www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/ Dodatkowo zostawiam tutaj: ciasto: 600 g maki pszennej typ 480 + plus do podsypywania 3 jajka 100 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 200 ml mleka 7-8 g drożdży instant Z w/w składników wyrabiam ciasto robotem KitchenAid 20 min na prędkości 4 Ciasto odstawiam na 1,5 h do wyrośniecia Ciasto dzielę na 8-9 kawałków(...)łyż) Budyń gotujemy. Kruszonka: 140 g mąki, 35 g masła, 85 g cukru Wymieszaj całość, kruszonka po zagnieceniu ma tworzyć kulę i się kruszyć . Ciasto na bułeczkę uformuj jak pizzę, nałóż krem budyniowy, po 2 śliwki bez pestki, kruszonkę. Bułki odstaw do wyrośnięcia na 25-35 mint. Pieczemy 170-180 stopni, góra- dół, czas 25-35 minut w zależności
SMYKWKUCHNIkruchym cieście w kształcie kratki. Krawędzie możemy docisnąć widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano przez ok. 20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch mazurka 100-150 g śliwek suszonych 75 ml rumu lub wódki parę łyżek powidła śliwkowego 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej wykonanie: Śliwki kroimy na pół. Wkładamy do garnuszka, zalewamy rumem
Domowy Smak JedzeniaMiód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Mąkę wraz z jajkiem, kwaśną śmietaną, sodą, przyprawą do piernika, cukrem, kakao i śliwkami umieszczamy w misce, następnie dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 1 godzinę. 3. Schłodzone dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy pierniczki
Gotowanie...to proste !cieszą podniebienie szalenie, z dodatkiem czekolady deserowej i gorzkiej, ciemne, o kremowej konsystencji, nie za słodkie. Wspaniałe! Smaruję nimi pieczywo, dodaję do jogurtów, ciast i tortów, wyjadam łyżką kończąc słoik. Jeśli lubicie powidła ze śliwek – spróbujcie koniecznie przepis z czekoladą! Z przepisu wyszło: 3 słoiki o pojemności 180 ml. 1 słoik o pojemności 330 ml. SKŁADNIKI: 2 kg śliwek
Zasmakuj Kuchniłyżka miodu 300 g śliwek Mieszamy ze soba suche składniki, dodajemy roztopione masło, miód i jaja i mieszamy całość, masa będzie dość gęsta. Śliwki pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy całość Gotową masę nakładamy przy pomocy łyżki na papier do pieczenia i formujemy ciasteczka. Pieczemy przez 25 minut
Cynamonowe szczęściemiski dajemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy. 3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 masą. Pieczemy około 20-25 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Studzimy
kruche babeczkiZagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut. Wypełnienie: 150 gram śliwek kalifornijskich 2 kieliszki wódki* 200 gram daktyli Bio Planet migdały posiekane w słupki Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej
AZgotuj!miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrubym dnem wrzucamy śliwki, pokrojoną cebulę i ocet. Dusimy. Dodajemy tymianek, zagotowujemy. Przekładamy do słoików. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/chutney-ze-sliwek-czerwonej-cebulki/ MieszamWGarnku Artykuł Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumiski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach około 55 minut. Ciasto upieczone i moim skromnym:) zdaniem wygląda bardzo smakowicie
Ukojenie PodniebieniaJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam
Chocolate Muffin Blogsmażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno. Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona, ale z kupnych śliwek). Ale ta tarta jest odpowiedzią na moje dzisiejsze nieszczęścia, a że wyszła zacna, to pragnę się nią podzielić. Kombinacja lekko wytrawnej czekolady z śliwką
les mirabelleswięc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut
Moje domowe kucharzeniezapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4 Składniki:500 g ciasta francuskiego,1 czerwona cebula,120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą),3 gałązki zielonego jarmużu,resztki pieczonej gęsi
SzczyptaSmaQzrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujeczekoladowych smarowideł. Zainspirowałam się przepisem, na który natknęłam się u Gosi. Gorąco namawiam do ich przygotowania. Zimą będzie to wspaniały dodatek do naleśników czy ciast :) Mnie najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem :) Składniki: 2 kg śliwek, 1 kg cukru, 3 czubate łyżki kakao. Śliwki myjemy i kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Zasypujemy cukrem i gotujemy przez godzinę
Delicious TitbitsNiezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;) Keks PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comWyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty(...)Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem. składniki na nadzienie śliwkowe: ok. 400 g śliwek węgierek 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier
Domowy Smak JedzeniaWyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty(...)Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem. składniki na nadzienie śliwkowe: ok. 400 g śliwek węgierek 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier
Domowy Smak Jedzeniaszklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany(...)pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję mu wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą, włączam piekarnik, by nagrzał się do temperatury 250 stopni i zaczynam pieczenie(...)praktykę.Składniki:150 g zakwasu żytniego razowego200g mąki żytniej razowej (2000)65g mąki żytniej chlebowej (720)100g mąki pszennej (550)10g soli350ml wody100g śliwek kalifornijskichziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta)masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formySposób przygotowania:Wieczorem, w dzień poprzedzający poranne pieczenie przygotować ciasto. Wymieszać
W kuchni wieczorem