następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto kroimy na około 4-centymetrowe kwadraty. Na każdy z nich nakładamy mniej więcej 1/3 łyżeczki farszu i zaklejamy po przekątnej. Długie boki naszego trójkąta „owijamy” wokół palca i sklejamy(...)Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra
Dieta bez mlekaULUBIONA SZYBKA MEGA BABA:) 5 dużych jaj 2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej 1 i ¼ szklanki cukru kryształu ¾ szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej
Moje Słodkie Piekiełkorazem nie tylko kurczaczki, zające, czy baranek, ale także zebra wielkanocna zagości u mnie na świątecznym stole. Prosta i szybka, a zarazem efektowna babka, która zapewne u wielu osób jest na liście niezapomnianych smaków z dzieciństwa. U mnie to będzie tegoroczny „must have” Składniki (keksówka o wymiarach 12 cm x 26 cm): Babka: 2 szklanki (260 g) mąki(...)piany z białek, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. 3) Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać (pomarańczę należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć). 4) Do formy wysmarowanej tłuszczem nałożyć
Fitsweet.meBabka zebra zachwyca swoim wyglądem to jest pewne,bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka,pomimo dodatku oleju i wody nie jest najwilgotniejsza.Polecam dodać dobrej jakości kakao,bo to właśnie ono nadaje babce szczególnego smaku.Także pomimo tego,iż za babkami nie przepadam zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia.To kolejny udany wypiek,w którym(...)łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Małe słodkości czyli muffinki tym razem w wersji łaciatej a'la zebra. Masa jasna i masa ciemna z dodatkiem kakao różnie się układaja i zawsze tworzą w środku inny wzorek. składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 płaskie łyżki kakao Składniki przygotować wcześniej(...)zmiksować do połączenia składników. Przygotować formę na muffiny, u mnie silikonowa więc niczym nie natłuszczam. Do każdego wgłębienia nakładać na przemian trochę masy jasnej i trochę masy ciemnej, wypełnić ciastem na wysokość ok 3/4 foremki. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wyjąć z foremek
Monia miesza i gotujeSernik to chyba najbardziej popularne ciasto w Polsce. Szczególnie oczekiwany w okresie świątecznym. Pamiętam jak jeszcze moja babcia ucierała ser w makutrze a cały proces wyglądał na bardzo skomplikowany. Często jej pomagałem w tej czynności, ale sam nigdy się nie odważyłem na upieczenie sernika od A do Z. Do czasu, gdy w sklepach pojawiły się zmielone sery w plastikowych pudełkach(...)której przedstawił dziesięć pysznych serników wraz z przepisami. Dwa z nich niepozornie wyglądające, ale smakujące wybornie, to Macha zielona herbata oraz Puszysty sernik japoński. To są moi faworyci. Sernik Zebra oraz Red Velvet pięknie się prezentują, więc jeśli chcesz efektu WOW, nie tylko smakowego, ale i wizualnego, to na pewno się nie zawiedziesz. Ostateczny wybór pozostawiam Tobie. Zapoznaj się
Agusiowe smakołykizachęca do włączania piekarnika, pora na serniki na zimno :) A że do tego jest sezon na truskawki, wiec wyszedł sernik na zimno z truskawkami w wersji a'la zebra :D Składniki (tortownica 24-26 cm): Masa biała (serowa): 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu(...)kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Udekorować ciasto pozostałym serem przy pomocy
Malinowo w kuchniMuffinki, czyli małe pyszne babeczki, na które przepisów są tysiące. Na nie też panuje moda - i ja się tej modzie poddaję w 100%! :) Ochotę na nie
Kolorowy Przepisowniksernik tęczowy można upiec na bazie kilku przepisów na serniki, ja wybrałam sernik na bazie słodkiego mleczka, które uwielbiam :) sernik jest idealny na przyjęcia dla
Z MarcepanemWspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..a raczej nie pieczenie..bo miało być ciasto bez pieczenia lub deser ..każdy robił co chciał..aby było bez pieczenia..ja zastanawiałam cię co zrobić...a że nazbierałam jeszcze trochę truskawek..był jogurtowiec...i jak czasem bywa było z przygodami...za szybko wylałam galaretkę..i wyciekła mi z tortownicy...nowa tortownica , ale jak widać niezbyt(...)cukrem [ do smaku ] zmiksować i podzielić na połowę.Do jednej części dodać truskawki.Do każdej części jogurtowej i truskawkowej dodać żelatynę i wymieszać.Wyłożyć w dowolny sposób [ u mnie jak zebra]na zastygniętą galaretkę z piankami.Odstawić do lekkiego stężenia.Ułożyć truskawki i zalać drugą tężejącą galaretką.Odstawić do zastygnięcia. Razem ze mną " piekły" Joasia Dorotka Joanna Lidia Agnieszka Iwona
Moje domowe kucharzenieJutro Dzień Mamy, warto z tej okazji upiec mamie pyszne ciasto, a takim ciastem może być na przykład oszukany sernik, ale przygotowany w trochę inny sposób niż zawsze ;) Składniki na tortownice 18 cm na 24 podwajamy składniki spód ciasteczkowy: 120 g herbatników maślanych 60 g masła roztopionego masa serowa: 1 jogurt grecki 400 g 2 jajka kl L 1/3 szkl(...)dwie łyżki kajmaku i dokładnie mieszamy. Teraz wylewamy naprzemiennie, po łyżce z masy białej i masy kajmakowej, na środek spodu, aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :) Gotowy sernik pieczemy w 180 stop przez około 50-60 minut. Polewa czekoladowa 7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy
Gotowanie...to proste !zdążyła zastygnąć trzeba ją rozpuścić i ponownie wystudzić). Mieszamy masę z czekoladą i przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Do masy serowej w tortownicy wciskamy porcje ciasta czekoladowego zachowując odstępy (aby się podczas pieczenia nie połączyły), tworząc kropki. Do brytfanny, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzątek do ok. połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Sernik krakowski - Sernik ananasowo kokosowy - Seromakowiec - Sernik wiedeński bezglutenowy - Sernik na zimno z owocami - Tartaletki sernikowe ze śliwkami - Mini serniczki cytrynowo czekoladowe - Sernik z marakują - Sernik tęczowy - S ernik „Zebra” - Sernik malinowy - Chatka Puchatka Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoBardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła cudowna- waniliowo-czekoladowa zebra. Polecam na wielkanocny stół, ale nie tylko, ta babka nigdy się nie nudzi. Zawsze przygotowywałam ją w keksówce, dzisiejsza jest w wersji wielkanocnej. Przy tej babce bardzo ważny jest rodzaj(...)partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej. Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo masłem i wysypanej bułką
Smaczne ZdroweNieskromnie powiem że sernik ten jest przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) Biszkopt (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1
RAROSSAmąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę. Kruszonka: Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami. Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy(...)zawsze znajdziesz w swojej lodówce? - Jajka, mleko, drożdże, 4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto? - Dawno już, tort na 60 urodziny mojej mamy :) 5.Największa wpadka kulinarna? - Kiedyś ugotowałam zebrę :D 6.Czy zdarzyło Ci się zainspirować filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)? - Póki co jeszcze nie, ale może kiedyś. 7.Czy istnieje produkt spożywczy, który w sklepie omijasz szerokim
Moje pyszne gotowanie