ciasto z serkiem mascarpone - 5160 przepisów (strona:44/344)

Torcik czekoladowo-jagodowy 150

pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia(...)około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis bierze udział

Wanilia i Kardamon
Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... 164

serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26cm).Ciasto przyciskamy do formy(...)ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Serek mieszamy z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy

Pelusiowa Kuchnia
Tort z ciasteczkami amaretti i rumem (Torta di amaretti e rhum) 170

SKŁADNIKI  Ciasto 200 g ciasteczek amaretti 150 g m ąki   50 g cukru 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rumu Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka philadelphia 50 g masła  30 g cukru pudru 1 łyżka rumu **** INGREDIENTI Impasto 200 g di amaretti 150 g di farina 50 g di zucchero(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem,  cukrem pudrem i 1 łyżką rumu na gładką masę. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i ciasteczkami amaretti. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Sernik alpejski 160

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa kajmakowo- bezowa: 280g masła extra 510g masy kajmakowej (1 puszka) 100ml advokata 200g białych bez Masa serowa: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 125ml mleka kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 130ml zimnej, gorzkiej kawy espresso 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki 90g startej, gorzkiej czekolady kilka(...)minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać startą czekoladą i udekorować bezami. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone

Szalona Kuchnia Eweliny
,,Tarta z Malteserów’’ 136

innego jak przepyszne kulki czekoladowe, z chrupiącym wnętrzem o smaku toffe oblane mleczną czekoladą. Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone 1 łyżka gorzkiego kakao opakowanie Malteserów Wykonanie: Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką(...)minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce

Podróż w kulinaria
Tiramisu 178

składniki* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)* 8 łyżek likieru amaretto lub rumu* 4 łyżki cukru* 3/4 szklanki zaparzonej

Mix smaku
Rolada z truskawkami i mascarpone 169

prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Rolada z truskawkami i mascarpone Drukuj przepis Czas gotowania: 15 Składniki Biszkopt: -5 jajek -pół szklanki cukru -pół(...)ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy

Marta Gotuje
Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą 262

dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy o średnicy 18cm, do przekrojenia na trzy blaty. Ciasto szykujemy wcześniej po to, żeby dobrze się kroiło(...)wodę i będziecie mogli ją co najwyżej rozsmarować na chlebie. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder, cappuccino w proszku i serek mascarpone. Całość jeszcze chwilę miksujemy – tylko do połączenia! SKŁADANIE Na kartonowym podkładzie lub na paterze rozkładamy dolne piętro ciasta. Nasączamy biszkopt delikatnie (albo i wcale, według gustu) – mieszanką mocnej esencji herbacianej, cukru i rumu lub koniaku.   Część kremu

Karo in the Kitchen
Tort marchewkowy 156

gdzie ta marchewka? Mokry, chrupiący i aromatyczny z idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki • 300 g mąki migdałowej(...)temp. 150 st.C przez 70 minut. Krem mascarpone • Utrzeć na gładką masę miękkie masło i cukier puder. • Dodać serek mascarpone i wymieszać na wolnych obrotach dość szybko, aby masa się nie zważyła. • Wystudzone ciasto delikatnie przekroić na dwa krążki. Ciasto jest dość wilgotne. • Położyć jeden krążek na tortownicy, posmarować kremem i przykryć drugim

To co kocham
Ciasto Banoffee na biszkopcie 958

Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki gotowej masy kajmakowej (ja dałam kopiate) Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku(...)papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Przygotowujemy poncz do nasączenia. 3. Do kubka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy, ponczujemy ciasto.  Masa kajmakowa: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Ubijamy

kruche babeczki
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12009

odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady,  1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,  50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze(...)przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło: Znerwicowana żona

Z miłości do słodkości
domowy kopiec kreta 403

wystudzonego ciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto kruszymy. składniki na masę: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2/3 łyżki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 70 g czekolady deserowej 3 banany sok z cytryny(...)wykonanie: Czekoladę siekamy. Serek mascarpone miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem a następnie łączymy ją z mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy i dodajemy do reszty kremu. Całość miksujemy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż i skrapiamy je sokiem z cytryny. wykonanie ciasta: Na wydrążonym spodzie

Domowy Smak Jedzenia
Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym 227

truskawkami Przepis na zielone ciasto z kremem truskawkowym Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 120 g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 100 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 60 ml oleju 50 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej typu 450 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki cukru(...)oprószamy mąką. Wylewamy ciasto na formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni na około 20-25 minut (termoobieg). 4 Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście. 5 Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy

Kuchnia Bazylii
Biały tort kokosowy Raffaello 407

Bardzo elegancki i wykwintny biały tort kokosowy.  Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie(...)ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki

Chocolate Muffin Blog
Krem pomarańczowy w pucharkach 131

Przepis na sos z serka mascarpone znajdziecie tutaj Ostatnio u mnie mało deserów, ale więcej ciast. Taką mam fazę na pieczenie, że w kolejce czekają już cztery  ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :) 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 4 łyżki

O kuchni z uczuciem