parmezan , startą gałkę muszkatołową ,natkę lubczyku , wymieszać. Doprawić solą i pieprzem .Blaszkę ,20X30cm,wyłożyć pergaminem ,wylać ciasto i piec w temp.180 stop. przez 10 minut. Wyłożyć na deskę ,zdjąć pergamin i po przestudzeniu pokroić w paseczki ,a może wykroić serduszka. Masz miłosne dylematy, hoduj lubczyk. Zupa idealnie nadaje się w na romantyczny wieczór we dwoje
Kulinarny karnet Christopherajest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok. 1 godzinę. Kiedy będzie już wystudzona, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. WAŁKOWANIE: Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Będzie twarde jak kamień, ponieważ, zarówno miód, jak i masło stwardnieją. Na tym etapie jest to jego prawidłowa konsystencja. Odkrajamy kawałek, resztę chowamy do lodówki(...)zastygła. WSKAZÓWKI: Do tego przepisu, z wykorzystaniem nadzienia najlepiej nadają się foremki o opływowych kształtach, np. serduszka. Gwiazdki lub choinki niestety mogą twardnieć przy końcach. Trzeba wówczas bardzo kontrolować proces pieczenia i nie przekraczać czasu. Pierniczki są również bardzo smaczne bez nadzienia. Ciasto doskonale się do tego nadaje, jednak należy pamiętać, aby wówczas skrócić czas pieczenia
Kuchnia od dwojgazmiksować z mlekiem i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami i sklejać z pozostałymi naleśnikami po dwa. Foremką w kształcie serca wycinać z przełożonych naleśników serduszka i układać na talerzu. Mniejszą foremką wycinać serduszka z brzoskwiń i układać na naleśnikach. Posypać cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNastępnie ciasto cienko rozwałkować, pokroić w paski, a w środku każdego z nich zrobić przecięcie i przepleść ciasto. Smażyć na smalcu na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem po całkowitym wystudzeniu. p.s Na drugim zdjęciu widać faworkowe serduszko (powstało ze ścinek) :) Smacznego
Krakowskie smaki AniPrzepis na około 20 serduszek: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki żytniej razowej 100 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 40 g jogurtu naturalnego 2 żółtka 1/3 szklanki cukru (75 g) 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 3 zmielone/posiekane goździki Mąki wymieszać, dodać masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie rozcierać palcami(...)uzyskania wyglądu bułki tartej. Dodać pozostałe składniki, ugnieść ciasto. Powycinać ciasteczka, piec 10-12 minut w 200 st. C. SMACZNEGO! Myślę, że mąkę żytnią spokojnie można zamienić na pszenną wedle uznania. Ciasteczka nie są typowo FIT, ale są na pewną zdrowszą wersją kruchych ciasteczek :)) Wartość energetyczna* 1 dużego serduszka: 114 kcal 1,7 g białka
Vroblewska-fitlifesię postarali w kwestii jedzenia (szału nie było, że tak powiem), to w ogóle byłaby bajka. Teraz zaczynam być ciekawa piątkowej zabawy...Co do ciasteczek - śliczne są, prawda...? Urocze serduszka, zatopione w białej czekoladzie i obsypane pistacjami. Bardzo, bardzo świąteczne, z wyraźnym smakiem imbiru (jeśli nie przepadacie za jego ostrym aromatem, radzę zmniejszyć ilość - jest tutaj bardzo wyczuwalny), złagodzonym(...)się z nimi nerwów najadłam...Zagniotłam ciasto - wyszło podejrzanie rzadkie. Siedziało kilka godzin w lodówce, później jeszcze jedną w zamrażarce - i nic. Lepiło się niemiłosiernie, wałkowanie to mordęga mimo, że wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawanie okazało się niemożliwe. Koniec.Patrzę na zdjęcie w książce - idealne serduszka, wszystko gra. Więcej mąki...? Bałam się, że przez to będą
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Wałek ze wzorem do dekoracji MyGiftDna Foremka w kształcie serduszka do wycinania ciastek Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy n grubość
Bajeczna KuchniaOd kiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla
Ciastkozercywody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około(...)folii bąąbelkowej. Folię dołożyłyśmy do tortu i włożyłyśmy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ściągnełyśmy folie i udekorowałyśmy tort resztą bitej śmietany, trukawkami i czekoladowymi serduszkami. SMACZNEGO
Lili w kuchnikruche ciasteczka serduszka, będą stanowić słodki upominek dla ukochanej osoby SKŁADNIKI Z podanej porcji wyszło mi 25 ciasteczek: 250 g mąki 1/2 kostki margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1 żółtko aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1czubata łyżka kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrami(...)proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę, wbijamy żółtko - wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki. Serca poprzekładamy
słodki brateksypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych odstępach
Kolorowy PrzepisownikSmaczne serduszka nie tylko na Walentynki ;) :) Składniki na 2 blaszki od piekarnika ciastek 250 gr maki tortowej 1 całe jajko 1 czubata łyżka śmietany 18 % 50 gr cukru pudru 100-125 gr margaryny marmolada 1.W misce umieszczamy wszystkie składniki i tworzymy kruszonkę która następnie zagniatamy w ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie(...)kółek, nakładanie na środek 1/2 łyżeczki marmolady, posmarowanie kółka z marmolada mlekiem lub woda lub białkiem aby lepiej się nam zakleiło, a na nie nakładamy drugie kółko i wycinamy serduszko. 3. Drugi sposób- ten okazał się być szybszym, to wycinanie par serduszek, nałożenie marmolady na jedno z nich, posmarowanie mlekiem lub białkiem, przyłożenie drugiego serduszka i dociskanie
Gotowanie...to proste !Walentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was
Niezły Młynekszklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks(...)cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób przygotowania: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Mąkę pszenną
Wanilia i Kardamonjest złe, jest kolejną okazją, aby sprawić drugiej osobie przyjemność i pokazać, że jest dla ciebie wyjątkowa. Ale już jego komercyjne oblicze bardzo mnie denerwuje. Te wszystkie misie, pluszowe serduszka i inne bibeloty moim zdaniem są zbędne. Przecież można zrobić coś własnoręcznie bez niepotrzebnych wydatków i nie wiem jak wy, ale mnie o wiele bardziej cieszy nawet(...)kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa: 5 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem
Kuchenny Skrawek Nieba