ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:599/896)

Sernik jogurtowy pieczony. 238

tortownicę o średnicy 28 cm. CIASTO: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru 1 łyżka startej skórki cytrynowej lub drobniutko pokrojonej  kandyzowanej skórki cytrynowej , lub kilka kropel aromatu cytrynowego 150 g margaryny 4 żółtka NADZIENIE: 4 białka szczypta soli 4 szklanki jogurtu o ulubionym smaku ( np. brzoskwinia, truskawka, malina) 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)skórkę z cytryny mieszamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy, aż żółtka wstępnie połączą się z resztą ciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Drugą

Rozpustne gotowanie
Zdrowa tarta z budyniem i musem wiśniowym, bez cukru i białej mąki 165

wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu. Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić na maliny czy truskawki. PRZEPIS ZDROWA TARTA NA KOKOSOWYM SPODZIE Z BUDYNIEM I MUSEM(...)dokładnie połączyć z jajkiem Dodawać po trochu mąki kokosowej aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby dało się uformować w dłoniach zwartą kulę, nie powinno kleić się do rąk Ciastem wylepić dno i boki formy Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni BUDYŃ Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka i bez dodatku cukru Pozostawić

HealthyCreations
Ekspresowe ciasto z owocami 216

puszyste. Możecie użyć do niego dowolnych, sezonowych owoców. Ekspresowe ciasto z owocami Składniki: 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego 100 g masła 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki kakao około ½ kg truskawek lub innych świeżych owoców Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia(...)mieszamy delikatnie szpatułką. Połowę masy przekładamy do drugiej miski. Do jednej części dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy jasne ciasto, następnie wylewamy część kakaową i za pomocą widelca delikatnie mieszamy kolory tak aby powstały asymetryczne wzory. Wierzch wyrównujemy uderzając forma o blat. Na górę układamy owoce, wciskając je lekko do środka

Mania Gotowania
Ciasto Łukasza. 4486

zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle  (6-8 płatów, można użyć kupowane)   500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie:  Do twarogu dodajemy mleko, cukier, jogurt, roztopione(...)formie do pieczenia układamy pierwszy wafel i smarujemy masą serową przykrywamy następnym waflem, postępujemy także z wszystkimi pozostałymi waflami. Studzimy w lodówce przez ok. 6 godzin.   Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową ( ja nie miałem składników do przygotowania polewy, dlatego po prostu posypałem ciasto kakao i cukrem pudrem) Smacznego

Kuchnia Łukasza
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 239

bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy

Poezja smaku
Najprostszy tort z truskawkami 230

mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę.  Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)zapobiegnie to opadnięciu ciasta).  Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. ( mascarpone oraz śmietanka musi być dobrze schłodzona) Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Tryskawki do kremu kroimy w kostkę nie łączymy z kremem. Truskawki na poncz blendujemy a następnie dodajemy

Kulinarne przygody
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 165

galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy(...)blaty, prostokątny na 4 równe paski. Oba naponczować. KREM: Śmietankę ubić z cukrem, mascarpone i fixami. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej galaretkę truskawkową.  SKŁADANIE: Na pocięte paski wyłożyć krem truskawkowy, ale nie cały - odłożyć 4 łyżki. Dwoma łyżkami posmarować jeden z okrągłych blatów. Paski zwinąć w dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek

Cakes By Kejt
sernik Śpiącej Królewny (gotowany, na biszkopcie) 319

galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina różowego barwnika na masę serową: 1 kg sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka 200 g masła(...)ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku. Dodać odrobinę barwnika, żeby kolor nie był zbyt mocny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Masło rozpuścić, dodać cukier. Gotując powoli na małym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z mascarpone i owocami – przepis idealny do elektrycznego lunchboxa! 115

zmielonym twarogiem wymieszanym z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do środka naleśników dodajemy również frużelinę owocową. Możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i mrożonych. Najlepiej sprawdzą się maliny, truskawki, borówki lub jagody. Możesz również pomieszać różne owoce, dzięki czemu uzyskasz jeszcze ciekawszy smak. Dokładny przepis na naleśniki z mascarpone znajdziesz poniżej. Naleśniki z mascarpone i owocami – PRZEPIS Naleśniki(...)owocową frużelinę: 300 g owoców (mogą być mrożone) – użyłam 150 g malin 100 g truskawek i 50 g jagód 30 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Do podania: płatki migdałowe mini bezy przygotowanie Na początku przygotuj ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki, czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, mleko, olej, szczyptę soli i cukier puder

Via Gusto
Ciasto czekoladowe – bezglutenowe, keto 195

Bezglutenowe, szybkie, wilgotne z kawałkami czekolady. Jeden kawałek ma tylko 130 kcal. Ciasto jest wilgotne dzięki zawartości skyru lub jogurtu greckiego. Mąkę migdałową można bez problemu zamienić na mąkę kokosową jeśli wolimy lub akurat taką mamy w domu. Składniki: 4 jajka 150g skyru lub jogurtu greckiego 30g kakao 60g gorzkiej czekolady 70g erytrolu 1 fiyeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka(...)pokroć na drobne kawałeczki. Połowę czekolady dodać do masy a resztę zachować na wierzch.  Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm a następnie posypać pozostałą czekoladą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  Najlepiej smakuje podane ze śmietanką i truskawkami

Mohiella
Przecier z surowych malin 150

surowo można stosować do owoców jagodowych takich jak: maliny, jeżyny, czarnych jagód, bzu czarnego, truskawek i poziomek. Przeciery są  wykorzystywane nie tylko do smarowania pieczywa, ale też do przygotowywania różnych potraw, np. zup owocowych, napoi, naleśników, kisieli, galaretek, musów, jako dodatek do ciast, np. szarlotek, jak również do sporządzania marmolad. (function

Kulinarne przemyslenia
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku 186

owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy

Okiem Blondynki by McBlondi
SEROWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI. BARDZO PUSZYSTE I DELIKATNE. 183

cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy.  Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze

Walijskie Pichcenie
BROWNIE Z FASOLI 162

Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy truskawkową konfiturą. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Słodki Zakątek
różowy tort czekoladowy z kremem śmietanowym i truskawkami 153

masą truskawkową. Tylko z zewnątrz jest dość nietypowy 🙂 Składniki (pełna lista zakupów na dole strony): Ciasto (na 1 blat, czyli trzeba policzyć x3): 200g ciemnego cukru muscovado 3 łyżki kakao 150g masła szczypta soli 150g [...] Artykuł różowy tort czekoladowy z kremem śmietanowym i truskawkami pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com