Miękkie i delikatne udka z kurczaka faszerowane pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad. Niestety, w przygotowaniu są trochę czasochłonne, ponieważ udka z kurczaka należy wyluzować (tj. pozbawić kości i chrząstek). Składniki: udka z kurczaka pieczarki cebula sól pieprz przyprawa do kurczaka starty ser *wykałaczki Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso. Następnie udka bez kości(...)pieczarki i zalać je odrobiną wody. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, a gdy pieczarki będą już miękkie - zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka faszerować masą pieczarkowo-cebulową i posypać odrobiną startego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać odrobiną wody, przykryć pokrywką i piec około
Ugotowaćrisotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej. Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany(...)Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa. Kroimy suszone pomidory w paski i kruszymy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym
Smakowity Blog KulinarnyMoże być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie smakowało wybornie. składniki na 4 porcje 4 udka z kurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis Na patelni podsmażamy udka z niewielką ilością sosu paprykowo-czosnkowego . Następnie udka wkładamy do żaroodpornego naczynia ,polewamy sosem ,wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami
Smakowite DaniaSkładniki: 1 ½ kg udek z kurczaka do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki do sosu: 1 szklanka keczupu ¼ szklanki octu ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka chili w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie(...)koniec grillowania kurczaka natrzeć wcześniej przygotowanym sosem. Mięso kurczaka powinno osiągnąć minimalną temperaturę wewnętrzną 74 °C. Do jej sprawdzania polecamy termometry do mięs GrillPro 13850 z wyświetlaczem LED. Klasyczne udka z kurczaka z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczne udka z kurczaka z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieKaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam(...)dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Na patelni rozgrzałam smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie wegetą i dość sporo czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, masło do smażenia 2 łyżki, majeranek 3 łyżki, papryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR(...)przygotować przyprawę z majeranku, suszonej chili, kucharka, przyprawy w płynie, czosnku, wody odlać wodę z puszki z fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni Lubięaluminiowej; Folia aluminiowa. Sposób przygotowania: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm). Do miski włożyć mięso mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez(...)rolady. W większości hipermarketów (np. w Tesco), jak i w Lidlu można kupić gotowe mięso z ud kurcząt bez skóry i kości. Wówczas nie ma konieczności obierania udek ze skóry i kości. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego. Źródło przepisu: Stare Gary
Gospodyni Miejskarazem mąkę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Piersi kurczaka przekroić na 2 lub 3 równe części, umyć pod wodą i lekko mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy). Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień pod patelnią(...)wrzenia. Przykryć i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie ponownie włożyć na patelnię kurczaka i "zatopić" w sosie. Dusić kolejne 10 do 20 minut aż sos zgęstnieje.* udka kurczaka wrzucamy do sosu zaraz po doprowadzeniu go do wrzenia.Podawać ze świeżym pieczywem
W kuchni wieczoremKrucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowanew delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach. Składniki:-8-10 filetów z udek kurczaka-25 dkg wątróbki drobiowej-puszka groszku konserwowego-2 marchewki-1 cebula-10 suszonych pomidorów-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki-olej Udka delikatnie(...)kostkę. Dwie łyżki groszku zgniatamy widelcem na papkę. Do wątróbki dodajemy pognieciony groszek, 1/3 pokrojonych pomidorów,natkę pietruszki i mieszamy. Wątróbkę nakładamy na udka, zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do naczyniażaroodpornego. Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką
Maminek kulinarnywraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014. Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty, przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką. Składniki: - 4 udka- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 4 łyżki startego żółtego sera(...)mnie Gouda)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz, papryka słodka- olej (dałam arachidowy) Umyte udka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę, prawie do końca kości (u góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso od kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty ser, pietruszkę, sól, pieprz
