ciasto - 164325 przepisów (strona:6244/10955)

Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami 171

Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem, a to nie tylko ze względu na złocistą barwę, ale również na właściwości, które w sobie skrywa. Continue reading

PysiaGotuje.pl
Spaghetti carbonara - przepis idealny! 183

  Odrazu powiem, że w Polsce trudno zrobić IDEALNĄ Carbonarę. Jak powiedziała mi jedna włoszka: „Wiesz, w carbonarze chodzi nie o sposób i technikę, ale tylko

Kuchnia Łukasza
Falafel z sosem tahini 145

Falafel to bardzo popularna potrawa w krajach arabskich, znana na całym świecie jako “street food”. Głównym składnikiem tych wegetariańskich kuleczek, kotlecików jest moczona przez

Oryginalny smak
Drożdżówki cynamonowe 151

mleka i mieszamy. Odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, resztę cukru, mleko i roztopione masło. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Powinno być miękkie, elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu ciasto dzielimy na mniejsze

Czarnawisienka
Tosty francuskie na jogurcie 163

Dziś mam dla was przepis na coś pysznego, ale nie ciasto tylko bardziej odrębny posiłek czy ewentualnie deser na ciepło. Mianowicie tosty francuskie z chleba tostowego, moczone w jajkach rozmąconych z jogurtem naturalnym i cukrem,  smażone na patelni. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem na słodko. Takie tosty to świetna propozycja(...)waniliowy oraz szczyptę soli. Podane składniki zmiksowałam krótko mikserem, jedynie do ich połączenia. W płaskim głębszym naczyniu, najlepiej prostokątnym ułożyłam obok siebie kromki chleba tostowego i zalałam je przygotowanym "ciastem". Pozostawiłam je tak na kilka minut, aby trochę naciągnęły. Na patelni roztopiłam ok. 1 łyżkę masła i włożyłam porcję kromek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyłam je z każdej strony aż się

Waniliowe Improwizacje
Orzeszki z galaretką 156

wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około

Waniliowe Improwizacje
Szynka z warzywami i zacierkami 153

natkę pietruszki. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i rozpoczęłam duszenie. W międzyczasie przygotowałam zacierki. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajko i zagniotłam ręką ciasto. Nie musi być super jednolite, ale powinno być dobrze sklejone. Ciasto starłam na tarce na dużych oczkach, tworząc małe kluseczki/zacierki. Zacierki przełożyłam do garnka z mięsem i dusiłam moją potrawę

Waniliowe Improwizacje
Pyzy z ruskim farszem 158

równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej, aby utworzyła równą linię z ziemniakami. Wbiłam jeszcze jajko i wsypałam szczyptę soli. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ser biały przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam do niego odłożoną łyżkę ziemniaków. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na oleju. Doprawiłam ją solą(...)pieprzem i roztartym majerankiem. Przełożyłam ją do sera. Ser doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam z ziemniakami i cebulą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki i rozpłaszczałam w dłoniach na placek. Na środku kładłam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi formując kulkę. Ulepione pyzy odkładałam na drewnianą deskę obsypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam

Waniliowe Improwizacje
Ukraina - Śniadaniowe syrniki 165

jajko i przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy. 3) Może słowo o konsystencji! Całość powinna mieć konsystencję bardzo mokrego twarogu. Mąka jest tu jedynie dodatkiem, bo najważniejszy jest tu zdecydowanie twaróg! "Ciasto" kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna czubata łyżka to jeden syrniczek. Staramy się użyć łyżki do lekkiego rozprowadzenia ciasta i nadania mniej więcej okrągłego kształtu naszemu syrniczkowi. Smażymy po około

Roślinożerni urlopowicze
Szare kluski 163

wodę z wierzchu zlałam, a powstały osad dodałam do startych ziemniaków. Do ziemniaków wbiłam też jajko, dodałam szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodawałam partiami i mieszając ziemniaki, patrzyłam czy ciasto jest wystarczająco gęste. U mnie wyszło łącznie 6 łyżek, ale to będzie zależało od ziemniaków, wielkości jajka, odciśnięcia ziemniaków. W garnku zagotowałam wodę i ją osoliłam. Łyżkę metalową maczałam(...)gotującej się wodzie, a następnie nabierałam ciasto i wkładałam je na wrzątek. Kluski gotowałam kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas gotowania jest zależny od wielkości klusek. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Placki ziemniaczane z patisonem 168

osoliłam i zostawiłam na kilkanaście minut na durszlaku. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku. Patisona i ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam jajka, szczyptę soli i mąkę. Wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wykładałam porcje ciasta i lekko rozsmarowywałam na cienki placek. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam

Waniliowe Improwizacje
Placki z patisona i serka wiejskiego 168

grubych oczkach. Do patisona wbiłam jajka, dodałam szczyptę soli i serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko wymieszałam. Na koniec dosypywałam partiami mąkę pszenną i mieszałam, aż uzyskałam ciasto o pożądanej, w miarę gęstej konsystencji. U mnie wyszło 6 łyżek mąki, ale to będzie zależało od wielkości patisona i jajek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje(...)ciasta i wykładałam je na patelnię formując niezbyt grube placuszki. Placuszki smażyłam na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawałam na ciepło. Można je podać z twarożkiem, cukrem pudrem, lub innym ulubionym dodatkiem na słodko lub słono. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich

Waniliowe Improwizacje
Naleśniki piwne 142

window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, szczyptę sody i szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Wbiłam jajko. Dolałam mleko, piwo i olej. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Małą patelnię rozgrzałam. Na gorącą patelnię nalewałam porcje ciasta naleśnikowego i smażyłam je bez tłuszczu, z obu stron do lekkiego zbrązowienia. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Naleśniki można podać

Waniliowe Improwizacje
Naleśniki jaglane 204

jaglane, czyli naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest ostatnio dość popularna, ale sama w sobie jest trochę nijaka, więc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde inne, można podać na słodko lub słono, dobierając odpowiednie dodatki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej o wadze 100g(...)stron na niewielkiej ilości oleju na małej patelni, a następnie wykładałam na talerz. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami na słodko. Jeśli natomiast wolicie wytrawne naleśniki, wówczas do ciasta naleśnikowego nie należy dodawać cukru waniliowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: naleśniki bananowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/nalesniki-bananowe.html), zapiekane naleśniki z serem (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania