około 4 gofry serduszka): 1 szklanka mąki żytniej (użyłam typ 2000) 1 łyżeczka proszku do p. 1 łyżeczka stewi 0,5 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki mleka 1 jajko troszkę cynamonu owoce, ja zabrałam banana i nektarynkę Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki miksujemy razem delikatnie mieszając dodajemy do ciasta ubite białko wylewamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZaś ten popełniłam z okazji niedawnych urodzin mojego taty. Wizualnie nie powala na kolana. Nie miałam pomysłu ani zbyt wiele czasu na wymyślne dekoracje więc postawiłam na prostotę. Skromne serduszko na środku tortu zwieńczyło moją pracę (notabene właśnie to serce chyba najlepiej wyraża moje uczucia wobec solenizanta:)). Torcik nie jest skomplikowany; rzekłabym wręcz, że jest prosty do wykonania. Jeśli(...)wiele zachodu. Jako rekomendację dodam, że nawet mój M (który będąc na diecie odpycha od siebie wszelkie słodkości rękami i nogami), skusił się na 3 kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru
My simple kitchensię wrobić by ciasto pozostało elastyczne Przygotowanie : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę w której rozpuszczamy sodę i amoniak Dodajemy mąkę i roztopione masło, mąki tyle by uzyskać konsystencję podobną do tych na kluski, ale lżejszą, przechowujemy 30 min. w chłodzie Po tym czasie wałkujemy na około 0,5 cm i wyciskamy np. serduszka, gwiazdki itp. Smarujemy białkiem
Proste Potrawybiszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka
Domowe Tortywyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać czarnuszką.Piec w 190 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jaki macie stosunek do Walentynek? Wycinacie czerwone serduszka, planujecie romantyczną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczoraj był spis przepisów na ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka(...)masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki 8. Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel
kruche babeczkiznam, za utartymi schematami; za codziennością. I za C. Niby dorosła ze mnie kobieta, a tu proszę - zachowuję się jak zakochana nastolatka, codziennie rano wysyłam smsa z serduszkiem i wieczorem gadam przez telefon całymi godzinami. No kto by się spodziewał...? Ja na pewno nie. Takie spojrzenie z dystansu ( dosłownie ) sprawia, że człowiek zaczyna inaczej patrzyć na sprawy; zaczyna(...)dobre określenie. Zobaczyłam, ile mam, i jak okropnie byłoby to stracić. Ale nie popadajmy w melancholię. Jesień jesienią, ale trzymać się przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta. Masa cukrowa: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa nam wystygnie wyrabiamy ją z cukrem pudrem, kilkoma kropelkami aromatu pomarańczowego oraz odrobiną czerwonego spożywczego barwnika. Masa musi być gładka i elastyczna(...)taka nie jest możemy jeszcze troszkę dosypać cukru pudru. Masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gotową delikatnie przekładamy na torcik. Nadmiar odcinamy. U góry foremką odznaczamy serduszko
VioletoweKucharzeniewyglądu urocze naleśniki w kształcie serduszek. W smaku - odżywka białkowa o smaku czekolady i orzechów + ricotta + otręby = kulinarne niebo. Spróbujcie koniecznie! Tak pysznego sposobu na przemycenie białka w diecie jeszcze nie było... Zakochacie się! Składniki: 2 łyżki ricotty 2 jajka 1 łyżka odżywki białkowej o smaku czekolady i orzechów Whey Protein 1 łyżeczka otrębów Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować. Można(...)smażyć je w silikonowych foremkach lub normalnie wylewając ciasto na patelnię. Sos orzechowy: 2 łyżeczki masła orzechowego w proszku PB2 2 łyżeczki wody 1 łyżeczka miodu Składniki wymieszać w kubeczku. Gotowe naleśniki polać jogurtem naturalnym, udekorować truskawkami i polać sosem orzechowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka(...)blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników. Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki, które połączone razem będą miały długość wafla. Następnie włożyć deskę z wkładem serduszkowym do zamrażalnika, aby masa stwardniała. Składanie chatki: Wafle przeciąć
Domowa Cookierenka Agiśmietany 30 % 2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru 20 dkg zmiksowanych truskawek ( mogą być mrożone ) 1 duża łyżka z czubkiem żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku do ozdoby serduszka z masy lukrowej(...)ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, babeczki studzimy. Śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, ozdabiamy według uznania. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
Kulinarne Fantazje Marioliciasto połączyć z cynamonem. (Jeśli ciasto jeść za suche - należy dolać odrobinę mleka.) Całość owinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Dodatkowo ciastka delikatnie posypałam płatkami czekoladowymi.) Piec (w rozgrzanym piekarniku(...)zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku. Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Moje ciasteczka powstały z myślą o mamie. Serduszka upiekłam szczerze od serca, bo kocham... jej serduszko. Chcę dla niej udowodnić, że nie musi rezygnować z wszystkich przyjemności i w jej diecie mogą znaleźć się pyszne ciasteczka
Di gotujedołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, trochę grubiej niż u mnie, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym(...)upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam serduszka i gwiazdki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusiśmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego (proszek ) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju(...)kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, nastépnie okrajamy delikatnie noykiem boki i wyjmujemy z formy. Aby nadać naszemu biszkoptowi KSZTAŁT SERDUSZKA: na kartece papieru A4 rysujemy serduszko i wycinamy. Zginamy na pół aby zauważyć i skorywać nożyczkami różnice w kształcie dwóch połówek. Tak powstałe symetryczne serduszko przykładamy delikatnie
Domowe TortyPyszne, bardzo sycące śniadanko. Ostatnio moim ulubionym połączeniem jest smak banana i czekolady - niby nic nowego, a można wyczarować cuda :) Mój naleśnik miał kształt serduszka, dzięki uroczym foremkom, które Mama kupiła mi w Biedronce ;) Z poniższego przepisu wychodzą dwa grube naleśniki i trzy małe krążki. Przepis podpatrzony w internecie :) Składniki : 2 banany 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Jeśli używamy foremek silikonowych ich brzegi należy posmarować olejem lub masłem, aby ciasto nie przykleiło się. Foremki kładziemy na patelni (jeśli nie jest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów i wyrównujemy. Zmniejszamy ognień i smażymy
Chocolate Muffin Blog