mojewypiekiinietylkołatwo i pożywnie :)) Wszystkie składniki myk - na blaszkę i do piekarnika. Robi się praktycznie samo, a my możemy w tym czasie np. oddać się ulubionej lekturze ... Składniki: 6 udek z kurczaka 4 torebki ryżu 4 szklanek wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz ostra i słodka papryka Wykonanie: Udka posypujemy(...)soli i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy
Walijskie Pichcenieudka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem. 1 persymona 2 udka kaczki 1 łyżka oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek 150 ml wina czerwonego Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny(...)zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim. Udka serwować
Kulinarny karnet Christopherajogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h. Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty(...)ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty. W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas
Kulinarny karnet ChristopheraPyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem
Moje Kuchenne RewelacjeUdka kacze na pewno nie są daniem niskokalorycznym ... ale tak dawno nie jedliśmy mięsa kaczki, że postanowiłam, nie zważając na kalorie, zaserwować je na obiad. Podane z delikatnymi kluskami kładzionymi i modrą kapustą były pysznym, tradycyjnym polskim obiadem ... Gorąco polecam np. na rodzinny niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny, bo po podsmażeniu(...)udka trafiają do piekarnika i "robią się" praktycznie same :)) Składniki: 2 udka ka cze 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy 3 cebule 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Umyte i osuszone udka nacieramy przyprawami: roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju
Walijskie Pichceniesubtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe 1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę(...)kawałkach miąższu ustaw selery wypełnione farszem polej je przygotowanym sosem i posyp startym serem żółtym wstaw do piekarnika i zapiekaj 30 min serwuj natychmiast po przygotowaniu Farsz z udek drobiowych. Selery wypełnione farszem. Selery oblane sosem i... ...posypane serem zółtym
Szybko SzybkowarGalareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 marchewki(...)jajka mała puszeczka drobnego groszku natka pietruszki czerwona papryka konserwowa 3l wody Wykonanie:W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy
Walijskie PichcenieJeśli lubisz słodka, chrupiącą skórkę z kurczaka i delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie !Składniki:* 4 całe udka* 700 ml jasnego piwa* 3 łyżki miodu* 1 łyżka cukru trzcinowego* 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego* 1,5 łyżeczki soli*zioła prowansalskieWykonanie:Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić(...)godziny do lodówki.Zamarynowane mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Blachę z udkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec wstępnie 30 minut.W tym czasie w rondelku wymieszać piwo, miód, sos teriyaki/sojowy i cukier trzcinowy. Całość gotować, aż część płynu odparuje. Kiedy płyn nabierze karmelowego koloru i zacznie lekko gęstnieć - zdjąć z ognia.Po 30 minutach pieczenia wyjąć blachę
kolorowotorcikowopotraw w płynie 4 łyżki, woda 1 szklanka, posiekany koperek 1/2 pęczka udka kaczki dobrze natrzeć pieprzem grubomielonym, majerankiem, kucharkiem wymieszanymi z olejem rzepakowym, schować do lodówki na kilka godzin, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić do udek włożyć pokrojone dość grubo obrane jabłka i z 2 minuty podsmażać dodać pokrojoną kapustę, obrane ziemniaki(...)wlać przyprawę w płynie razem z wodą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie podać udka z kapustą z jabłkami, ziemniakami i posypane posiekanym koperkiem - smaczny, syty i szybko przygotowany obiad w jednym garnku..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrazem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność). Składniki: 5 średnich udek z kurczaka 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić) 2 łyżki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka chili(...)łyżki mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 5 łyżek sosu sojowego 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec
Kuchcik gotujedrobiowym i serem pleśniowym. Dzięki wykorzystaniu udek z kurczaka farsz nie będzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła(...)łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego). Kalafiora umyć
Ugotowaćsię chodzi... Dziś trochę słomiany wdowiec ze mnie, bo cały dzień bez Żony, która robi porządki przedświąteczne u dziadków. Spędziłem dzień z młodym, a teraz zabrałem się za obiad - udka będą! Czego użyłem? -udka z kurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar(...)warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką do dołu. Smażymy do momentu zrumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy dwie minuty i podlewamy winem, lub bulionem. Zagotowujemy i wkładamy
BaRepasmiąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy w bulionie warzywnym. Dodajemy dynię, papryczkę chilli (może być w płatkach lub świeża drobno pokrojona). Wszystko miksujemy i gotujemy. Dodajemy ugotowane , pokrojone w paski mięso z udek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy(...)dodać rosół powstały z ugotowanych udek. Zupę dekorujemy śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Salonik smakówmarchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego
Luźna Kuchniadzięki czemu są, delikatne i nie są suche. Polecamy nie tylko tym na diecie... Jogurtowe udka z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach sól Z udek ściągnąć skórę, umyć, osuszyć a następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUdka pieczone z kurczaka . Składniki : 4 udka z kurczaka 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny (mielony) majeranek sól papryka czerwona ( mielona ) przyprawa do kurczaka olej Sposób wykonania : Udka płuczemy w zimnej wodzie,następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą,solimy wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy aż zmiękną. Należy gotować około 20 minut.Sprawdzamy(...)już ugotowane za pomocą widelca lub cienkiego patyczka. Gdy nakłujemy udko i przygnieciemy widelcem nie powinna wypływać z niego czerwona krew, wtedy jest ono dobrze ugotowane. Następnie odcedzamy je,wkładamy na rozgrzany tłuszcz posypujemy przyprawami (oprócz papryki ) i opiekamy z obu stron. Gdy nasze udka są już gotowe posypujemy czerwoną papryką. Do gotowania możemy też dodać warzywa np.marchewka,pietruszka. Rada
Przepisy i porady kulinarnemielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i pokroić na cienkie plasterki. Przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą , solą , pieprzem i czosnkiem. Delikatnie oddzielić skórę od udka(...)zdejmując ją całkiem. Nasmarować mięso ( pod skórą ) mieszanką przypraw i czosnku. Przykryć mięso z powrotem skórą i natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami
Przepisy i porady kulinarneprzyjemnością zapraszam na przepyszny obiad, który będzie się składał z mojego ulubionego kuskusa i kurczaka. Można wykorzystać udka, pałki bądź skrzydełka. Co macie w lodówce. Czas przygotowania, to ok. 45 minut, także szybka sprawa :-) Składniki: 8 udek kurczaka 1,5 szklanki kuskusu 1 puszka posiekanych pomidorów 3/4 szklanki zielonego groszku 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1/4 szklanka oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz garść rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć na talerz. Następnie na ten sam tłuszcz wrzucić posiekane cebulę i czosnek, zeszklić, dodać udka, podlać
pieprzny smaczekPodobno wszelkie formy kurczaka są banalne do zrobienia...Podobno ;)Ale udka z kurczaka w miodzie rzeczywiście są proste ;) O ile nie musicie biegać za tym kurczakiem i pozbawiać go wszystkich zbędnych elementów :)Udka z kurczaka w miodzie Składniki:4 udkałyżeczka miodułyżka keczupu przyprawa do kurczakaprzyprawa do kurczaka po węgierskupaprykapieprz ziołowyPrzygotowanie:Udka pozbawiamy skórki (tak żeby zostało nam samo
Lawendowe NieboSkładniki: kacze udka 4 większe, sok z pomarańczy 1 szklanka, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 1 szklanka, ziemniaki 12 większe, surówka - jaką lubisz wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć(...)marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować do lodówki na całą noc do szybkowara wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni i ułożyć na ziemniakach wlać tłuszczyk z patelni, wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach
W Mojej Kuchni Lubięnazwą danie jednogarnkowe kryje się po prostu kurczak a dokładnie udka z kurczaka, ziemniaki i sos. Kiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków, osobno sosu i jeszcze pieczenie mięsa, to polecam to danie, którym zostałam uraczona u mojej przyjaciółki i odtąd wykonuję je u siebie w domu. Dzień wcześniej wystarczy tylko zamarynować udka w przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach(...)następnego pozostanie nam już tylko obranie ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne.Składniki:4 udka z kurczaka1 kg ziemniakówsos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki1 marchewkakoperek Sposób przyrządzenia:Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka
upichcicszklanka rodzynek80 g mielonych pistacji3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzusóloliwa z oliwekPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 260°C. Z udek pozbądź się skóry, umyj je dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż(...)zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż na średnim ogniu, aż staną się złote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu. Zagotuj go, a następnie patelnię przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zmieni kolor na ciemnobrązowy. Kurczaka ściągnij z patelni i odstaw na osobny talerz
Food Squarepaseczki mięsa z udek kurczaka.W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej(...)przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków, solą i pieprzem.Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Zamiast 2 dużych udek do zupy można użyć gotowego mięsa z ud kurcząt bez skór i kości, dostępnego w Lidlu czy Tesco.Gotową przyprawę do flaków można zastąpić własną mieszanką przypraw np. czosnku, słodkiej
Gospodyni Miejska