ciasto - 164325 przepisów (strona:5238/10955)

Bambino-deser z lodami w tle 206

Pyszny naleśnikowy deser z białą czekoladą lodami i owocami. Zimne lody sprawiają że czekolada w środku zamienia się w chrupiącą skorupkę,a potem wszystko zaczyna płynąć..mniam! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 laska wanilii szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 jajka 3 szklanki mleka 1 łyżka oliwy olej do smażenia Nadzienie: 20 dag białej(...)czekolady 150 g płatków migdałowych 1/2 litra ulubionych lodów owoce:truskawki,kiwi,winogrona sos czekoladowy do deserów Sposób przygotowania Ciasto:  Jajka ubić mikserem na puszystą pianę z cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym smażyć cienkie placki na niewielkiej ilości

Wanilia i Kardamon
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 193

łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g stopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 pęczka świeżej mięty kilka kropel zielonego barwnika do ciast KREM: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g sera ricotty 5 łyżeczek żelatyny spożywczej 100 g cukru pudru 1/2 kg truskawek sok z 1 cytryny 150 ml likieru miętowego DEKORACJA: 3 łyżki(...)proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c.  Po upieczeniu wystudzić. MASA: Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część

Wanilia i Kardamon
Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem 209

słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. 2. Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek

Wanilia i Kardamon
Tort straciatella z wiśniami 266

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks(...)było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera. Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c.  Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki. GALARETKA: Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku

Wanilia i Kardamon
Kurczak w cieście francuskim z gotowanymi warzywami 210

Kurczak? Warzywa? Obiad nie musi być nudny i monotonny.  Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim z gotowanymi warzywami z pachnącymi ziołami :) Co jest nam potrzebne? Płat ciasta francuskiego podwójna pierś z kurczaka duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy (pieprz, mąka, sól, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) Warzywa: 2 marchewki groszek kukurydza brokuł seler Marchewkę, selera tniemy ręcznie(...)mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Smacznego

ChilliJemy
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i kurczakiem 204

fanem szpinaku, tak jak ja to to ten sposób jego podania z pewnością przypadnie mu do gustu :)    Spód jest delikatny, ponieważ zdecydowałam się  na spód na cieście francuskim :) Składniki:          500g mrożonego szpinaku     jeden duży pomidor  3 ząbki czosnku ok 20dag żółtego sera duża pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego(...)pokrojona drobno pierś z kurczaka i lekko podsmażam. Do kurczaka, dodaję szpinak i pomidor (drobno pokrojony) i duszę ok 10 minut. Doprawiam do smaku. Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto francuskie, którym wyścieliłam formę do tarty. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok 10 minut, po czym prószę tartę żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne

ChilliJemy
Drożdżówki z owocami i kruszonką 200

łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły(...)wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.   Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie i uformować, wykładając na blasze w dużych odległościach bułeczki w kształcie kuli (powinno wyjść 18 sztuk). Po raz kolejny odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Bułeczki powinny napęcznieć.  Wziąć szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta

ChilliJemy
Naleśniki z cynamonowym serem polane musem truskawkowym 182

Warto jeszcze z tego skorzystać :) Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze robię naleśniki "na oko" i zawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny.  Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli(...)truskawek cukier waniliowy 2 łyżki cukru Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki

ChilliJemy
Tarta z pomidorami i sosem czosnkowym na kruchym spodzie 266

pieprz papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, bazylia     Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i uformować w nim dołek. Do wgłębienia wrzucamy pokrojoną margarynę, jajko oraz sól. Ugniatamy ciasto na gładka masę, ale niedługo ponieważ kruche ciasto nie lubi wyrabiania. Zawijamy je w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Ciasto uformować w okrągłej

