kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy
Jemy Pijemyblogu jest już przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką na bazie cukinii a dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe. Przepis na nie dostałam od siostry a ta- z tego co mi wiadomo od mojej chrzestnej. Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jest bardzo proste do przygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika
Krakowskie smaki AniJadłam już ciasta z marchewką, cukinią, szpinakiem... wszystkie smakowały rewelacyjnie. Więc gdy tylko natknęłam się na przepis z wykorzystaniem buraka, nie omieszkałam się go użyć. Robiłam je po raz pierwszy. Jeszcze po upieczeniu byłam przekonana, że nie wyszło, że w środku będzie "breja". Po przestudzeniu konsystencja całkowicie się zmieniła, a gdy kilka godzin później rozkroiłam, zaskoczyło mnie totalnie. Dodaję
Kuchnia w czekoladzietrzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki kminek sól,pieprz przecier pomidorowy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiborówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych
kruche babeczkibaaardzo smaczne! Składniki na 12 naleśników: 2 szklanki podkiełkowanej gryki, 2 szklanki podkiełkowanej komosy ryżowej, woda, 1 łyżeczka soli himalajskiej. Pesto (miseczka 400 ml): pół średniej wielkości cukinii, 15 dużych liści świeżego szpinaku (wraz z łodygami), pół szklanki ziaren słonecznika, pół szklanki pestek dyni, 6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Jeść, by żyć w zdrowiuszkalnki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml wody, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (rafinowanego), 1/3 szklanki passaty pomidorowej, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli himalajskiej, szczypta pieprzu, pół cukinii, pół cebuli, 5 pomidorów suszonych, łyżeczka oregano. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z wodą, olejem i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy
Jeść, by żyć w zdrowiunaukowe, że warzywo to ma działanie przeciwnowotworowe . Nic tylko chrupać surowego kalafiora. Smacznego! Składniki na 2 porcje: 1/2 główki dużego kalafiora, warzywa "grillowane" z TEGO przepisu (zamiast cukinii dałam paprykę, nie dodawałam tym razem szpinaku). Wykonanie: Różyczki kalafiora ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przyprawiamy wedle uznania (u mnie wśród przypraw: kurkuma, pieprz, sól, koperek). Dodajemy
Jeść, by żyć w zdrowiutacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku, 1 cebula, 1 mała cukinia, sól i pieprz - ilość wedle uznania. Wykonanie: Siemię lniane moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy wodę, przepłukujemy. Tę samą czynność wykonujemy wieczorem. Tego wieczora namaczamy na noc pestki dyni
Jeść, by żyć w zdrowiupodczas degustacji ślimaków, zorganizowanej przez firmę Snails Garden . A skąd tam się wzięłam? Wizytę na fermie ślimaków wygrałam w konkursie „zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii , a zorganizowanym w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku . Jednym z punktów programu było wspólne gotowanie potraw z użyciem ślimaków. Ponieważ wcześniej nie przygotowywałam nic z ich użyciem, sięgnęłam po przepis
królestwo garówzanim po leżakowaniu trafią do przetwórni. Do tej pory znałam tylko wersję w puszce – czyli już ugotowane w rosołku i oczyszczone filety, które zajadam jako nadzienie do kwiatów cukinii i dodatek do pikantnego chorizo . Okazuje się, że przygotowanie ich w domu jest całkiem proste. Kupujemy paczkę ślimaków, które są żywe, ale zahibernowane. Jeśli będziemy je trzymać w niskiej temperaturze
Ugotowane pozamiataneDomowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać
Ugotowane pozamiatanezawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami
Gotuję Testujęjakościowo kiełbasy 180 g boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 3 średnie pomidory ząbek czosnku 2 suszone pomidory garść czarnych oliwek (opcjonalnie) sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, bazylia, papryka słodka
Zasmakuj Kuchni