersi z kurczaka (okolice 500g) sok z 1 limonki 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki curry zabek czosnku zgnieciony w prasce 3/4 łyżeczki soli warzywa (można pominać): cebula, pomidorki koktajlowe, papryka, cukinia Pokrój kurczaka w kostkę, okolice 2cm. W sporej misce wymieszaj składniki marynaty, dodaj
Lejdi of the houseogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości, ale mogą być też duże ogórki, chociaż one z reguły mają dużo nasion i lepiej je wykorzystać do zrobienia ogórków curry lub ogórków w musztardzie) 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej 2 duże czerwone papryki – ok. 510 g 2 średnie żółte papryki – ok. 370 g 3 średnie marchewki – ok. 250 g 2 średnie
Kulinarne Przeboje