ChilliJemy
Leśny mech z nutką cytryny 197

Zaliczam się do drużyny łakomczuchów. Tego zdecydowanie ni da się ukryć. Zdecydowałam się na leśny mech z dwóch powodów: pierwszy z nich - nie jest to ciasto stricte słodkie, a po drugie robi sie je bardzo łatwo i zdecydowanie szybciej niż tort z jego dekoracjami :) A powodem był brak czasu na upieczenie tortu na urodziny Męża :) Składniki: 450g szpinaku wcześniej rozmrożonego(...)osobnym naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do jajek.  Zmiksować na gładką masę. Dodać delikatnie odciśnięty szpinak i połączyć łyżką z resztą ciasta. Wylać do formy o średnicy 24cm i piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok 55 minut (należy przed wyjęciem wykonać próbę suchego patyczka). W międzyczasie wykonać masę. Galaretkę rozrobić

ChilliJemy
Brownie z borówką amerykańską, pachnące pomarańczą 223

Czekolada...przyjaciółka Kobiety :) Moja przyjaciółka :) Dzisiaj chciałam Wam przedstawić bardzo proste w wykonaniu i szybkie ciasto jakim jest brownie. Miałam przyjemność kosztować w takiej wersji tego czekoladowego "lekarstwa" (miało to miejsce w szpitalu) w wykonaniu Marcina.  Zakochałam się. Żeby nie było, że w Marcinie, bo mój Mąż by mi głowę urwał, ale właśnie w tym cieście. Modyfikacją są dodatki(...)obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.  Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać borówki oprószone mąką i zalać to pozostałym ciastem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut ( w oryginale 200stopni na 20 minut). Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Pycha

ChilliJemy
Najprostsze ciasto z jabłkami 196

nieodzowne. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy do, kształtu i przygotowania według własnej inicjatywy , blaszki. (ja użyłam tym razem zbyt dużej, stąd ciasto nie jest tak wysokie, jakbym sobie życzyła) Wstawiam ciasto do nie do końca nagrzanego, jednak docelowo ustawionego na 150 stopni piekarnika, piekę około 45. minut. Wszystko jednak zależy od kuchenki(...)naprawdę smacznie pulchne, a dzięki sodzie ładnie brązowe. Moje proste składniki komponują się ze sobą wyśmienicie. Taki deser pasuje do umilania sobie każdej pory dnia i nocy, ponieważ to ciasto długo pozostaje świeże. Jest delikatne, nie zapycha i w moim otoczeniu smakowało właściwie każdemu

Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki z mięsem 159

się, trochę nieświadomie, utrafić z tym daniem w angielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się jednak, że anglikom nie spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki(...)kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze - jajko, mleko i wodę roztrzepujemy mikserem, dosypujemy sól i mąkę. Dokładnie rozprowadzamy, by nie było grudek. W zależności, czy wolimy cieńsze, czy grubsze dolewamy wody do odpowiedniej gęstości. Smażymy na średnim ogniu, na dużej patelni. Mięso mielimy na drobnym sitku w maszynce i przyprawiamy. Osobiście zakochałam się ostatnio w czubrycy czerwonej

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb pszenny na żytnim zakwasie 224

150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia rano mąki przesiewamy, mieszamy z solą i wodą, po czym dokładnie ugniatamy, dodając ewentualnie, jeśli ciasto jest zbyt zwarte niewielką ilość ciepłej wody i zostawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie łączymy masę z zaczynem i wyrabiamy około 10 minut na jednolitą, dość luźną(...)klejącą masę. Tę przekładamy do miski wysmarowanej lekko oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto rozciągamy w kwadrat, by dokładnie je odgazować. Zakładamy rogi do środka i złączeniem w dół ponownie odkładamy do miski do czasu, aż podwoi objętość. Kiedy tak się stanie, powtarzamy odgazowywanie i ponownie odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto

Kuchenna Kontrrewolucya
Chlebowe miseczki 205

białko (1 żółtko i 3 łyżeczki mleka do posmarowania) Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 w miarę równe części i formujemy okrągłe bułeczki. Zostawiamy sobie kawałek ciasta na "sutki", czyli uchwyty do naszych chlebowych pokrywek. W każdej(...)bułeczce robimy dołek, który smarujemy białkiem. Umieszczamy w nim kawałek ciasta i dokładnie zaklejamy dookoła paznokciem, by ładnie wyrastało i nie nic odpadło w trakcie pieczenia. Przekładamy uformowane miseczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w kilkucentymetrowej odległości od siebie i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny/40 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięte chlebki smakujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania