co zrobic z udek - 500 przepisów (strona:4/34)

Kurczak faszerowany 418

kości od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,takie, jak filety z udek.  Składniki:-skórka z kurczaka-10 filetów z udek-podwójna pierś z kurczaka-20 dkg wątróbki drobiowej-1 duża czerstwa bułka-duża natka pietruszki-1/2 kostki margaryny-szklanka mleka-bułka tarta-sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka(...)cukru-ząbek czosnku-olej     Bułkę moczymy w mleku.Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.   Natkę pietruszki drobno siekamy.   Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.   Rozkładamy skórkę z kurczaka

Maminek kulinarny
Udka w cytrynach 174

niecałą godzinę. Podczas pieczenia poczujecie niesamowity aromat przypraw i cytryny.  Zapiekane udka są świetnie do odgrzewania, a także sprawdzą się na imprezę wśród grona znajomych. Jeżeli lubicie orientalne smaki to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.     Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,6 kg udek bez kości i skóry 1 czerwona cebula 1 cytryna kilka łyżek(...)oliwy z oliwek sól pieprz  cynamon imbir suszony bazylia suszona 1 goździk Udka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek wraz z przyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami.  Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już oliwa z oliwek) przesmażyć udka

Ugotować
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries 187

przez piwo Książęce. Tym razem należało przygotować potrawę z udziałem piwa Miodowo Chlebowego. Jak tylko usłyszałam tą nazwę to od razu wiedziałam, że musi to być kaczka Przygotowałam więc udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Aby spełnić warunku konkursu, uprzejmie(...)informuję, że receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Pycha!Scroll down for recipe in EnglishPieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami(4 porcje)Składniki:4 kacze udka ze skórąsól i pieprzolej rzepakowy1 cebula, pokrojona w drobną kostkę3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki½ szklanki piwa Książęce Chlebowo Miodowego1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych¼ łyżeczki mielonej

karmelowy
Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears 213

English Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami (8 porcji) Składniki: 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane a najlepiej zmiksowane w blenderze, 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki miodu 5-6 gruszek, pokrojonych na ćwiartki sok z 1/2 cytryny 3 małe cebule, pokrojone na ćwiartki 2 łyżki roztopionego masła 8 kaczych udek Przygotowanie: W miseczce wymieszaj(...)zostaw sobie na smarowanie w trakcie pieczenia. Włóż udka do rozgrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez 1 1/2 godziny, smarując co 30 minut odłożoną mieszanką. W międzyczasie, wymieszaj sok z cytryny z gruszkami, a cebulkę z roztopionym masłem. Gdy do końca pieczenia zostanie 45 minut, dołóż do piekących się udek cebulę, a na ostatnie 15 minut gruszki

karmelowy
Udka z kurczaka a la peperonata 310

bardziej nawet normale niż al dente. Udka z kurczaka a la peperonata 2015-04-17 10:40:12 Oryginalne, choć przyrządzone z prostych składników danie pochodzące z kuchni włoskiej, które nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda zachęcając do jedzenia całą paletą kolorów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 6 udek lub 3 nogi z kurczaka (800g(...)płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy ostrożnie mięso wzdłuż kości i wycinamy

Kulinarna Pokusa
Tortilla z udkami kurczaka i warzywami 544

warzywami to pomysł na szybkie danie obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata  opakowanie tortilli sól(...)łyżki oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć".  2. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki udek z kurczaka. Gdy będą już usmażone - przełożyć na czysty talerz.  3. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki

Ugotować
Szaszłyki drobiowe z warzywami 249

Szaszłyki drobiowe (z udek kurczaka) z warzywami są naprawdę pyszne. Połączenie cebuli, papryki, ogórka i cukinii, a także soczystego mięsa z udek kurczaka - jest wyśmienite. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: mięso z wyluzowanych udek kurczaka papryka kremowa cukinia ogórek konserwowy cebula sól, pieprz przyprawa do kurczaka przyprawa do grilla Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)obrać, przekroić na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i delikatnie posypać przyprawą do grilla. Na patyki szaszłykowe nabijać na przemian warzywa i mięso z udek kurczaka. Najlepiej, aby każdy szaszłyk rozpoczynał się i kończył kawałkiem mięsa z kurczaka. Przygotowane szaszłyki umieścić na grillu. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor, a warzywa się przypieką

Ugotować
Udka zapiekane z serem i pomidorem 192

Udka zapiekane z serem mozzarella i pomidorem malinowym, czyli pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania poniższego dania użyłam wyluzowanych udek z kurczaka - dzięki temu nie trzeba było uważać na skórkę i kości.  Składniki dla 4 osób: co najmniej 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka (tj. pozbawionych skórek i kości) 1 kulka sera mozzarella(...)Mięso umyć, osuszyć i przyprawić (solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące krupczatce.   Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego.  Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić

Ugotować
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1607

przygotowania: 85 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka oregano bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie pomidorowym: Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy(...)miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu

kulinarnyJa
Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa 160

ząbków czosnku-żelatyna-przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs-sól-pieprz-olej   Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.   Z udek zdejmujemy skórki.Wycinamy kości.Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę.   Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli.Można też użyć suchego proszku(...)desce układamy skórki z kurczaka.   Na nich układamy plastry karkówki.   Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym.   Na karkówce układamy mięso z udek kurczaka i smarujemy żelatyną.   Jeszcze jedna warstwa karkówki i mięsa z udek kurczaka a na końcu skórki z kurczaka.   Wszystko związujemy dratwą lub sznurkiem

Maminek kulinarny
Udka faszerowane pieczarkami 149

Miękkie i delikatne udka z kurczaka faszerowane pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad. Niestety, w przygotowaniu są trochę czasochłonne, ponieważ udka z kurczaka należy wyluzować (tj. pozbawić kości i chrząstek). Składniki: udka z kurczaka pieczarki cebula sól pieprz przyprawa do kurczaka starty ser *wykałaczki Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso. Następnie udka bez kości(...)pieczarki i zalać je odrobiną wody. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, a gdy pieczarki będą już miękkie - zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka faszerować masą pieczarkowo-cebulową i posypać odrobiną startego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać odrobiną wody, przykryć pokrywką i piec około

Ugotować
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 194

risotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej.  Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany(...)Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa. Kroimy suszone pomidory w paski i kruszymy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym

Smakowity Blog Kulinarny
Udka pieczone w sosie paprykowo - czosnkowym - Test 146

Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie smakowało wybornie. składniki na 4 porcje 4 udka z kurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis Na patelni podsmażamy udka z niewielką ilością sosu paprykowo-czosnkowego . Następnie udka wkładamy do żaroodpornego naczynia ,polewamy sosem ,wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami

Smakowite Dania
Klasyczne udka z kurczaka z grilla 145

Składniki: 1 ½ kg udek z kurczaka do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki do sosu: 1 szklanka keczupu ¼ szklanki octu ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka chili w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie(...)koniec grillowania kurczaka natrzeć wcześniej przygotowanym sosem. Mięso kurczaka powinno osiągnąć minimalną temperaturę wewnętrzną 74 °C. Do jej sprawdzania polecamy termometry do mięs GrillPro 13850 z wyświetlaczem LED. Klasyczne udka z kurczaka z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczne udka z kurczaka z grilla appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni. 170

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam(...)dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Na patelni rozgrzałam smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie wegetą i dość sporo czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam

Kuchnia z widokiem na ogród