ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:698/896)

Sernik na zimno – bez cukru + kilka słów o świeżych daktylach 135

Kiedy rok temu pracowałam nad książką “Owocowe historie. Desery i przetwory bez cukru“, zakochałam się w świeżych daktylach Medjool, które wówczas na potrzeby książki

Moja Delicja
Zdrowe naleśniki pełnoziarniste gryczano-orkiszowe na maślance 176

wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju rzepakowego 500 ml maślanki 150 g mąki gryczanej 150 g mąki orkiszowej(...)maślankę i wymieszane ze sobą obie mąki. Ponownie zmiksować na jednolitą masę i włożyć do lodówki na godzinę (lub na całą noc). Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego

Passions hobbies life
Mazurek chałwowy 181

jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)chałwowa 200 g miękkiego masła 400 g chałwy waniliowej Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać chałwę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Dodatkowo kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek 100 g gorzkiej czekolady 100 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych Na upieczony spód wyłożyć równomiernie dżem i go rozsmarować. Łyżką w kilku miejscach ułożyć masę chałwową, rozsmarować przy

Słodkie inspiracje
“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja 198

mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie jak powstały truskawki? Z krzyżówki białych dużych owoców pochodzących z Chile i poziomek, które przypadkowo posadzono obok nich.   Książka jest bardzo inspirująca. Odnalazłam w niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach(...)jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami. Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu, pory duszone w piwie i omlet ze smardzami. Czym smakuje lato? Melonem

Ugotowane pozamiatane
Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 224

polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie z całymi pomidorami czy pomarańczami , dzięki czemu zaoszczędzacie sporo pracy. Natomiast twarde warzywa jak marchewka lepiej(...)strączkowych czy owoce wraz z dużymi, twardymi pestkami. Pulpa, czyli resztki wychodzące z wyciskarki, jest prawie sucha. Ale to nie oznacza, że bezużyteczna. Możecie przygotować z niej kotlety, muffiny, ciasto (np. marchewkowe) albo….maseczkę. Wszystko zależy od Waszej fantazji Wyciskarka wyposażona jest w funkcję revers. Polega ona na tym, że mamy możliwość włączenia biegu wstecznego w momencie zablokowania urządzania

Powiedz dietom nie
Pierogi z owocami - jagodami 189

wbijamy jajko. Ja robię bezpośrednio na blacie, ale równie dobrze można ciasto wyrabiać w misce.  Następnie stopniowo dolewam wymieszanej ciepłej wody z mlekiem. Nie za gorącej. I wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i zostawiam, by odpoczęło z 15 minut. W tym czasie jagody, jeśli nie są mrożone, dokładnie myję i zasypuję cukrem. Przed samym lepieniem pierożków dodaję(...)śmietaną czy gęstym jogurtem i odrobiną cukru. *Lepiej używać owoców świeżych, gdyż mrożone mają znacznie więcej wody i ich struktura jest odmienna. Sposób przyrządzania pozostaje ten sam, czy to truskawki, wiśnie, brzoskwinie a może maliny

Karczma Honorietty
Zimna miska według Duńczyka 200

przejść obojętnie. Najchętniej do domu przyniosłabym wszystko! Znoszę więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się skończył), kobiałki truskawek, pęczki szparagów, młode cukinie i oszałamiająco pachnące pomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym(...)sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 197

Słodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki.  Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera(...)śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie  (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach - po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę

Pora na pora i pomidora
Domowe bułeczki pszenne 218

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śmietanowiec 195

czerwcem a sierpniem. Spieszę więc z przepisem, do którego piekarnik jest najzupełniej zbędny. Śmietanowiec z galaretkami w konsystencji przypomina delikatny sernik na zimno. Do dekoracji wykorzystałam bitą śmietanę i truskawki, spód zrobiłam z biszkoptów. Przygotowałam go w tortownicy o średnicy 24 cm, ale masy jest na tyle dużo, że można zdecydować się również na prostokątną foremkę i podawać pokrojony(...)przelewamy je na talerze wyłożone folią spożywczą. W ten sposób łatwiej wyciągnąć je po stężeniu. Po stężeniu, galaretki kroimy w kostkę. Żeby wygodnie wyciągnąć z formy serniki na zimno, ciasta z galaretką czy właśnie taki deser jak dzisiejszy śmietanowiec, brzegi blaszki wykładam kawałkami czystej folii. Spód formy wykładamy biszkoptami. Jogurt grecki wyciągamy z lodówki, powinien ogrzać się do temperatury pokojowej

Ciastkozercy
Pierniczki orkiszowe gotowe na już! :) Prosty przepis na pierniczki do zjedzenia od razu po upieczeniu. Plus kilka słów o ksylit 75

pyszne! Ten przepis towarzyszy mi już od kilku lat i pochodzi z bloga zielony środek, jednak nieco go zmodyfikowałam. Jest to idealna receptura na rodzinne wypieki z dziećmi, bo ciasto przygotujecie błyskawicznie. Pierniczki smakują rewelacyjnie bez żadnym dodatków, ale oczywiście można pokusić się o jakąś dekorację. W tym wpisie znajdziecie dodatkowo także przepis na lukier z pudru z ksylitolu. Serdecznie(...)zestawiamy garnuszek z ognia i wbijamy jajko. Energicznie mieszamy. Na koniec wlewamy płynną, ciepłą masę do suchych składników i zagniatamy ciasto. Następnie lepimy z niego kulę i wkładamy na 2-3 minuty do lodówki. Po tym czasie nasze ciasto już jest gotowe do wykrawania kształtnych pierniczków. Rozwałkowujemy je na 3-5mm i wycinamy kształty. Pieczemy przez około 10 minut

Natka Pietruszki
Naleśniki orkiszowe 109

wytrawnych. To już od naszego upodobania zależy z czym je przygotujemy. Najważniejsze to żeby przygotować idealne placki. Farsz możemy wymyślać różnorodny. Ja uwielbiam najbardziej naleśniki orkiszowe z dodatkiem świeżych truskawek i serka. Zamiast zwykłego cukru zazwyczaj używam ksylitolu. Są wtedy jeszcze bardziej fit. Jeżeli jednak wolicie możecie użyć zwykłego białego cukru. Polecam Wam również nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki(...)ksylitolem. Następnie dodajemy mąkę i mleko. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło. Następnie odrobinę masła rozgrzewamy na patelni. Wlewamy na patelnię nieduże porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, zamieszać je w naczyniu. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Artykuł Naleśniki orkiszowe pochodzi z serwisu Przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chwilo trwaj, czyli sezon na jagody w pełni! :) 178

mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 3 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję(...)doprowadzam do wrzenia. Do gotującego mleka wlewam rozpuszczony budyń i gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód. Galaretka: - 2 galaretki truskawkowe - jagody leśne -garść truskawek Dwie galaretki rozpuszczam w 700 ml gorącej wody, ostawiam do przestygnięcia. Na przestudzony budyń układam jagody oraz zalewam galaretką. Wstawiam na noc do lodówki

Receptura smaku
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 212

mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypywania 1/2 szklanki maślanki 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki, ale nie zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania(...)rozkleiły. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5-6 minut od zagotowania. Mają propozycją do podania pierogów jest polanie jogurtem naturalnym, a w moim przypadku były to gotowane truskawki (konsystencja a'la konfitura). Smacznego

Truskawkowa Fiesta