ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:54/728)

Mleko rozgrzewające z szafranem 288

Hej! Dziś coś w sam raz na jesienne chłody!. Ciepłe mleko... w orientalnym klimacie. Idealne po powrocie do domu gdy jesteście wyziębieni! Dzięki zawartości orzechów nerkowca

Kuchnia PROzdrowotna
Miód pitny - dwójniak maliniak 194

Ciekawą alternatywą na prezent świąteczny może być miód pitny. Jeśli osoba, której zamierzamy wręczyć ten prezent lubi rozmaite smaki uwięzione w winach czy nalewkach miód pitny może być ciekawa alternatywą. Słów kilka o miodach pitnych Cytując Wikipedię miód pitny to "tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in

Right Behind The Kitchen
Sernik jabłkowy bez pieczenia 493

Sernik jabłkowy bez pieczenia  Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo

Kuchnia Łukasza
Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika 252

Witajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do

Kuchnia PROzdrowotna
Idealne ciasto na pizzę! 9425

 Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i

Kuchnia Łukasza
Prasa do tłoczenia oleju Gorenje OP650W 215

nerkowce, - orzechy brazylijskie, - orzechy piniowe, - orzechy laskowe, - pestki dyni, - mak, - sezam, - pistacje i jak się okazało również wiórki kokosowe :) U mnie na pierwszy rzut poszedł mak, bo bardzo byłam ciekawa oleju i tego jak prasa poradzi sobie z tak drobnymi ziarenkami. Byłam pozytywnie zaskoczona, prasa nie miała żadnych problemów, wytłoki są fajnie rozdrobnione, lekko ciepłe (wał jest podgrzewany(...)olej z orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych), w ich przypadku nie było potrzeby rozdrabniania, prasa radzi sobie z nimi bez problemu. Na koniec zostawiłam sobie tłoczenie wiórków kokosowych bo byłam ciekawa czy prasa da radę, chociaż producent o wiórkach nic nie napisał. I hurra, sukces :) Zrobiłam pyszny, biały olej kokosowy, wiórki nie były przypalone (jak w innej prasie) pięknie pachną

Co na wege obiad?
Jesienny deser z pigwą 255

Hej! Jesień hula pełną parą!. Przeżywamy pierwsze przeziębienia, kręcimy gałką kaloryfera a w kieszeni zapas chusteczek :) Tylko czekamy na to by wrócić do domu i się

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa krem z dyni 168

 W zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki

Kuchnia Łukasza
Szybka WŁOSKA surówka 471

Polska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto piernikowe z rabarbarem 191

rabarbarem. Podczas pieczenia i jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!  Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się:  Panna Malwinna ,  Bartek ,  Gin ,  Sianko ,  Justinka ,  Zuzia

Codzienne Gotowanie
Szaszłyki WEGE z pomarańczą i imbirem 274

Pikantna słodycz!, tak można by określić dzisiejszą przekąskę na zimno. Choć nie ma tu mięsa i ostrej papryki, to jest to szaszłyk sycący i z charakterem

Kuchnia PROzdrowotna
Szarlotka na kruchym cieście 187

 Aż jest mi wstyd, że dodaję przepis na szarlotkę tak późno! Ale myślę, że mi wybaczycie, bo szarlotka z tego przepisu jest po prostu pyszna

Kuchnia Łukasza
Ciasto BLACK&WHITE ze śliwkami i jabłkiem 299

Witajcie!, pierwsze chłodniejsze powiewy jesieni z pewnością sprawiają że bardziej doceniamy domowe zacisze. W nim możemy poczuć się komfortowo i przygotować sobie coś co z pewnością

Kuchnia PROzdrowotna
Potrawy kuchni podkarpackiej 153

dużej różnorodności kulturowej również kulinarnie region jest mocno zróżnicowany. To, co jednym wydaje się zwyczajną, codzienną potrawą, którą każdy zna z własnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były(...)dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu przepisy kuchni podkarpackiej, które są mi bliskie i te, z którymi dopiero się zapoznaję. To ciekawa przygoda, ponieważ im więcej czytam na ten temat, im więcej przepisów testuję, tym bardziej uwodzi mnie prostota tej kuchni. To oczywiste, że stare dania podkarpackie to przede wszystkim "biedne

Trzeci talerz