ciasto - 164325 przepisów (strona:5230/10955)

Eklerki 223

mąki pszennej 4 jajka Składniki krem waniliowy: 600 ml mleka  laska wanilii 6 jajek 100 g cukru brązowego 50 g mąki pszennej 20 ml wódki orzechowej Soplica Przygotowanie: Ciasto: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się nie spaliło. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia ( ważne(...)inaczej ciasto nie wyrośnie).  Po tym czasie dodać jajka i zmiksować. Masę wycisnąć na blaszkę (pokrytą papierem do pieczenia) za pomocą rękawa z grubą końcówką. Pamiętaj zachować odstęp, bo eklery rosną by się nie dotykały podczas pieczenia. Piec ok 20-30 min w temp. 200 stopni. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: W większym garnku zagotować mleko z ziarnami

Panda i jej świat
Ekspresowa tarta jabłkowa przepis 194

nowego zbioru) można wykorzystać te ubiegłoroczne, bez żalu że jemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury(...)morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto w formie na tartę. Obieramy 2 jabłka, kroimy je w kosteczkę i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu z dodatkiem masła i 2 łyżek wody . Aż do uzyskania konsystencji kompotu. W międzyczasie obieramy pozostałe jabłka i kroimy je w cieńkie plasterki. Podgrzewamy piekarnik do 180 °C (termoobieg 6). Za pomocą widelca

MODA NA BIO
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 270

sztuk: 75 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych migdałów 3 łyżki masła 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około

Made By Mom And Son
Cudaczek z truskawkami 1172

Przedstawiam przepis na rewelacyjne, szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam!   Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową(...)mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.   Smacznego

paapilotkaa
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 207

Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam wszystko ręcznie, dodać banana, zagnieść ciasto( powinno być miękkie ale idealnie gładkie), zawinąć w filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego, jest to że powinno ono być zimnie, w momencie wałkowania(...)wylepiania foremek. Po tym czasie ciasto podzielić na połowę (jedne poł włożyć do lodówki) , rozwałkować na grubość 3 mm, wkładać do nasmarowanych (roztopionym masłem kokosowym) foremek, przygniatając jedną w drugą, brzegi obciąć, a dna ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180 C około 15 minut. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na kratkę, stuknąć kratką dla pewności że ciastka wyjdą. Ostudzić

greenscarf
Faworki (Chrust) 185

kieliszki wódki cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj olej i/lub smalec do smażeniu  Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany(...)Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka). Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry.  Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym (1), żeby odsączyć tłuszcz

Mania Wypiekania
Pączki z serka homogenizowanego (pączki angielskie) 201

kogo: dla szukających przepisu na szybki karnawałowy przysmak dla poszukujących łatwego przepisu dla tych, którzy nie mają nerwów do pączków rosnących na drożdżach Składniki na ciasto: 300g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) 220-230g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru(...)Wykonanie: Serek homo wymieszać z jajkami. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać. W płaskim płaskim garnku/rondlu rozgrzać olej (do temperatury 175 stopni). Nakładać ciasto na rozgrzany olej za pomocą małej łyżeczki. By ciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki na złoty kolor. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy

Mania Wypiekania
Ciasteczka "Brzoskwinie" 168

kogo: dla chcących zaskoczyć gości dla lubiących przygotowywać potrawy miłe nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka dla szukających pomysłu na ciasteczka na urodzinowe przyjęcie dziecka Składniki na ciasto: 50g masła 100g cukru 2 jajka 250g mąki samorosnącej* Składniki na dekorację (wersja I): 40-50g gorzkiej czekolady 100g cukru 100ml czerwonego syropu np. truskawkowego Składniki na dekorację (wersja(...)gorzkiej czekolady 100g kolorowego cukru w kolorze pomarańczowym lub czerwonym 100ml dowolnego jasnego syropu (np. amaretto, wanilia, limonka itd.) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki

Mania Wypiekania
Babka z dynią i rodzynkami 174

Wilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały!   Dla kogo: dla fanów dyni dla lubiących ciasta z warzywami dla lubiących zdrowe wypieki Składniki: 500g dyni (świeżej lub ze słoika) 220g masła 200g cukru (najlepiej drobnego) opakowanie cukru waniliowego (16g) 5 jajek 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g rodzynek(...)musisz jej smarować masłem).  Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.  Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.      Przepis pochodzi z zeszyciku "Tina - Ciasta na każdą okazję

Mania Wypiekania
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 212

kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami reniferów :). Dla kogo: dla fanów wiśni w każdej postaci dla lubiących deser "Czarny Las" dla chcących spróbować babeczek bez jajek Składniki na ciasto: szklanka cukru szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju (ok. 80ml) 1/3 szklanki kakao łyżeczka sody 1 i 1/3 szklanki mąki (ok. 330g) łyżeczka ekstraktu waniliowego szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych(...)krem: 450g sera (trzykrotnie zmielonego lub twarożku śmietankowego) 150-200ml śmietany kremówki 30 lub 36% pół szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego wisienki kandyzowane do dekoracji  Wykonanie ciasta: Mieszamy ze sobą suche składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie

Mania Wypiekania
Domowe paluszki grissini 182

cukrem. Wsyp drożdże i odczekaj ok. 5 minut, aż "ruszą" i się spienią. Dolej oliwę, a potem wsyp mąkę i sól. Wymieszaj łyżką (drewnianą), by powstała jednolita masa. Ciasto wyciągnij na oprószony mąką blat i wyrabiaj ok.  5 minut, aż będzie lśniące i gładkie. Przełóż je do miski wysmarowanej oliwą - poobracaj nim by się natłuściło. Miskę oklej folią spożywczą(...)odstaw ją w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 1,5 godziny lub do momentu podwojenia objętości.  Po tym czasie uderz pięścią w ciasto (by wypuścić z niego nagromadzone pęcherze powietrza). Ciasto rozwałkuj na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 20x35cm), a następnie pokrój na ok. 25-30 pasków. Rękami utocz z każdego paska wałeczek i rozłóż je na blaszce wysmarowanej

Mania Wypiekania
Dietetyczna Sałatka ze świeżych truskawek i sera. Prosty przepis kulinarny jak wykorzystać świeże truskawki. 287

Sezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi.   Domyślam się, że część z Was już skorzystała z przepisu na pyszne ciasto truskawkowe ( tutaj ).   Spora ilość truskawek jest u nas podawana w formie takiego śniadania/kolacji czy deseru: truskawki na śniegu  ( tutaj ).   Jeśli jednak szukasz pomysłu na danie ze świeżymi truskawkami w formie nieco mniej słodkiej

IzaGotuje
Pierogi z truskawkami- delikatne maślane ciasto! 203

wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów ! Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów) 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki pozostałe: 500 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder jogurt grecki listki mięty Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej(...)masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania