Placek do Barszczu 186najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek. Wymiary formy: długość - 34 cm szerokość - 24 cm wysokość - 7,5 cm Składniki na ciasto: · 10 łyżek mąki pszennej · Kostka margaryny · 5 żółtek(...)Sól · Pieprz · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, zapiekamy 15 minut w 180°C. 2. W tym czasie robimy farsz: cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy
Kulinarna Chwila
Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym 138Kaczka nie tylko od święta. Jak przygotować ją, aby była soczysta i delikatna? W tym przepisie znajdziecie sposób na idealną pierś z kaczki, którą
kulinarnyJa
Gęsta zupa zacierkowa 188natkę pietruszki i koperku. Zupę zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i na małym ogniu zupę powoli gotowałam. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajka i zagniotłam z tego ciasto. nie musi być idealnie zagniecione, ale powinno trzymać się kupy. Ciasto starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do zupy. Gotowałam wszystko razem ok. godziny. Dodałam śmietanę i gotowałam
Waniliowe Improwizacje
Czekoladowy ryż 183U mnie śniadanie zazwyczaj na słodko. Z czasem nudzą się tradycyjne pomysłu typu owsianka, placuszki czy kanapki. Mam prawdziwie niebanalny sposób na pyszne śniadanie - czekoladowy ryż
Kuchnia Łukasza
TARTA BEZGLUTENOWA Z KREMEM ("BUDYNIEM") JABŁKOWYM 196zdjęcia o tym nie świadczą, ale ... ZAPEWNIAM, że ta niepiękna tarta jest przepyszna! Chórem rodzinnym przyznaliśmy, że to najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jedliśmy. Nadzienie ma konsystencję i smak budyniu. Ciasto jest miękkie i delikatnie kruche. Coś niesamowitego! Składniki na formę o średnicy 23 cm: 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych bezglutenowych, 1/2 szklanki zmielonych na mąkę wiórków(...)szklanki mieszanki odsypujemy do innego naczynia. Do miski dodajemy olej kokosowy w stałej konsystencji lub masło kokosowe. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia oleju lub masła. Powstałym ciastem wylepiamy spód foremki do pieczenia tarty*. Do odsypanej mieszaniny suchych składników dodajemy starte 3 jabłka, a następnie blendujemy na masę o konsystencji budyniu. Dodajemy (opcjonalnie) 1 jabłko pokrojone
Jeść, by żyć w zdrowiu
SFENJ – MAROKAŃSKIE, DROŻDŻOWE OPONKI 140ciepłej wody, odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem , dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone drożdże – wszystko razem wyrabiamy robotem z hakiem na gładkie ciasto. Przekładamy do delikatnie natłuszczonej miski, przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu mokrymi rekami urywamy po kawałku , formujemy oponkę z dziurką w środku i smażymy na rumiano na gorącym, głębokim
Ostra na Słodko
Dobra fasolka po bretońsku 268Dobra fasolka po bretońsku fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTO ZEBRA 205Ciasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎 Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość. Polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm) 5 jaj 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju(...)łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut
Walijskie Pichcenie
Chleb Owsiano - Pszenny 129drożdży suchych 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżka soli WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy wszystkie składniki, i wyrabiamy aż ciasto ładnie zacznie odchodzić od ręki, możemy także użyć robota kuchennego wyrabiając około 25 minut. 2. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Po tym czasie ciasto przerabiamy jeszcze
Dziś Ja gotuje
Naleśniki z serem ricotta i smażonymi truskawkami. 210Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyżki cukru Odrobina oleju do smażenia. Przygotowanie naleśników; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózgą .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.
Ebook - SPORT NA ROŚLINACH. Przepisy dla aktywnych 145Nareszcie przyszedł ten czas! Dokładnie dzisiaj (17.01.2020) ruszyła sprzedaż naszego ebooka pod wydawnictwem @ weganizujemy . Jak sama nazwa wskazuje przepisy stworzone były z myślą o posiłkach
Candy Pandas
Kawa z garnka po meksykańsku 172Kawa z garnka po meksykańsku prosty przepis na kawę Kawa z garnka po meksykańsku to kolejna metoda parzenia z której chętnie korzystam. Nie wymaga specjalistycznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SEROWE ROGALE Z MARMOLADĄ 150proszkiem do pieczenia. W misce mieszamy twaróg, przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie, odstawiamy na 10 minut. Następnie z ciasta robimy kulki, wałkujemy w okrąg, tniemy na trójkąty, smarujemy marmoladą, zwijamy w rogala. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty
słodki bratek
Kotlety mielone z indyka 187Kotlety mielone to smak mojego dzieciństwa. Często królowały w moim rodzinnym domu. Dlatego nieprzerwanie kontynuuję tę tradycję. Jednak mięso wieprzowe zamieniłem na indycze. To zdecydowanie lżejsza
kulinarnyJa