Dziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek(...)przekroczyłam próg mieszkania i zerknęłam na stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedziele wiatr szalal w koronach drzew. Przez okno patrzylismy jak gna sie na wszystkie strony. Nawet w domu bylo czuc to nieprzyjemne zimno.Dla poprawy humoru upieklam ciasto. Mialo byc pyszne, takie ze sliwkami. Ale nawet ono postanowilo sie nie udac. Mimo to zjedlismy je calusienkie, a ze bylo bardzo smaczne zrobilam drugie podejscie. Tym razem ciasto wyszlo jak powinno. Mieciutkie
Przysmaki Karolkiulubiony typ letniego ciasta u nas w domu. Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami. Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia. Idealne na weekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl(...)jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 - 50 minut, aż będzie lekko brązowego i przejdzie próbę
Sto kolorów kuchniprzesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół). W osobnym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę. Następnie dodajemy mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier. Całość mieszamy do momentu powstania grudek.Na wierzch ciasta
Emcia Pichcimąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto(...)jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe. ciasto drożdżowe ze śliwkamizrywamy śliwki z drzewa :)miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastaniakruszonkawykładamy na ciasto śliwkiwstawiamy ciasto do piekarnikaupieczone ciasto
Bon Appetit Małgorzatypokazywała właśnie wariację na temat swojego rabarbarowego ciasta . Za godzinę zajadaliśmy się już ciepłym ciastem. Składniki: 4 jajka 1 czubata szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła - roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 500 - 600 g śliwek Wykonanie: Formę o wymiarach ok. 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy(...)puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy do tego mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzone masło i wanilię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy umyte i przepołowione śliwki (skórką do dołu). Pieczemy przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Możemy posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniporanki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się w świat własnych refleksji, melancholijny tak. CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. /inspiracja: Co do gara;/ 4 jajka 1, 25 szklanki cukru 2 szklanki mąki 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 600g świeżych śliwek (lub innych owoców(...)ubijam z cukrem tak, aby powstała jasna masa. Dodaję do niej partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam dokładnie. Dodaję olej, łączę. Blaszkę 25x29cm smaruję olejem. Wylewam ciasto. Śliwki kroję na pół (jeśli to są te duże, to na małe cząstki), układam na wierzchu, delikatnie wciskając w ciasto. Posypuję cynamonem, wstawiam do pieca. Piekę 30 minut
W kuchni Karmel-itkiŚliwki, śliwki, śliwki...Wszędzie śliwki, więc u mnie tez. :-) W kuchni leżało kilka bardzo dojrzałych i soczystych, które trzeba było szybko zużyć, więc zadziałałam, i wyszło smaczne, lekko jogurtowe ciasto. :-) Z dedykacją dla moich rodziców, którzy za każdym razem kiedy przyjeżdżam do domu powtarzają "Tylko przyjedzie i już robi bałagan w kuchni." :-) Ja upiekłam ciasto w dwóch keksówkach (20x12(...)miksujemy do połączenia składników. 4. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia- miksujemy. 5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6. Przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek (mniej więcej 1/3 wysokości), lub wysmarowanej masłem blaszki. 7. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki. 8. Pieczemy ok 40-45 minut. 9. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli podczas pieczenia śliwki wypuszczą trochę soku- niczym
kuchnia do kwadratuMam dla Was coś specjalnego! Ciasto, które jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez białej mąki) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki
Głodni Wrażeń - fit przepisymiałam mały remont mojego warsztatu cukierniczego :) ( czytaj kuchni )... , który wciąz trwa i końca nie widac , ale już nie mogłam się powstrzymac i takie ciasto poczyniłam dziś ... Śliwkowe ... idealne na koniec sierpnia ... kiedy to najrozmaitsze śliwki , śliwy i śliweczki się do nas uśmiechają :) A dziś ponoć dzień Blooga ... więc tym bardziej wpis wskazany :) Przepis będzie w najbliższym czasie
Malinowa Kawiarenkaprostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii może zrezygnować z kruszonki. Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi Składniki: · 4 jajka · 3/4 szklanki brązowego cukru(...)pieczenia , sodą, cynamonem i zarodkami. Dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam formy do tarty. Na cieście poukładać ściśle śliwki. Na wierzch wyłożyć migdały z miodem. Przygotować kruszonkę. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać mąki. Kruszonką posypać
Mania Gotowaniaszuka przepisów na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta. Dlatego mam dziś dla Was coś szybkiego, łatwego i do tego niezwykle smacznego! Ucierane ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz skórki z cytryny i wilgotnych, słodkich śliwek. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g kostki pieczeniowej Kasia(...)cytryny. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki. Piec około 50 minut w temp. 180st. Więcej przepisów na szybkie i smaczne ciasta znajdziecie na stronie Przepisy od MojeCiasto.plJa na pewno wypróbuję przepis na Murzynka ze śliwkami
Z miłości do słodkościSzklanka i 1/4 mąki pół kostki masła żółtko łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu
Matka ŻywicielkaWęgierki to nieodłączny znak jesiennej aury. Ja najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto jogurtowe to ekspresowe ciasto, które możecie przygotować bez użycia miksera. Długo utrzymuje świeżość, jest bardzo łatwe, smaczne i szybkie do zrobienia. Możecie użyć do niego dowolnych owoców sezonowych, ja zrobiłam je ze śliwkami. Zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera Składniki Składniki suche: 4 szklanki mąki (szklanka 200 ml) ¾ szklanki cukru(...)pieczemy około godzinę. Do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Uwagi Inne przepisy na ciasta ze śliwkami: Puszyste ciasto ze śliwkami. Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami II Kruche ciasto ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Artykuł Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam