Od dawna miałam chęć na pierogi. Wykombinowałam, aby nie były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo
Truskawkowa Fiestabraku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka(...)suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy. Przelać masę do foremki .Piec ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą . Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę i połączyć z masą
Moje domowe kucharzenieinnych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy
Pyszności Słodkościzrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut(...)połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy
Salonik smakówciasto. Chcesz dowiedzieć się, co zrobić, aby ciasto na naleśniki wyszło idealnie? Ten przewodnik krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces przygotowywania idealnego ciasta, od wyboru składników, aż po techniki mieszania. Dzięki niemu opanujesz nie tylko sztukę przygotowywania, ale także smażenia ciasta naleśnikowego. Poznasz też różne przepisy na ciasto naleśnikowe oraz sposoby jego wykorzystania. Przygotowywanie i smażenie ciasta(...)oraz przestrzeganie kilku podstawowych zasad, zarówno w czasie przygotowywania ciasta naleśnikowego , jak i smażenia. Ważna jest bowiem nie tylko jakość składników czy sposób mieszania ciasta, ale także odpowiednie rozgrzewanie patelni czy przerzucanie naleśników. Jak sprawić, by naleśniki były idealne? Zacznijmy od ciasta. Ciasto naleśnikowe i jego podstawowe składniki Podstawowe składniki ciasta naleśnikowego to mąka, jaja, mleko oraz sól. W zależności
e-PrzepisyKulinarneCześć Kochani! Wczoraj obchodziłam 31 urodziny z tej okazji zrobiłam pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. To kto go upiecze? Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm 5 jajek (białka odzielone(...)cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut w 160 – 170 C. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego
Moja pasja smakuCiasto z niewielkiej ilości składników. Do szybkiego przygotowanie. Idealne dla niespodziewanych gości i gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego" :) Polecam jest bardzo smaczne! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)szklanki 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 300 g truskawek Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka i mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera. Kolejno dodajemy olej. Wlewamy partiami cały czas mieszając. Na koniec dodaje partiami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam
Kulinarne przygodyTrudno powiedzieć, że to nowy przepis, bo piekłam już identyczny sernik, z tym że na wierzchu zamiast malin były świeże truskawki :-) Ale bardzo lubię wracać do tego przepisu w różnych wersjach, więc tym razem powstał sernik z malinami. Zapewniam, że warty przygotowania. Najlepsze jest w nim to, że nie wymaga żadnego spodu i wychodzi z każdej gotowej masy twarogowej(...)masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika
Passions hobbies lifekwitną z opóźnieniem, truskawki ciągle zielone, ale nie ma tego złego. Sezonu truskawkowego w sumie nawet jeszcze w kuchni nie zaczęłam, ale spokojnie mogę razem z majem pożegnać sezon rabarbarowy. Szparagów też w sumie pojadłam, nawet dzisiaj, ale na nie przyjdzie tu na blogu jeszcze pora. Teraz zapraszam na drożdżówki, które miały być w sumie ciastem z rabarbarem
bistro mamakażdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji cukiernika. Tym razem przygotowałam białe z truskawkami i czekoladowymi ornamentami. Te maleństwa to babeczki wypełnione(...)kremem cukierniczym i udekorowane - a jakże! - bitą śmietaną. Robiło się ciepło, sezon na wytęsknione truskawki właśnie się zaczął, nie mogłam się im więc oprzeć. Oczywiście, szkolenie na cukiernika nie może obejść się bez podstaw, czyli na przykład dekoracji lukrem. Praca w grupach zaowocowała takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde. Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Jagodzianki z migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Składniki (na 15 sztuk): 200g mąki + do podsypania 110ml napoju roślinnego lub wody 1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
Obiad gotowynadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej. Składniki: 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby) Nadzienie: konfitury wg uznania Ponieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed
Świat Ciastaowocami to pychota. Dzisiejsze ciasto to właśnie pychota, wilgotne i dodatkowo z owocami. Składniki: Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie podane w cytrynce http://ewysmaki.blogspot.com/2014/10/cytrynka-puszyste-ciasto.html#comment-form ) 5-6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Dodatkowo 1 galaretka kiwi 1 galaretka truskawkowa 4 jogurty naturalne Truskawki z kompotu Brzoskwinie z syropu Wykonanie(...)robić to mikserem ) dodajemy 2 jogurty, dalej mieszamy. Pozostawiamy do tężenia. Placek nasączamy płynem z kompotu i układamy pokrojone brzoskwinie. Gdy galaretka będzie już lekko tężała wylewamy ją na ciasto. Gdy całkowicie stężeje nakładamy kolejny placek, nasączamy i postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio. Owoce, galaretka z jogurtami. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewykulki w sezamie, macerowane truskawki i mieszanka sałat. Pyszna letnia sałatka w greckim stylu. Do przygotowania serowych kulek możemy wykorzystać ser sałatkowy typu feta, najlepszy jednak byłby prawdziwy ser feta. Grecki ser feta (nazwa chroniona geograficznie) to oryginalny ser sałatkowy charakteryzujący się pikantnym i słonym smakiem, dużą kremowością i kruchością. Polecany do sałatek, zapiekania w cieście filo, zapiekanek, jajecznicy
Tajemnice SmakuSezon na truskawki trwa w najlepsze, nie mogłam się im oprzeć i zrobiłam na deser gofry. Pyszne, mleczne i chrupiące, takie jak z budki nad morzem. Wróciły wspomnienia najlepszych wakacyjnych chwil, gdzie na ten przysmak czekało się cały rok. Teraz z powodzeniem można zrobić takie same w domu, wystarczy dobry przepis i dobrej mocy gofrownica. Jak jednak wybrać najlepszą(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: Bita śmietana Truskawki Kiwi Sos czekoladowy Świeża mięta Sposób przygotowania: Żółtka wybić do miski, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą pianę, wlać mleko oraz płynne masło, dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia, zmiksować na gęste gładkie ciasto. Osobno ubić na sztywno białka, dodać do ciasta
Wanilia i Kardamon