Polecam przepis na ten torcik, w którym słodki smak kremu przeplata się z kwaskowatymi winogronami. Niestety mało mamy teraz owoców, z których da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt ? 2 jajka ? 2 czubate łyżki mąki ? 2 łyżki cukru Masa śmietanowa ? 4 jajka(...)galaretki cytrynowe ? kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt ? Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. ? Dodać żółtka, lekko ubić. ? Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. ? Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. ? Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt na dnie tortownicy. Krem ? Wino zagotować
To co kochamsernik ze śliwkami, ricottą i kruszonką na kakaowym spodzie. Bez użycia miksera, tylko kilka podstawowych składników. Sprawdzony przepis na sernik, który zawsze się uda. Zamiast śliwek możesz użyć malin, truskawek, a nawet odsączonych i pokrojonych w kawałki brzoskwiń z puszki. Sernik ze śliwkami i kruszonką SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: czubata szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka kakao 2 łyżki cukru(...)szklanki drobnego cukru 500 g śliwek – około 7 dużych sztuk Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz kakao) wymieszaj szybko ręką w misce. Ciasto na początku przypomina kruszonkę, wyrób je w kulę i oderwij 1/3 ciasta. Odłóż je na bok. Do reszty ciasta wmieszaj łyżeczkę kakao. Porada: Możesz nie rozdzielać ciasta na jasną
Zasmakuj Kuchnitypu greckiego truskawkowego użyłam Piątnica (Piątuś) gdyż mają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu na wierzch: truskawki jagoda kamczacka 1 galaretka truskawkowa przeźroczysta biszkopty na spód Przygotowanie: Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy w 300 ml wody, następnie studzimy i mieszamy z jogurtami i serkami. Żelatynę podczas(...)formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto: Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę
Życie zaczyna się w kuchniprzepis na ten torcik, w którym słodki smak kremu przeplata się z kwaskowatymi winogronami. Niestety mało mamy teraz owoców, z których da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki(...)zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. • Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt
To co kochamżółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate łyżki * cukier waniliowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko 3/2% – 250 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 2 łyżki DODATKOWO: * marmolada truskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże(...)puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę
Ostra na Słodkoformie, nie są konieczne kokilki- jednak my uwielbiamy takie małe porcje w kokilkach. Składniki: świeże owoce, u mnie są to jabłka i nektarynki ale równie dobrze mogą być truskawki, maliny... budyń waniliowy zrobiony z połowy opakowania (i składniki na budyń czyli mleko i cukier) cynamon 50 gram mąki 30 gram cukru 40 gram masła(...)limonki. Smażymy owoce 5-10 minut do miękkości. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukier, mąkę i masło oraz szczyptę cynamonu mieszamy dokładnie aż powstanie nam kruszonka (czyli ciasto niezbyt związane, duże okruchy masy). Na dno kokilek wkładamy owoce. Na to gotowy budyń (po 2-3 łyżki). Na sam koniec posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango PapajaW końcu przyszedł ten czas, aby spędzić go w gronie rodziny. W pełni miłości i ciepła. Chociaż tegoroczne święta są bez śniegu, ale również odczuwa się
Truskawkowa FiestaChciało by się zaśpiewać 30 lat minęło jak jeden dzień :) A na tę okazję tort zrobiony przez mojego szwagra. To dzięki niemu jest dzisiejszy wpis, a
W kuchni u MonikiPrzepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki na
Słodka Kraina WypiekówZdrowy organizm to szczęśliwy organizm, dlatego zaczynajmy dzień zdrowo. Takie koktajle są bardzo zdrowe, sycące i szybkie w wykonaniu. A plusem jest to, że bycie FIT
Niezły MłynekBułeczki z truskawkami, to kolejne pyszne drożdżówki z owocami na moim blogu :) Są obłędnie puszyste, mięciutkie i po prostu uzależniające! Obficie posypane waniliową kruszonką nie mają sobie równych :) Koniecznie zróbcie je póki trwa jeszcze sezon na truskawki! Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 100 g cukru(...)mleka, letniego 1 jajko 1 żółtko 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 400 g truskawek, pokrojonych w kostkę 2-3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek Wykonanie: Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone
Opowieści z piekarnikamożesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy – użyjesz ich do deserów, a kiedy najdzie Cię ochota, po prostu zjesz łyżeczką prosto ze słoika! Owoce suszone. Jabłka, gruszki, cytrusy, a nawet truskawki i porzeczki świetnie nadają się do suszenia! Owoce w tej formie wykorzystasz zimą jako dodatek do owsianki i musli. Sprawdzą się także jako dekoracja domowych wypieków. Jeśli przed suszeniem pokroisz(...)kilka tygodni. Po tym czasie trzeba przecedzić płyn, dodać cukier i znów pozostawić w ciemnym miejscu na pewien czas. Domowe nalewki sprawdzą się pite samodzielnie albo jako dodatek do ciast i deserów. Ich przygotowanie będzie łatwiejsze, jeśli zaopatrzysz się w takie akcesoria do kuchni jak drylownice, karafki czy szklane butelki o różnej pojemności. Sposoby na wykorzystanie warzyw Co można przygotować
Kuchnia MagdaLenysiedmiu lat obchodzę to święto, i za każdym razem jest to dla mnie bardzo wyjątkowy dzień. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam mamie sernik w kształcie serca, taki z truskawkami. Myślę, że pudełko trufli, czy dżem z domowej manufaktury lub ładnie zapakowane ciasteczka będą doskonałą alternatywą dla wszystkich innych prezentów, które można kupić. Jeśli jednak nie śpieszno(...)rabatu na zakup w e-sklepie. Warto skorzystać, bo przecież dzień mamy mamy tylko raz w roku. A promocja trwa do 30 czerwca. moją mamą kojarzę ciasto babkę pieczoną w starym, choć sprawnym prodiżu rodem z czasów PRL-u. Babka najprostsza z dodatkiem cukru wanilinowego lub kakao czasem z otartą skórką i sokiem z cytryny
vaniliowoczekoladowaMuszle nadziewane sałatką to oryginalna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Tak przygotowana przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie
BabskiePorady.pl - Przepisy