Pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym 238Małe co nie co na słodki obiadek czyli pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym. Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 1/2 szklanki letniej wody - szczypta soli 2. Nadzienie: - serek Almette z gruszką i jabłkiem 3. Mus - 1 jabłko - 1 figa - 2 łyżki cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy
Kuchenne Wariacje
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 212pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodajemy odrobinę oleju, żeby nam się nie przykleiły do patelni. Naleśniki powinny być(...)cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawiamy 1 chochelkę ciasta do obtaczania krokietów. Po usmażeniu naleśników zaczynamy zawijać krokiety. Na każdy naleśnik dajemy farsz kapuściano-pieczarkowy, boki składamy do środka i zwijamy w rulon. Krokieta moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru
Kuchenne Wariacje
Pączki z różą 208dołek i dodajemy naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarabiamy. Następnie dodajemy żółtka z cukrem i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus oraz rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykrywamy ściereczką. Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano
Kuchenne Wariacje
Muffinki limonkowe 167Dzisiaj kolejna wersja muffinek o dość orzeźwiającym smaku czyli muffinki limonkowe Składniki: Ciasto: - 215g mąki pszennej tortowej - 125g cukru brązowego - 80g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 10g kandyzowanej skórki z limonki - 1 limonka - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - 1/3 szklanki wody Śmietana na wierzch: - 400g śmietanki 30% UHT - 100g cukru pudru - 1 limonka(...)łyżeczki żelatyny - skórka kandyzowana z limonki do dekoracji Powyższe składniki są na 12 sztuk. Ciasto na babeczki. Zaczynamy od starcia skórki z limonki (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do pustego pojemnika przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy pozostałe składniki tj. olej, jogurt, wodę, skórkę kandyzowaną
Kuchenne Wariacje
Cytrynowe drożdżówki z serem 156Drożdżówki cieszą się u nas w domu od lat niegasnącym powodzeniem. Zmieniam tylko nieco skład ciasta i rodzaj nadzienia tak , aby każdy był zadowolony, bo mamy nieco inne gusta. Często jest tak, że z przygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem(...)makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem". Czytaj więcej
Wiem co jem
Ciastka truskawkowo-czekoladowe 180kolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam(...)pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników. W oryginale przepis był na blachę o wym. 30x40cm, ja użyłam 20x30cm. Zmniejszyłam więc o połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną". Czytaj więcej
Wiem co jem
Cynamonowa szarlotka z pianką 151ciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej
Wiem co jem
Sernik z jabłkami 187zakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu, że dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś(...)woli słodsze można dodać więcej cukru do ciasta i ewentualnie posypać jabłka przed zapieczeniem cukrem pudrem. Masę serowa zostawiłabym bez zmian gdyż mogłaby stracić swoje delikatne właściwości." Czytaj więcej
Wiem co jem
Słodki upominek 166ciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta(...)Wyszło mi 15 sztuk. Jeżeli ktoś jeszcze nie spożytkował do końca ciasta piernikowego, może upiec takie serca i dołączyć do życzeń noworocznych." Czytaj więcej
Wiem co jem
Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa 175Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie czuli się(...)usatysfakcjonowani, a młodszy nawet miał jej przesyt. Dla mnie była w sam raz, nie za słodka z wilgotnym ciastem, po prostu pyszna. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Róże karnawałowe 224czas leci, niedługo tłusty czwartek i koniec karnawału. Trzeba się spieszyć z tradycyjnymi wypiekami karnawałowymi. Kto jeszcze nie robił karnawałowych róży to najwyższa pora. Robi się je z takiego ciasta jak na faworki i tak samo smaży. Ja podobnie jak na faworki robię ciasto bez cukru, nie żałuję natomiast cukru pudru do oprószenia. Kto jednak woli słodsze niech dosypie(...)ciasta 2 łyżki cukru." Czytaj więcej
Wiem co jem
Baba szafranowa 194się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie
Wiem co jem
Domowe zacierki - przepis podstawowy 460Moja babcia często gotowała mi zacierki na mleku, uwielbiałam patrzeć jak zgrabnie idzie jej skubanie ciasta. Oczywiście czynnie uczestniczyłam w ich formowaniu, starając się jej dorównać :) Teraz "domowe" zacierki można po prostu kupić w pierwszym lepszym sklepie, ale gwarantuję, że nie dorównują takim zrobionym własnoręcznie. Domowe zacierki Składniki: ok. 4 łyżek mąki pszennej – ilość jest zależna od wielkości jajka(...)zacierek Wykonanie: Mąkę przesiałam do miseczki, posypałam szczyptą soli, rozgarnęłam na boki tworząc wgłębienie, w które wbiłam umyte wcześniej jajko. Zarobiłam widelcem, a następnie ręką wyrobiłam elastyczne, dość twarde ciasto. Palcami wskazującym i kciukiem skubałam nieduże kawałki ciasta jednocześnie je wałkując. Gotowe zacierki wrzucałam do talerzyka, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się ze sobą nie pokleiły. Takie zacierki są doskonałym
Kuchenne zapiski Edyty
Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną 170oleju, miód świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie ciasto miało się(...)dać rozwałkować, ale ponieważ było to absolutnie niewykonalne, nałożyłam porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach, bo się rozpływa). Piekłam ok. 18 minut do wyraźnego zrumienienia. Z blachy zdjęłam dopiero, kiedy ciasteczka całkowicie wystygły
Kuchenne zapiski Edyty
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie 183drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie ciasto. Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami, przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą(...)ciepłe miejsce. Powinno wyrastać co najmniej 8 godzin. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam powierzchnię ciasta bardzo zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – trzeba przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co 10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb
Kuchenne zapiski Edyty