Co myślicie o lekkim deserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki
Podróż w kulinariaNie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z
Szefowa kuchnirównież wolę rzadszą konsystencję pasty. Do tahini możecie dodać oliwę o łagodnym smaku (np. Monini Delicato) lub też olej, np. olej sezamowy czy inny orzechowy, olej z pestek winogron. Opcjonalnie możesz dodać do tahini szczyptę soli, ja jednak tego nie robię. Sezam łuskany (po lewej) oraz sezam niełuskany (po prawej) Do czego wykorzystać pastę tahini ? Oczywiście do zrobienia hummusu(...)koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru. Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania zdrowych domowych krówek z dodatkiem suszonych daktyli . Jak zrobić domowe tahini (pastę sezamową)? Składniki (na niecałe
Chilli Czosnek i OliwaWydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek
W kuchni Karmel-itkiDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego
Wanilia i Kardamonmojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis namojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis namojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis namojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis naPotrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni
W kuchni Karmel-itkidrożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona. Przyzwyczajony do naszego zakwasu żytniego, mojego ulubionego razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym aż tak widoczne będzie działanie dzikich drożdży i bakterii(...)mąki pszennej typ 500 90 g letniej wody 25 g miodu 10 g oliwy W misce wymieszaj wodę z miodem i oliwą, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blat roboczy i krótko je wyrób. Uformuj z ciasta niewielką kulę, którą włóż do dużego słoika lub miski, i odstaw pod przykryciem na 48 godzin. Dzień 3 : 100 g mąki
Grahamka, weka i kajzerkaCykl śniadaniowy zawsze przypadał na sobotę, prawda? Niestety, tak się złożyło w miniony weekend, że nie zdołałam nic opublikować
W kuchni Karmel-itkiuwielbiają ciężką kuchnię. Wszystko popijane jest piwem, które jest tradycyjnym i ulubionym napojem niemieckim, który też jest napojem posiadającym kalorie. Innym ulubionym napojem Niemców jest wino wytwarzane zwłaszcza z winogron. Najbardziej popularne potrawy Do najbardziej popularnych artykułów spożywczych i potraw w kuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety(...)Austrii jest także niejednolita, gdyż łączy w sobie wpływy niemieckie, węgierskie, francuskie, czeskie, włoskie. Lecz najwięcej ma wspólnego z kuchnią niemiecką. W kuchni Austrii dominują potrawy mięsne i ciasta. Do najbardziej popularnych dań tej kuchni należy sznycel wiedeński, czyli kawałek mięsa w panierce usmażony na maśle i serwowany z sałatką ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane
ProstePesto.plbosko! Składniki: (tortownica 26-28cm) 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini z winogronem (pasty chałwowej) - opcjonalnie 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą(...)wkładamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta lub bezę. Tahini i turecką chałwę możecie kupić w Tureckim Sklepie . Asortyment jest duży i z pewnością zaspokoi amatorów chałwy
Gotowanie i blogowanieBardzo smaczne. Pé Franco 2001 - to również wino w 100 % z ulubionego szczepu Baga (w sprzedaży rocznik 2009 – 690 zł). Jak opowiadał Luis na jedną butelkę potrzeba winogron z 6 krzaków winorośli. Mega koncentracja aromatów i smaków. Wino eleganckie w nosie, dominują aromaty czerwonych owoców oraz przypraw. Dobra kwasowość i pięknie schowane miękkie taniny. Wino eleganckie i mega smaczne(...)zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru
królestwo garów