co zrobic z fileta - 500 przepisów (strona:23/34)

Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 165

Jedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami.     Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna    Warzywa obieramy ze skórek.    Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach

Maminek kulinarny
Delikatne pulpety z łososia na warzywnej salsie 170

przyprawa do ryb- sól, pieprzWarzywna salsa- mieszanka warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać warzywa wraz z przyprawami, koncentratem i serkiem, podlać odrobiną

Kuchnia Ellie
Domowe sushi 219

futomaki sushi rolls. Sami zobaczcie jakie to proste :)Czas przygotowania ok. 65 min.Porcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania: ok. 46,00 złSKŁADNIKI:Ryż do sushiOcet ryżowyNori (prasowane algi)Świeży filet z łososia 300 g1 ogórekSerek PhiladelphiaPaluszki surimi (krabowe)Marynowany imbirWasabiSezamSos sojowyMata bambusowa do rollowaniaBardzo ostry nóżPRZYGOTOWANIE RYŻU:Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą

kulinarnyJa
Cynamonowe śledzie z jabłkiem 149

się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto!Składniki:3 filety śledziowekiełki lucerynyśliwka w zalewie cynamonowejrodzynki 100 ml alkoholu ( ja użyłam wódki)3 jabłkasok z 1/2 cytrynySposób przygotowania:Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na około 15 minut. Śliwki odsączamy

Słodkie Przyjemności
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 138

bąblowi leżącemu na kanapie, pod kocykiem w kolorze blue, drugą część Smerfów. Nie zliczę ile razy to już widział, straciłem rachubę przy 44 razie.A ja do kuchni.Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa

BaRepas
Łosoś w porowych papilotach z puree limonkowym z miętą. 172

czekoladowy wyszedł "skromnie" pisząc po mistrzowsku ;-)Późno dziś wróciłem do domu, dlatego główne przygotowanie obiado-kolacji zawdzięczam żonie, zresztą to jej danie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli

BaRepas
Śledzie w oleju. 205

Najprostsze z możliwych i moje ulubione. Co roku goszczące na wigilijnym stole i nie tylko ;).Składniki:0,5 kg filety śledziowe solone3 średnie cebuleolej roślinnyszkl mlekaWykonanie:Śledzie przepłukujemy w zimnej wodzie i układamy w większym naczyniu. Zalewamy je wodą i moczymy je kilkukrotnie zmieniając wodę, do ostatniej dodając mleko.Stopień słoności możemy ocenić próbując kawałka ryby. Innego sposobu

Malinowe Pocałunki
Łosoś teriyaki 141

Dziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach.Na 4 porcje:4 filety z łososia ze skórą3 łyżki sake3 łyżki sosu sojowego3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy)1.5 łyżki brązowego cukru1 łyżka wodyOpcjonalnie olej do smażeniaSpory chlust sake też do smażeniaNajpierw rozpuszczamy

Kulinarna rozmowa
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 133

limonki do podania i skropienia kurczaka ( lub cytryna)natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:Rozbij delikatnie piersi. Orzechy zrumień na czystej patelni, posiekaj. W miseczce (szerokiej tak, by zmieściły się filety) wymieszaj orzechy, bułkę tartą, parmezan, natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. W drugiej miseczce rozbij jajko. Rozgrzej na patelni olej (im więcej oleju, dobrze rozgrzanego, tym piersi

Gotowanie to kochanie
Sylwestrowe menu – top lista 955

będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron Spaghetti z Anchois, Czosnkiem, Chili i Rukolą 208

Roku! I do zobaczenia jutro :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Składniki:4-6 filety z sardeli anchois (użyłam ze sklepu Mantini)2 nieduże garście rukoli3 ząbki czosnku2 małe strąki suszonej papryczki chili makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony

Blondynka Gotuje
Faworki drobiowe 1456

marynata składająca się z:ciemnego sosu sojowegososu teriyakioleju sezamowegosoku z cytrynyczosnkuświeżo zmielonego pieprzuchilli w płatkachwędzonej papryki w proszku- mąka pszenna do obtoczenia- olej kokosowy do smażenia  Umyte filety osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na plastry. Z całej porcji (60 dag) wyszło mi 10 sztuk. Każdy nacięłam pośrodku, na ok. 2 cm. Przewinęłam i uformowałam faworki.   Przełożyłam do pojemnika, dodałam

mojewypiekiinietylko
Kolorowa sałatka z wędzonym kurczakiem 597

Składniki: 1 filet z wędzonego kurczaka 0,5 szt zielonej papryki 0,5 szt czerwonej papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 0,5 szt kapusty pekińskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ketchupu  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka obrać ze skórki, oddzielić od tłuszczu, pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną i zieloną pokroić w kostkę.  Cebulę

cooklife
Dorada pieczona w soli 188

soli i sprawdzić, czy mięso odchodzi od ości. Jeśli nie - wstawić rybę do piekarnika. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety. Smacznego!Uwagi: Jeżeli wydaje nam się ze ciasto solne po przykryciu ryby jest za mało spoiste, można je jeszcze lekko spryskać wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatków

Stare Gary
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 127

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało  w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!