mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.Wspomnialam, ze takie danie nadaje sie na swieta, ale jest tez dobre na kazda inna okazje. Ja czesto robie cos takiego w ciagu roku bez specjalnych okazji.Podoba mi sie tez to, ze w takim malym kawalku galaretki zawarte sa rozne kolory, ksztaly i smaki
Przysmaki Karolkikilka dni jestem w domu i tak sobie mysle, ze czas najwyzszy odkurzyc mojego bloga. Przez cale Swieta i Nowy Rok zupelnie nic sie tu nie dzialo, ale dziesiejsze swieto Trzech Kroli jest dobra okazja by moj blog znow zaczal zyc.Na dobry poczatek roku ciasto bardzo mocno zwiazane z dziesiejszym dniem. We Francji tradycyjnie tego dnia podaje sie Galette(...)ciasta francuskiego znajduje sie cudowne nadzienie z masy migdalowej. Mozna tez kupic wariant jablkowy, ale przynam szczerze, ze ja wole slodycz zmielonych migdalow.Poza nadzieniem ciasto to skrywa w sobie cos jeszcze. Zgodnie z tradycja w kazdym nadzieniu ukryta jest mala figurka zwana feve i ten kto w swoim kawalku natrafi na nia zostaje na jeden dzien krolem lub krolowa
Przysmaki Karolkiprzepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach ani Bozego narodzenia ani na WIelkanoc u rodzicow i nie mialam okazji ich zjesc ?? Moze cos w tym jest . Hmm mniejsza o to... Najwazniejsze ,ze jak naszla mnie(...)okolo 15-20 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Kapuste i podsmazone pieczarki laczymy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ziolami. Farsz do tych pierogow robie zawsze dzien lub kilka dobrych godzin przed lepieniem pierogow i wkladam do lodowki. Farsz robi sie wtedy bardziej zbity, latwiej sie lepi i nie rozpada sie. CIASTO: Ja ciasto zawsze rozrabiam w misce. Gdy skladniki
PychaDaniaSprawdź inne wyszukiwania: