łatwością i n ie musimy już ważyć każdej porcji jedzenia. Na początku jednak trudno nam ocenić, czy garść makaronu na obiad to nie za wiele, albo czy filet z kurczaka nie jest za duży jak na jedną porcję. Wtedy z pomocą przychodzi nam waga. Oczywiście nie namawiam nikogo do skrupulatnego ważenia każdego banana i odkrajania 1/3, żeby czasem
Powiedz dietom niegotowanymi pieczarkami i koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa sałatka staje się naszą pozycją numer jeden wśród sałatek śledziowych królujących na wigilijno-świątecznym stole :) Polecam. Składniki - 3 filety śledziowe solone typu matjas - 30 dkg pieczarek - 1 cebula - koperek - majonez 2 łyżki Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kardamonu Szczypta imbiru Sól do smaku Pieprz Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę oraz przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pieczarki, podsmażamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki
VioletoweKucharzenierewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku
VioletoweKucharzeniePrzyprawa do gyrosa 1 cebula 300 g pieczarek 2 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 200 g ryżu (2 torebki) 1,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku
VioletoweKucharzeniesmażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka
VioletoweKucharzenieSkładniki: 500 g świeżego filetu z dorsza, 80 g tempury, zimna woda, mąka do obtoczenia, sól, pieprz cytrynowy, olej do smażenia. Przygotowanie: Filet dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczamy w mące. Tempurę mieszamy z wodą, tak by miała konsystencję gęstej śmietany i obtaczamy w niej rybkę. Smażymy w gorącym, głębokim tłuszczu. Podajemy
Aga w kuchnipokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Kuchnia Elliemeksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki
Szefowa kuchniSoczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu. Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie
Maminek kulinarnykurczaka otulone szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka - około 300 g około 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej marynata: 50 ml oleju sól i pieprz 1 duży ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło mi 8 szt). Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek - mieszamy. Do powstałej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli ( u mnie mrożone 1 kg ) 2 duże cebule szklanka suszonych podgrzybków 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki gorącej wody sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania
Gosia gotujedaktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek. Smacznego
Gosia gotujesmakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy
Gosia gotujepiekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, które smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Można je dodatkowo obtoczyć
BaRepas