Bardzo ciekawa książka z przepisami na tradycyjne włoskie potrawy. Frank Bordoni odkrywa przed nami tajniki kuchni włoskiej i przekonuje, że jest ona prosta i przygotowanie dobrej kolacji dla rodziny lub przyjaciół nie zajmie nam całego dnia. Zgadzam się z nim w zupełności. Efekt tkwi w dobrej jakości produktów, a jak wiemy kuchnia włoska jest popularna w Polsce, więc(...)rozdziału zobaczymy małe wyjaśnienie co znaczy np. antipasti i co dokładnie zawiera. Do tego zdjęcia z albumu rodzinnego przeplatające się z estetycznymi zdjęciami potraw, a to wszystko zdobi ciekawa grafika stylizowana na stary album ze wspomnieniami. Każdy przepis zawiera krótki komentarz i wyjaśnienie co może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych
noteskulinarnyfigaO piwie zrobiło się głośno dosyć niedawno za sprawą wychodzących jak grzyby po deszczu mini browarów rzemieślniczych działających samodzielnie lub kontraktowo z większym browarem. Patrząc na
Kuchnia PROzdrowotnaKwaskowe owocowe klimaty to domena sezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty
Kuchnia PROzdrowotnaKompot to coś oczywistego i banalnie prostego, w pamięci pozostaje sentyment a obecnie jego spożywanie kojarzy się co najwyżej z barem mlecznym. Co prawda czasy mamy
Kuchnia PROzdrowotnaDość oryginalny deser który jest bardzo prosty w wykonaniu no i o wiele zdrowszy od prawdziwego burgera :]. Wykorzystamy lubiane przez wielu wafelki z karmelem i cynamonem
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju
Kuchnia PROzdrowotnaJakiś czas temu przedstawiłem Wam sałatkę z kurczakiem i mango (przepis tutaj ), dziś zaś przedstawiam trochą inną wersję tej sałatki, czyli sałatkę z kurczakiem, truskawkami
Kuchnia ŁukaszaProsty, pożywny i odświeżający! Koktajl na bazie czarnej herbaty cejlońskiej to klasyka która zawsze się obroni. Lekkie pobudzenie i świeży oddech to dwa mocne punkty tego
Kuchnia PROzdrowotnaObiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją
Kuchnia PROzdrowotnaKwintesencja lipca w orzeźwiającym miksie: porzeczek, agrestu, truskawek i malin. Wszystkie sezonowe owoce w jednej szklance, ogrom witaminy C i bioflawonoidów!. Jeśli zmęczyliście się upałem to
Kuchnia PROzdrowotnaEkspresowe ciacho z wieloma prozdrowotnymi dodatkami oraz sezonowymi owocami to moja propozycja dla Was. Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Znowu będzie sezonowo więc nie traćcie czasu i czym prędzej śpieszcie po porzeczki :). Tutaj znajdziecie białą i czerwoną a już niebawem będzie coś z czarną
Kuchnia PROzdrowotnabardzo ciekawie zapowiada się oferta tygodnia francuskiego w tym 30 oryginalnych francuskich serów oraz małże i przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella
królestwo garówJeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej
Kuchnia PROzdrowotnazawsze mam w zanadrzu jedną buteleczkę domowego likieru, który świetnie się sprawdza jako dodatek do drinków i deserów, np. lodów. Można też sprawić przyjemność innym, bo niewątpliwie jest to ciekawa opcja prezentowa :) Likier kawowy na mleku skondensowanym Najbardziej popularny przepis, dostępny niemalże na każdym polskim blogu kulinarnym. Bardzo smaczny, delikatny likier. Składniki: 3 łyżki wody 3 czubate łyżki(...)tygodnie. Po tym czasie przelać likier przez sitko/ gazę i rozlać do butelek. Można spożywać od razu. ---------------------------------------------------------------------------------------- Likier kawowy à la TIA MARIA Oryginalny likier (o ciekawej historii) wytwarzany jest na bazie jamajskiej kawy blue mountain, przypraw i spirytusu z trzciny cukrowej. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, stąd wersja
Domowa Cookierenka Agi