równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny
Trzeci talerzdeskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno
In my kitchengalaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa
Przepisy i porady kulinarnetych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot
Maminek kulinarnysmak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni. Składniki: 4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych (małe opakowania po ok 140 g każde) 3 galaretki o tym samym smaku (u mnie smak arbuzowy) 3-4 galaretki o różnych smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa) Wykonanie: Na samym początku
Malinowe Pocałunkiktóre przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany) , natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy , nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też najlepiej przygotować dzień przed). Tort jest tak delikatny, że rozpływa się(...)łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta
Rozpustne gotowaniebyć w temperaturze pokojowej) i przeczytaj dokładnie opis wykonania oraz wskazówki na końcu przepisu. Dzięki temu zaplanujesz optymalnie czas pracy w kuchni i usmażysz pyszne placuszki. Krok 1. Przygotowuję ciasto na racuchy Do głębokiego talerza lub miseczki rozkruszam w dłoniach twaróg. Do miski wbijam jajka o temperaturze pokojowej, oprószam szczyptą soli i wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera(...)minut, aż uzyskam jasną pianę. Następnie wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Do ciasta wrzucam rozkruszony twaróg i całość mieszam za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz też całość zmiksować mikserem. Ciasto na racuchy z twarogiem jest już gotowe. Prawda, że prosto i szybko? Ja dodatkowo dodałem owoce borówki . Warto dodać ulubione owoce
Ania gotujeszklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 70 g czekolady gorzkiej 40 % Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka(...)połączenia składników. Mąkę, proszek, kakao przesiewam i dodaję w dwóch partiach do jajek. Delikatnie mieszam od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 30X15 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem jasny: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody zimnej
wesoła kuchniaPyszny deser, dużo śmietankowego kremu, kakaowe herbatniki i owoce- możecie dać dowolne, jakie macie lub kupicie, u mnie dzisiaj banan i maliny. Fajnie sprawdzą się również
Swojskie jedzonkoSernik mascarpone z musem morelowym to pyszne orzeźwiające ciastko. Jest lekkie i znika dość szybko z talerzy. Ten sernik zrobiłam z musem z moreli, ale można
Pieprzyć z FantazjąCzęsto zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych
PysiaGotuje.plBardzo proste owocowe deserki w szklankach. Przygotowuje się je bardzo szybko a smakują wyśmienicie. Zaskoczeniem dla mnie były owoce w żelu o smaku smoczego owocu. 6
VioletoweKucharzenieCiekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam! Rolada
Tagebuch po polskuKolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu
Truskawkowa FiestaSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1
Czerwona Porzeczka