Bułki Dyniowe 198świetnie smakuje zarówno z wędliną jak słodką konfiturą, a cieplutkie z masłem bossskie! Zanim postanowiłam umieścić przepis na blogu kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna(...)czyli podwoił swoją objętość. Po tym czasie wszystko w misce wymieszałam, dodałam puree z dyni i wlałam rozpuszczone przestudzone masło i zagniotłam wszystko w miękkie, ale odchodzące od dłoni ciasto, ponownie miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na około godzinę (jeśli w kuchni jest chłodno można zostawić nawet na 2 godziny) do podwojenia swojej objętości. Następnie ciasto podzieliłam
Blondynka Gotuje
Czarnuch babci Tereski 450jest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła osoba najbliższa mojemu sercu wkładając w to całą swoją czułość i miłość. Nie wiem co cieszy mnie bardziej. Wiem natomiast jedno. Niezależnie od tego czy gotujecie swoim dzieciom, wnukom, przyjaciółce(...)margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut, jeśli pieczesz w keksówce, lub przez 55-60 minut jeśli jest
Mango Papaja
Paszteciki z pieczarkami 419idealny dodatek do czerwonego barszczu,a ten jest doskonałym rozgrzewającym daniem właśnie na taką listopadową słotę jaką mamy za oknem. Obowiązkow y zestaw również na Święta Bożego Narodzenia. ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól do smaku(...)farsz: 500 g pieczarek 2 cebule sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Z podanych składników zagnieść ciasto,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno pokroić, wszystko podsmażyć na niewielkiej oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować,pociąć na paski o szerokości
Kolorowa kuchnia Elki
Kruche ciastka prababci :) 191czuje, że święta tuż, tuż Ten przepis jest od wielu lat w naszej rodzinie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i siekamy. Za pomocą malaksera, miksera itp wyrobić ciasto. Musi nabrać jednolitą konsystencję. Zlepić ciasto w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do zamrażalnika. Następnie podzielić ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkować na grubość
Kuchnia Pokoleń
Tort śmietankowo -kokosowy princessa 250boków niczym nie smarujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę-dodajemy cukier, potem żółtka, potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Gdy wbijemy patyczek i jest suchy wyciągamy biszkopt z piekarnika
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Banan w cieście kukurydziano-kokosowym (bez glutenu) 233deseru, bądź przekąski? Dobrze trafiliście, bo taki banan świetnie nadaje się także na zdrowe śniadanie. Smakuje rewelacyjnie, a jego słodycz, przełamana sokiem z limonki - idealnie komponuje się z ciastem kukurydziano-kokosowym! Podaję go na różne sposoby - jako deser najczęściej z bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, a tym razem raz z kremem waniliowym-limonkowym i kwaskowatą żurawiną liofilizowaną . Polecam(...)Spróbujecie? 1 banan (średni) sok z limonki Ciasto: 1 jajko 1-2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 2 łyżki masła do smażenia Obranego banana należy pokroić w plasterki, a następnie delikatnie skropić sokiem z limonki. W miseczce wymieszać jajko z mąką kukurydzianą (powinno być dość gęste). Każdy kawałek banana dokładnie obtoczyć w cieście i kolejno w wiórkach
Di gotuje
Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI. 858płyn wewnątrz pieroga. To on właśnie wyróżnia chinkali spośród wszystkich innych "pierogów". Kto nie próbował koniecznie musi to zrobić, bo pierogi są naprawdę pyszne i sycące! Składniki na ciasto; 60 dag mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy olej oraz wlewamy stopniowo wodę(...)mieszając mąkę. Wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać ze jest jej za dużo. Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę a w tym czasie przygotowujemy farsz. Składniki na farsz; 40 dag mielonego mięsa wieprzowego 40 dag mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 1.5 łyżeczki soli pół łyżeczki
Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z jaglanki 212słodkiego dla całej rodziny. Tym razem padło na szarlotkę. To dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki. Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko(...)niezdrowej mąki pszennej oraz mielone orzechy. W moim przypadku laskowe, gdyż włoskie niestety mnie uczulają. Do tego zdrowy olej kokosowy. Co wyszło sami widzicie. Jak smakuje? Musicie zrobić to ciasto by się przekonać. Moja rodzina wystawiła pozytywną opinię, a co najważniejsze szarlotkę jadły dzieci, które są najsurowszymi sędziami. Zatem smacznego. Szarlotka z kaszy jaglanej składniki na spód: 3/4 szklanki
Przysmaki Karolki
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 235wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową. Za pomocą łyżki nakładać na blachę porcje ciasta o średnicy około 2,5 cm pozostawiając między nimi dość duże odstępy Piec przez 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić kilka minut na blasze, a następnie przełożyć na kratkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 180Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy by się nie spodziewał(...)kaszy jaglanej można zrobić takie cuda :) a to dopiero początek moich eksperymentów z jaglanką w słodkich wypiekach ;) ojjj... spodobało mi się, więc pomysły już się w głowie kłębią :D Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl. rzadkiego pure z batata* 5-6 sporych liści melisy 1/2 szkl. kakao
Kolorowy Przepisownik
ciasto orzechowe z brzoskwniami i chałwą 942dlatego znowu postawiłam na ten duet. Żeby nie wyszło mdło przełamałam smak brzoskwiniami w galaretce. Wielbicielom chałwy na pewno zasmakuje, osoby które jej nie lubią niestety muszą odpuścić- w cieście jest jej dużo i jest mocno wyczuwalna. A tym lubiącym polecam:) *foremka 25*34 cm na spód orzechowy: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 70 g mąki krupczatki(...)stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubić na gęstą, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać też orzechy i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i nasączyć herbatą. Brzoskwinie odsączyć, do syropu dolać wodą tak, żeby płynu były 3 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 278mnie od dawna, a raczej od chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka :) Strrrasznego Halloween! :) Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki kasztanowej ekologicznej 85 g ksylitolu(...)płynnego ekstraktu ze stewii 2 żółtka 35 g mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżki mleka 50 g masła 60 g oleju kokosowego Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach
FitKot
ROGALIKI Z BUDYNIEM 595dodaje aromatu, a szklanka ciepłego mleka lub filiżanka owocowej herbaty dopełnia całości. Jeszcze tylko ciepły kocyk, ciekawa książka i brzydka pogoda za oknem nie będzie nam przeszkadzać. SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szkl. mleka, 1 opakowanie(...)łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy jajko, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy
słodki bratek
Kruche ciasteczka na Halloween 234masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 1/2 cm i powycinać kształty ciasteczek foremkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg
kuchnia doski
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 406wychodzi ok. 3 sufletów w kokilkach – jeśli nie macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę(...)pomocą łyżki, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. 7. NAPEŁNIANIE FOREMEK (2 min) Foremki napełniamy masą do mniej więcej 4/5 wysokości, końcówką noża lekko „nacinamy” miejsce pomiędzy ciastem a foremką – pozwoli to sufletom na bezproblemowe wyrośnięcie ponad formę. 8. PIECZENIE (20min) Suflety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez
Nerds Kitchen