ciasto - 164325 przepisów (strona:5222/10955)

Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem 149

stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem. W następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy umyte i pokrojone owoce oraz ćwiartki orzechów włoskich oraz opcjonalnie kruszonkę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze

Pyry na Gaz
Drożdżowy chleb bez zagniatania 217

odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin. 3. Blat mocno posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zawijamy(...)szklaną pokrywą, odpowiedniej do wysokich temperatur - jeżeli takiej nie posiadacie, najlepiej jest użyć żeliwnego naczynia) rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Ostrożnie przez ściereczkę wyciągamy naczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy

My Culinary Art
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym! 229

mąki owsianej, z dodatkiem obłędnie kremowego masła orzechowego z wiórkami kokosowymi! Pyszne, idealne na drugie śniadanie do kawy.  Polecam! Raz ciach i zrobione ;-)))) WYKONANIE: - z podanych składników zagniatamy ciasto - ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm - wycinamy ciasteczka - pieczemy w nagrzanym piecu, około 18-22 minuty - szybko, prosto i przyjemnie, a w dodatku bardzo smacznie! ;-))) Smacznego! Buźka

SMYKWKUCHNI
Fatayer ze szpinakiem 181

cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży(...)wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 60 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Na środek wyłożyć 1 z 10 części nadzienia. Zalepić z trzech stron. Gotowe pierożki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami 186

smak i zapach… Uwielbiam maliny a w połączeniu z twarogiem i kaszą manną wyszły zjawiskowe… Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka masła 200 ml ciepłej wody Odrobina soli Farsz: 250 g chudego twarogu 1 łyżka śmietany 18% (gęstej) 10 g cukru waniliowego 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 1 żółtko Ok. 100 g malin Ciasto(...)miski przesiewamy mąkę. Robimy dołeczek i dodajemy żółtko i masło. Mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy

VioletoweKucharzenie
Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem. 228

dolewamy resztę ciepłego mleka, jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kolejne 10 minut. Następnie obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej (nie za dużo) i łyżką nakładamy ciasto (ja daję 2 spore łyżki ciasta na jeden placuszek), smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor (ja smażę

Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 235

podaniem, bo najlepsze są po 2-3 dniach, kiedy skorupka nabierze wilgoci i przejdzie smakiem nadzienia, wtedy wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!!! Składniki na orzeszki z nadzieniem migdałowym. CIASTO: 40 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 jajka 10 dag miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego(...)mielonych migdałów      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet

Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello. 236

Najlepiej trzymać je w lodówce, lecz trzeba pamiętać, że najlepiej wyjąć je z niej na co najmniej godzinę przed podaniem. Polecam!!! Składniki na orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello CIASTO: 40 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 jajka 10 dag miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego(...)wielkości łyżek      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet

Rozpustne gotowanie
Mini pizze. 216

podróży. Dodatki mogą być różne, począwszy od smażonych z cebulą pieczarek, szynki, pomidorów, sera, kiełbasy, czy co tam jeszcze znajdziemy w lodówce. Polecam! Składniki na mini pizze CIASTO: 550 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7g instant) 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka(...)godzinkę, żeby wyrosło podwajając swą objętość.      Przygotowujemy dodatki. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy, doprawiamy sola i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 289

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE(...)żeby drożdże podrosły (w tym czasie drożdże powinny podwoić objętość). Następnie dolewamy resztę mleka, wodę, olej i na końcu sól, za pomocą miksera z hakami lub ręcznie wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski (8-10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).      Przygotowujemy farsz

Rozpustne gotowanie
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 259

Dziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko, olej i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem wprost do masy jajecznej, miksujemy. Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy.      Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy

Rozpustne gotowanie
Tortille pszenno-kukurydziane. 214

łyżeczki cukru szczypta proszku do pieczenia około 200-230 ml ciepłej wody      Wszystkie suche składniki wkładamy do miski, mieszamy, stopniowo wlewamy wodę zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną sałatę z kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka(...)pomidorami po meksykańsku.      Ciasto dzielimy na 10 porcji, cienko wałkujemy podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie dobrze nagrzewamy i układamy na niej jeden placuszek. Opiekamy tortillę z dwóch stron bez dodatku tłuszczu, do chwili aż charakterystycznie się zarumieni (pęcherzyki zbrązowieją). Wyjmujemy z patelni i zawijamy w wilgotna ściereczkę (dzięki temu tortille zmiękną). Gotowe placuszki podajemy z przygotowanym

Rozpustne gotowanie
Knedle z kaszy manny z jagodami. 196

słodki obiad, czyli knedle z jagodami, ale nie z ugotowanych ziemniaków, a z kaszy manny! Dzięki temu możemy je przygotować w każdej chwili, a zaręczam że warto! Miękkie, elastyczne ciasto rozpływające się w ustach, a w środku jagódki... mmm... mówię Wam pycha!!! Można je podać z przysmażoną bułką tartą, ze śmietaną i cukrem lub tak jak ja z prażonymi orzechami(...)zdejmujemy z ognia, studzimy. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą, odstawiamy. Do chłodnej masy dodajemy jajka i olej, dobrze wyrabiamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy spory placuszek, na środku którego nakładamy 1 łyżkę jagód, zlepiamy tworząc kulę. W szerokim garnku zagotowujemy wodę

Rozpustne gotowanie
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 198

robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Miskę odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, sól i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto (nie krócej niż 8 minut), oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.      Cebule obieramy, kroimy(...)smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej. Po około 2 minutach doprawiamy solą, majerankiem, papryką i pieprzem, mieszamy i wyłączamy grzanie, studzimy.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy gładką kulę, a następnie każdą z nich wałkujemy na placuszki o grubości około 5 mm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Kruche ślimaczki z cynamonem. 209

cynamonem i solą przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy cukier z wanilią, pokrojone w drobną kostkę masło, całe jajko i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy(...)cukrem i równomiernie wykładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Następnie kroimy ją na około 20 plastrów, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania