Owsianka w wersji pieczonej jest świetnym pomysłem na śniadanie, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie go rano. Taką owsiankę pieczemy dzień wcześniej i rano mamy gotowe
HealthyCreationsDziś zabieram Was na wycieczkę w kierunku Uzbekistanu. Jednym z najpopularniejszych dań oprócz Lepioszki, Lagamanu czy też Somsy – są tam Manty. Manty to pierożki gotowane
Ostra na SłodkoOstatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem były
Kulinarne życieNie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest
Smakołyki AsiSkładniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka 150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ClauditteMissCookingTarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Czas: 35 minut (większość na pieczenie) Poziom trudności: bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Śniadanie z sezonowymi owocami Jeśli brakuje Wam pomysłu na śniadanie, a macie pod ręką jajka, mąkę i mleko(...)sporo pracy. W naszym przepisie praca ograniczona jest do minimum. Wystarczy zmiksować składniki, dodać owoce i pół godziny później danie jest gotowe. Do tarty można dodać dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki. Obniżona zawartość cukru W oryginalnym przepisie ilość cukru to 1/4 szklanki. My dajemy mniej. W zależności od tego jak słodkie są owoce dodajemy 2-3 łyżki miodu. Przed
Niedzielny kucharzdodaje uroku, a jeśli chodzi o smak to krem się obronił. Słodko, słony, waniliowy to dla mnie idealne połączenie. Prosty do wykonania. Ozdobiłam go czekoladowym dripem i truskawkami. Pobawiłam się też czekoladą, z której robiłam dekoracje. Wdzięczny do dekoracji. Polecam gorąco! Przepis. Będziecie potrzebować trzech tortownic, lub tej samej wielkości okrągłych foremek- średnica(...)wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i rozłożyć do przygotowanych form. Pieczcie w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzone biszkopty zetnijcie z wierzchu (jeśli urosły
Piekarz-Kucharz-Garkotłukinna wymaga wprawy i dobrej organizacji, a nienawidzi pośpiechu. Stół jest obrazem, a estetyka wpływa przecież na smak potraw. Najważniejsze składniki jednak to szczypta magii i odrobina szaleństwa typu truskawki w grudniu. Teksty Majewskiego to wspomnienia z wakacji, wspomnienia o sławnych przyjaciołach – artystach i smakoszach. Przecież nic nie zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik(...)zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym. Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę z gotowymi zestawami, gdzie poszczególne dania będą na pewno
Ugotowane pozamiataneDzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie(...)młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 6 dużych łyżek syropu klonowego (lub innego słodzika) 2 limonki (sok) Dżem wiśniowy: 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone) 2 łyżki syropu klonowego 2/3 szklanki- ok 130 gram nasion Chia Dodatkowo (opcjonalnie): 1 garść orzechów nerkowca Przygotowanie: Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne cząstki. Dodaj
Smiling Shrimpwieczorową porą. Jest to o tyle wygodne, że po definitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na słodko z banalnych(...)Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni
Kulinarna Pokusastołu chłopcy palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem. A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich(...)minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić
KUCHARNIAOwocowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach to idealna propozycja na słodki deser – niezależnie od okazji. Składniki oraz sposób przygotowania Spód: 300g herbatników czekolada mleczna 100g masło 125g 300g pokruszonych herbatników mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mleczną (100g) i rozpuszczonym masłem (125g). Następnie wykładamy mieszanką dną tortownicy lekko ugniatając – wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Masa: 600 ml śmietanki(...)Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy masę czekoladową i wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy wg uznania maliny, borówki ja wykorzystałam truskawki. Autor przepisu: Małgorzata Anna Artykuł Owocowe szaleństwo pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16 cm 2 łyżki masła
Moje domowe kucharzeniemnie zdarza się nadzwyczaj często Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki, jagody itp. Jeżeli lubisz tego typu omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami . Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta na patelni, możesz zrobić go od początku do końca właśnie na niej. Ja wolę jednak dopiekać w piekarniku, wtedy(...)miodem, a następnie wymieszaj ciepłe mleko. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko. Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach. Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia. Polej miodem i ewentualnie
karmelowyugotowaniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam. Na deskę wyłożyłam zimne ziemniaki. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko olej. Wyrobiłam ciasto na zwartą kulę. Śliwki umyłam, osuszyłam i usunęłam z nich pestki. Ciasto na knedle kroiłam na kawałki, z których z kolei toczyłam wałeczki i kroiłam na placuszki. Na środek każdego układałam śliwki i zlepiałam tworząc kulki. Wodę zagotowałam(...)przyrumienioną bułeczką. A Wy lubicie knedle? Jak podajecie? Zróbcie knedle, póki jest sezon na śliwki i rozkoszujcie się tymi smacznymi owocami.... Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również: Knedle z truskawkami Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiroztopionej margaryny Palma u mnie lub masła 170-190 ml ciepłego mleka (w zależności od tego jak sucha jest mąka) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego, ja musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym(...)lśniąca kulę około 10 minut. Przełożyłam na stolnicę i dalej wyrabiałam rękami. Oprószyłam miske mąką i przęłożyłam kulkę, przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części. Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę
Z Kuchni Do Kuchni